A fost EXCLUS din regulament termenul de 42 de zile pentru închiderea grădinițelor pe timp de vară
PreșcolarȘtiri

A fost EXCLUS din regulament termenul de 42 de zile pentru închiderea grădinițelor pe timp de vară

Termenul de 42 de zile pentru sistarea activității grădinițelor a fost exclus din Regulamentul-tip de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie. Grădinițele vor funcționa continuu, pe durata întregului an, iar durata vacanței va fi stabilită după consultarea prealabilă a părinților. Un Ordin în acest sens a fost semnat astăzi de către viceministrul Educației Lilia Pogolșa.

Conform documentului, vacanța pe timp de vară va fi necesară pentru realizarea lucrărilor de igienizare, dezinsecție, reparațiilor curente și/sau capitale, acordarea concediilor personalului instituției conform Codului Muncii. Perioada acesteia însă va fi stabilită de autoritatea publică locală, cu consultarea prealabilă a administrației instituției, părinților/reprezentanților legali ai copiilor sau a comitetului de părinți, după caz, până la 1 decembrie a anului în curs. Perioada vacanței va fi adusă la cunoștința tuturor părinților cu afișarea la loc vizibil, cu cel puțin 30 de zile înainte de data începerii acesteia. 

În perioada vacanței, vor fi întreprinse acțiuni de instituționalizare a copiilor prin contactarea instituțiilor apropiate, din raza unității administrativ-teritoriale, care funcţionează în perioada respectivă şi au posibilitatea de a prelua copiii sau vor fi oferite părinților alternative (de exemplu: centre comunitare, tabere cu sejur de zi, grupe de serviciu etc.).

Menționăm că Asociația „Părinți Solidari”, din dorința de a soluționa această problemă, care afectează calitatea vieții familiilor cu copii și sănătatea micuților, a expediat o scrisoare deschisă prim-ministrului Pavel Filip. În document se menționează despre acțiunile și încălcările admise de Ministerul Educației și Direcțiile teritoriale din educație, precum și efectele negative ale acstor decizii.

Semnatarii susțin că locurile în alte grădinițe sunt amplasate la distanță considerabilă de casă, se suprapun perioadele de închidere a grădinițelor aflate în același cartier, iar multe dintre ordinele privind sistarea activității grădinițelor sunt emise în data sistării activității sau după data închiderii.

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.