De astăzi, 31 de grădinițe din Chișinău sunt închise. Explicația Primăriei și Ministerului Educației
PreșcolarȘtiri

De astăzi, 31 de grădinițe din Chișinău sunt închise. Explicația Primăriei și Ministerului Educației

De astăzi, 31 de grădinițe din Chișinău își sistează activitatea, unele dintre ele – până la sfârșitul vacanței de vară. Un ordin în acest sens a fost semnat de șeful interimar al Direcției generale educație, tineret și sport, Alexandru Fleaș.

Conform documentului, își sistează activitatea mai multe instituții de educație timpurie din sectorul Botanica, Centru, Buiucani și Râșcani.

Consiliera primarului general pe probleme sociale, Lucia Caciuc, a menționat că a fost suspendată activitatea grădinițelor din mai multe motive, printre care: efectuarea unor lucrări de reparații capitale sau curente (reabilitarea sistemelor de electricitate, de apeduct și canalizare, reparația acoperișului în instituțiile afectate de intemperiile din luna aprilie), renovarea blocurilor alimentare și a celor igienico-sanitare.

„De asemenea, grădinițele nu pot funcționa în lipsa unor persoane-cheie, precum bucătarii sau medicii, care au solicitat concediu în perioada verii. Nu avem cu cine înlocui aceste cadre și nici nu vrem să punem în pericol sănătatea copiilor. În majoritatea cazurilor au fost organizate adunări cu părinții, încă din aprilie, în cadrul cărora ei au fost informați despre perioada de vară și mulți dintre ei au acceptat să își ducă copiii la alte instituții din apropiere. Recunoaștem că sunt și părinți care au manifestat nemulțumire, întrucât unii copii se adaptează mai greu condițiilor sau abia au pășit pragul grădiniței, dar sunt situații rezolvabile. În timpul verii, numărul copiilor în grădinițe scade considerabil, este singura perioadă când pot fi efectuate reparații, fără a afecta copiii”, a adăugat Lucia Caciuc.

Perioada concediului a fost stabilită conform Codului Muncii. Salariații nu pot merge în concediu pe o perioadă de câteva zile, după care să se reîntoarcă la muncă, iar ulterior să stea în concediu alte câteva zile. Concediul de odihnă poate fi acordat integral sau divizat în părţi, una dintre care va avea o durată de cel puţin 14 zile calendaristice.

Elena Cernei, viceministră a Educației, a menționat că „Ordinul privind funcționarea continuă a grădinițelor intră în vigoare odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial. Ordinul prevede că angajații grădinițelor își pot lua concediu oricând în cursul anului, nu neapărat vara. Ministerul Educației nu poate stabili când aceștia ies în concediu, întrucât grădinițele se află în gestiunea administrației publice locale. Noi doar reglementăm politicile educaționale”.

Amintim că mai mulți părinți au semnat o petiție online în care și-au exprimat indignarea față de prevederile Regulamentului Ministerului Educației, potrivit căruia activitatea grădinițelor va fi sistată timp de 42 de zile, în perioada vacanței de vară. De asemenea, aceștia au organizat flashmoburi prin care și-au exprimat nemulțumirea față de Regulament.

Asociația „Părinți Solidari”, din dorința de a soluționa această problemă, a expediat o scrisoare deschisă prim-ministrului Pavel Filip. În document se menționează despre acțiunile și încălcările admise de Ministerul Educației și Direcțiile teritoriale din educație, precum și efectele negative ale acestor decizii.

Ulterior, viceministra Educației Lilia Pogolșa a semnat un ordin prin care termenul de 42 de zile pentru sistarea activității grădinițelor a fost exclus din Regulament. Grădinițele vor funcționa continuu, pe durata întregului an, iar durata vacanței va fi stabilită după consultarea prealabilă a părinților. 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.