Peste 2.500 de părinți, împotriva vacanței de vară de 42 de zile pentru grădinițe. Autoritățile vin cu explicații
PreșcolarȘtiri

Peste 2.500 de părinți, împotriva vacanței de vară de 42 de zile pentru grădinițe. Autoritățile vin cu explicații

Peste 2.500 de părinți au semnat o petiție online în care își exprimă indignarea față de prevederile unui Regulament al Ministerului Educației, potrivit căruia activitatea grădinițelor va fi sistată timp de 42 de zile, în perioada vacanței de vară. De cealaltă parte, responsabilii în educație susțin că astfel de sistări au avut loc și anterior, însă pentru o perioadă mai scurtă, astfel multe dintre instituții își sistau activitatea inclusiv în timpul iernii, ceea ce contravine procesului educațional. 

În petiție se menționează că părinții sunt nemulțumiți de faptul că prevederile „au fost incluse în mare taină, fără consultări deschise cu societatea civilă, cu părinții, fără a fi publicat cel puțin un articol în presă sau pe pagina web a Ministerului”.

În context, semnatarii petiției cer anularea acestor prevederi, publicarea pe pagina web a Ministerului Educației a proiectului Regulamentului-cadru al instituției de educație timpurie, precum și organizarea audierilor publice și dezbaterilor privitor la acest proiect.

Totodată, o mămică ne-a expediat o notă informativă și ne-a povestit că, deși ordinul încă nu a fost aprobat, părinții au fost deja anunțați că grădinițele vor fi închise pe un termen de 42 de zile. Astfel, mulți dintre ei vor fi nevoiți să își ia copiii la serviciu, întrucât angajatorii nu oferă un concediu mai mare de 28 de zile, sau să îi ia pe câmp, dat fiind faptul că în sate va începe sezonul agricol.

Solicitat de Suntparinte.md, șeful de cabinet al ministrului Educației, Sergiu Boghean, a declarat că documentul nu va intra în vigoare până nu va fi avizat de Ministerul Justiției, după care publicat în Monitorul Oficial.

Responsabilul în educație ne-a comunicat că astfel de sistări ale activității grădinițelor aveau loc și până acum, fiind decise de administrația publică locală și directorii instituțiilor, împreună cu părinții. Și în acest caz, multe dintre instituțiile care au decis sistarea activității ar fi discutat cu părinții care ar fi fost de acord cu această decizie, conform lui Boghean.

„Regulamentul propus vine să reglementeze perioada de sistare a activității grădinițelor, care ar trebui să aibă loc doar în perioada verii. La Ministerul Educației au parvenit mai multe sesizări în care am fost informați că, la discreția primarilor și a directorilor, din diverse motive, activitatea instituțiilor preșcolare era sistată în timpul desfășurării procesului educațional”, adaugă responsabilul.

Potrivit reprezentantului Ministerului, la baza elaborării acestui Regulament au stat mai multe argumente, printre care:

  1. în perioada verii, condițiile de aflare în grădinițe sunt mai puțin favorabile, mai ales că, în conformitate cu legea în vigoare, aparatele de aer condiționat sunt interzise în instituțiile de învățământ preșcolar;
  2. în grădinițe au loc lucrări de reparație, prin urmare copiii nu ar trebui să stea în încăperi unde este miros de vopsea, praf și zgomot;
  3. conform statisticilor la nivel de țară, peste 51% dintre copii nu frecventează vara grădinița, întrucât merg în vacanță cu părinții;
  4. cadrele didactice din instituțiile de educație timpurie au dreptul, conform Codului Muncii, la un concediu de 42 de zile calendaristice. Or, în multe grădinițe acest cadru legal nu era respectat. Prin urmare, grădinițele erau închise în altă perioadă a anului și personalul își lua concediu legal.

În semn de protest față de inițiativa autorităților, Grupul Părinților Solidari a anunțat că va organiza un flashmob la Ministerul Educației. Evenimentul, cu genericul „Când copiii contează, grădinițele activează”, va avea loc pe data de 23 martie, la ora 9:00.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.