Termenul de 42 de zile pentru închiderea grădinițelor pe timp de vară a fost eliminat din Regulament
PreșcolarȘtiri

Termenul de 42 de zile pentru închiderea grădinițelor pe timp de vară a fost eliminat din Regulament

Prevederea care stipula vacanța de 42 de zile pentru închiderea grădinițelor pe timp de vară a fost eliminată. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării reamintește că vacanța urmează să fie stabilită de către autoritatea publică locală, cu consultarea prealabilă a administrației instituției, cadrelor didactice și a părinților.

Conform Ordinului, nu există prevederi normative care să reglementeze expres durata vacanței grădinițelor de stat în perioada de vară. Este însă obligatoriu ca toate consultările în acest sens să fie realizate până la 1 decembrie a anului în curs și ca părinții să fie anunțați, inclusiv prin anunțuri afișate la loc vizibil, cu cel puțin 30 de zile înainte de data începerii vacanței.

De asemenea, în perioada vacanței, autoritatea publică locală și conducerea instituției, la necesitate, vor întreprinde acțiuni de instituționalizare a copiilor prin contractarea instituțiilor apropiate, în raza unității administrativ-teritoriale, care vor funcționa în perioada respectivă și vor avea posibilitatea de a prelua copii sau vor oferi părinților alternative (centre comunitare, tabere cu sejur de zi, grupe de serviciu etc.).

Amintim că, în 2017, mai mulți părinți au semnat o petiție online în care și-au exprimat indignarea față de prevederile unui Regulament al Ministerului Educației, potrivit căruia activitatea grădinițelor va fi sistată timp de 42 de zile, în perioada vacanței de vară. Aceștia erau nemulțumiți că vor fi nevoiți să își ia copiii la serviciu, întrucât angajatorii nu oferă un concediu mai mare de 28 de zile, sau să îi ia pe câmp, dat fiind faptul că în sate începe sezonul agricol.

Ulterior, Ministerul a exclus termenul de 42 de zile. Autoritățile au decis că grădinițele vor funcționa încontinuu și că durata vacanței va fi stabilită după consultarea prealabilă a părinților.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.