„Victima nu spune că a fost bătută, îi este rușine și vrea să mențină familia”. Cum a fost la Discuția publică despre violență de la Giurgiulești
Siguranța familiei

„Victima nu spune că a fost bătută, îi este rușine și vrea să mențină familia”. Cum a fost la Discuția publică despre violență de la Giurgiulești

„Victima tace, nu spune nimănui că a fost bătută, pentru că-i este rușine. Și nici societatea nu se prea implică atunci când vede cazuri de violență, pentru că problema ar fi una personală, la nivel de familie”. Toleranța față de violență rămâne a fi una dintre problemele actuale din țara noastră, lucru confirmat și de către persoanele care au participat la Discuția publică „Prima palmă nu va fi și ultima. Să trăim într-un mediu fără violență”, din s. Giurgiulești.

Cei 100 de părinți și cadre didactice au aflat de la Olga Ojog, avocată cu o experiență de peste 10 ani în violența domestică, despre toate cele cinci forme ale violenței (nu doar loviturile și strigătele), ce impact are violența în familie asupra copiilor, metodele de protecție/asistență a victimelor, ce pedeapsă riscă agresorii etc. Participanții și participantele la eveniment au recunoscut că „este destulă violență în s. Giurgiulești. Cunoaștem cazuri când soții se bat sau părinții își bat copiii”.

„Chiar dacă este bătută, victima tace, pentru că-i este rușine, vrea să mențină familia sau copiii să aibă tată, indiferent cât de violent este acesta. Societatea nu intervine nici când vede că un părinte își bate copilul. De ce? Părintele spune să nu ne amestecăm, că el știe mai bine ce e nevoie pentru copilul lui și că astfel îl educă”, au confirmat cei din sală.

O doamnă a povestit public că a intervenit atunci când a auzit că vecina ei este agresată fizic de soț. În cadrul discuției, Olga Ojog le-a explicat diferența dintre familiile conflictuale și cele în care există violență:

„În familiile conflictuale, subiecții sunt pe poziții de egalitate. În familiile cu violență există întotdeauna o persoană autoritară, care aplică o formă de violență, și cealaltă – care rabdă și tace. Rolurile nu se schimbă niciodată. În familiile conflictuale, la bază se află o problemă (de exemplu, educația copiilor). În familiile cu violență se caută un motiv. Agresorul știe din start ce va face, cum să provoace victima ca să ajungă la ceea ce el își dorește. M-am ocupat de un caz când soțul venea de la serviciu, ajungea în curte, vărsa cu piciorul apa de la câine, după care-și bătea soția din cauză că nu avea câinele apă”.

Adulții prezenți la eveniment au aflat că violenţa în familie are un caracter ciclic, care nu se opreşte de la sine. După violență vine o perioadă de împăcare, momente în care agresorul își cere iertare, dând însă vina pe victima, promite că „nu se va mai întâmpla”, incidentul este uitat, nu au loc abuzuri, după care victima este din nou agresată. Cu timpul, actele de violenţă devin tot mai frecvente și mai grave.

Cei prezenți au mai aflat că, din anul 2010, agresorii familiali nu mai pot achita amendă, pentru că, de obicei, aceasta era achitată tot din banii victimei, dat fiind că agresorul consuma alcool, nu avea un loc de muncă. În prezent, agresorul poate fi sancționat, pentru violență în familie, prin muncă neremunerată în folosul comunității sau prin arest contravențional, durata fiind stabilită în funcție de gravitatea leziunilor pe care le-a suportat victima.

Olga Ojog le-a vorbit și despre Ordinul de restricție de urgență – un act emis de urgență de poliţie, prin care agresorul este înlăturat imediat din locuință pentru o perioadă de până la 10 zile, precum și despre Ordonanța de protecție – act emis de instanța de judecată în 24 de ore de la primirea cererii, prin care agresorul este obligat să părăsească locuința și să stea departe de victimă pe un termen de până la trei luni.

„Am auzit despre un caz la Giurgiulești, când pe numele soțului a fost emisă ordonanță de protecție. Chiar dacă era apartamentul lui, el nu a avut dreptul să stea în locuință timp de trei luni”, a spus o participantă.

La sfârșitul discuției publice, unul dintre bărbații prezenți la eveniment a menționat că „o soluție pentru diminuarea cazurilor de violență în familie, în instituțiile de învățământ, pe stradă etc. este introducerea în curriculum a unor lecții despre disciplinarea pozitivă, formele violenței, metodele de prevenire, serviciile de asistență, ceea ce ar contribui și mai mult la dezvoltarea mintală și fizică a copilului, nu doar predarea matematicii sau a altor discipline”.

Mai multe fotografii de la eveniment vedeți AICI.

Evenimentul a fost organizat de platforma media Suntparinte.md, în cadrul proiectului „Promovarea egalității de gen și combaterea violenței față de femei și fete prin intermediul noilor instrumente media”, implementat în parteneriat cu Guvernul Suediei, reprezentat de Ambasada Suediei în Moldova, și cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor). 

Suntparinte.md mulțumește Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din s. Giurgiulești și Direcției generale învățământ Cahul pentru implicare în organizarea Discuției publice. 

Fotografiile au fost realizate de Leonid Bzovîi 

Vedeți în continuare cum a fost la Discuția publică cu aceeași tematică, pe care am organizat-o în orașul Soroca:

Reportajul video 

Galeria de fotografii 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.