Skip to content Skip to footer

(REPORTAJ FOTO) „Nu vreau să beau nitrați și fluor”. Părinții și elevii au cerut apă potabilă de calitate în școli și grădinițe

„Apă poluată = Sănătate furată”. Un grup de părinți, împreună cu mai mulți tineri și copii, au mărșăluit astăzi în centrul capitalei și au cerut Guvernului respectarea dreptului la apă potabilă de calitate în instituțiile de învățământ din țara noastră. Evenimentul a fost organizat de AO „Părinți Solidari”, împreună cu „Femei cu idei” și Uniunea Elevilor din Moldova. 

Participanții la manifestație au purtat pancarte pe care erau scrise mesajele: „Apa este viața”, „Nu vreau să beau nitrați și fluor”, „Nu vă cerem utopii, dați doar apă la copii” etc. Se întâmplă în contextul în care situația din țara noastră este una de-a dreptul alarmantă – în 30% dintre grădinițe, calitatea apei este neconformă și poate afecta serios sănătatea copiilor. Apa de calitate proastă duce la îmbolnăvire prin boală diareică, hepatită virală de tip A, maladii gastrointestinale și 100% dintre cazurile de fluoroză dentară.

Totodată, fiecare al 4-lea copil este expus la concentrații sporite de bor, în timp ce fiecare al 6-lea copil din grădinițele din Moldova este expus riscului pentru sănătate prin îmbolnăvirea de boli diareice acute. Sunt rezultatele Studiului calității apei potabile, sanitației și practicilor de igienă în instituțiile preșcolare din Republica Moldova, efectuat în anul 2016.

La manifestație a venit și Igor Hîncu, din satul Floreni, r. Anenii Noi, împreună cu cei doi copii ai săi. Pe bicicleta lor era fixată o pancartă cu mesajul „Floreniul vrea apă bună fără viermi”. Bărbatul susține că „Am ales azi să luptăm pentru drepturile și sănătatea tuturor copiilor. Apa poluată și infectată, rezervoarele ruginite și uzate, viermii și substanțele chimice extrem de dăunătoare din apa de la robinet nu sunt o normă.
Avem dreptul la apă de calitate și obligația de a lupta pentru respectarea drepturilor noastre”.

Mai mult, organizatorii au inițiat și o petiție care poate fi semnată online AICI.

Aceștia solicită întreprinderea unor măsuri, precum:

Pe termen scurt până la 6 luni:

  1. Ajustarea cadrului normativ care ar permite alocarea surselor pentru asigurarea cu apă potabilă de calitate în cantitate suficientă a tuturor instituțiilor de învățământ din țară (procurarea apei îmbuteliate, instalarea filtrelor de calitate).
  2. Elaborarea recomandărilor pentru instituțiile de învățământ, privind încurajarea consumului de apă potabilă, cu indicarea cantităților recomandate pe categorii de vârstă pentru copii și elevi.
  3. Verificarea calității apei din fiecare instituție și afișarea pe panoul informativ a rezultatelor verificării cu indicarea clară a parametrilor neconformi, precum și a posibilelor riscuri de sănătate.
  4. Campanii de informare privind neadmiterea consumului de apă din fântâni și izvoare, cu aducerea la cunoștință a riscurilor la care sunt supuși cei ce consumă o astfel de apă.

Pe termen mediu 1-3 ani:

  1. Asigurarea surselor sigure și sustenabile de apă potabilă calitativă (instalarea cișmelelor, instalarea și asigurarea bunei funcționări a sistemelor de filtrare, bugetarea resurselor necesare schimbării periodice a filtrelor).
  2. Planificarea, organizarea și bugetarea unui sistem fezabil de livrare a apei potabile îmbuteliate calitative către instituțiile care nu au surse alternative de apă.
  3. Verificarea permanentă a calității apei din fiecare instituție și afișarea rezultatelor verificării.

Fotografiile au fost realizate de Leonid Bzovîi  

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.