Skip to content Skip to footer

Centrul de Sănătate Publică recomandă neadmiterea copiilor nevaccinați în școli și grădinițe

Centrul de Sănătate Publică recomandă neadmiterea copiilor nevaccinați în procesul educațional, în contextul riscului infectării cu rujeolă în Chișinău și în toată țara. Rujeola, cunoscută în popor ca „pojar”, este o boală infecțioasă, de șase ori mai contagioasă decât gripa, fiind mai molipsitoare și decât tuberculoza sau Ebola.

De la începutul anului curent, în Republica Moldova, au fost raportate 37 de cazuri de rujeolă. Din numărul total, cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au fost confirmate în municipiul Chișinău – 33, dintre care 18 au fost înregistrate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău.

,,Curtea Constituțională și Curtea Europeană pentru Drepturile Omului au explicat că, în cazul în care vaccinarea este obligatorie, persoanele care nu doresc să se vaccineze trebuie să opteze pentru metode alternative de învățământ. Contraindicațiile la vaccinare sunt doar reacțiile alergice periculoase, ceea ce se întâmplă foarte rar. În cadrul Institutului Mamei și Copilului, există un centru special creat pentru a analiza cazuri de contraindicații temporare pentru vaccinare. În momentul în care contraindicații temporare nu mai există, atunci copilul poate fi vaccinat”, a declarat Vladimir Bolocan, șef adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială din mun. Chișinău.

Nu există tratament specific contra rujeolei, unica metodă de prevenire fiind vaccinarea ROR (contra rujeolei, oreionului și rubeolei), doar dacă sunt administrate toate cele trei doze: la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

Atunci când nimerește în colectivitate, copilul nevaccinat reprezintă două riscuri: de a se îmbolnăvi și de a fi sursă de infecție pentru alți 18 copii. Chiar dacă persoana a părăsit spațiul închis, virusul poate supraviețui în aer aproape 2 ore.  

În acest context, Vladimir Bolocan a îndemnat părinții să nu pună în pericol viața și sănătatea propriilor copii, precizând că vaccinurile sunt sigure. De exemplu, vaccinul ROR (contra rubeolei, oreionului și rujeolei) a fost aprobat în 1999, iar vaccinul monovalent (contra rujeolei) – încă în 1963.

„Îi îndemn pe toți să se vaccineze și pe toți liderii de opinie să se alăture mesajului nostru de a promova vaccinarea, mai ales că se apropie și Săptămâna Conștientizării Vaccinării, o săptămână în care vom aduce mesaje corecte și clare despre vaccinare”, a menționat Vladimir Bolocan.

Precizăm că, la nivel global, rujeola este una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor. La 1 din 5 persoane care fac rujeolă pot apărea complicații grave, precum: infecția urechii, pneumonia severă, bronșita, pierderea auzului, encefalita și chiar decesul. Boala decurge mai sever la copiii mici şi persoanele cu vârsta de peste 20 de ani, pneumonia fiind cea mai frecventă cauză de deces.

În Republica Moldova, vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele, indiferent dacă au sau nu poliță de asigurare medicală, doar prin adresarea la medicul de familie.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.