Flashmob organizat de părinți privind vacanța de vară a grădinițelor. Reacția Ministerului Educației
Știri

Flashmob organizat de părinți privind vacanța de vară a grădinițelor. Reacția Ministerului Educației

Mai mulți părinți s-au adunat astăzi în fața Ministerului Educației, unde au organizat un flashmob prin care și-au exprimat nemulțumirea față de Regulamentul instituției privind sistarea activității grădinițelor în perioada de vară, timp de 42 de zile. Înarmate cu pancarte pe care scria „Corupția ucide viitorul”, „Suntem trimise în vacanțe forțate” etc., mamele au cerut autorităților să reexamineze prevederile Regulamentului. 

Cei prezenți au adus o păpușă ce, în opinia lor, semnifică preșcolarul „care va sta acasă timp de 42 de zile și care va fi expus pericolelor, pentru că nu toți părinții vor putea să își ia o vacanță de 42 de zile. Astfel, ei vor fi nevoiți să își lase copilul cu bunicii sau cu un vecin, în timp ce copiii din sate vor fi nevoiți să meargă cu părinții pe câmp”.

Fondatoarea AO „Părinți Solidari”, Ala Revenco, a declarat că „nu a fost evaluat impactul economic și social care ar fi provocat de această prevedere a Regulamentului. O parte dintre mame vor fi nevoite să lase serviciul, fiindcă angajatorii nu vor fi toleranți, în special cei din instituțiile private, față de mamele care au nevoie de 42 de zile de vacanță vara. Se va începe o discriminare și mai puternică a mamelor, din motiv că angajatorul va evita să ia la serviciu mame cu mai mulți copii”.

De aceeași părere este Iulia Nazaria, membră a AO „Părinți solidari”: „Această lege va afecta păturile sociale cu venituri mici, în special mamele solitare, persoanele angajate neoficial în câmpul muncii, respectiv cerem ca acest Regulament să fie modificat și adaptat la necesitățile reale ale populației”.

În plus, Ala Revenco susține că „și ieri, și astăzi, au avut loc ședințe în grădinițe unde părinților li s-a propus să semneze acorduri în mod abuziv și li s-a spus că „ori cu semnătura voastră, ori fără ea, grădinița oricum va fi închisă”. Îndemnăm părinții să nu semneze cu ochii închiși diferite acte impuse și să conteste orice acțiune care vine în defavoarea copiilor”.

În context, mamele care fac parte din organizație solicită Ministerului să reexamineze documentul; să comaseze grupele, astfel încât să nu fie nevoie de transferarea copiilor în alte grădinițe; să modifice durata vacanței, iar lucrările de reparație și de igienizare să aibă loc circa 1-3 săptămâni.

La rândul său, șeful de cabinet al ministrului Educației, Sergiu Boghean, a menționat pentru Suntparinte.md că „este regretabil că părinții au solicitat lucruri care au fost deja acceptate în cadrul întrevederii de ieri”. În plus, Ministerul Educației a anunțat că a publicat repetat la rubrica Transparență decizională proiectul documentului, pentru ca membrii societății civile să înainteze propuneri concrete privind reformularea prevederilor în cauză.

Astfel, persoanele interesate pot consulta proiectul Regulamentului-tip de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie și, pe parcursul următoarelor 15 zile, pot înainta propuneri.

„Un aspect important este că regulamentul dat va conține o prevedere clară prin care directorii de instituții și primarii să consulte părinții referitor la perioada și durata vacanței, cu câteva luni înainte”, a adăugat reprezentantul Ministerului.

Reamintim că, anterior, peste 2.500 de părinți au semnat o petiție online în care își exprimă indignarea față de prevederile unui Regulament al Ministerului Educației, potrivit căruia activitatea grădinițelor va fi sistată timp de 42 de zile, în perioada vacanței de vară. De cealaltă parte, responsabilii în educație susțin că astfel de sistări au avut loc și anterior și au explicat care sunt argumentele ce au stat la baza elaborării documentului.

Sursa foto: Realitatea.md

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.