Statistică: 72 de minori din țara noastră au încercat să se sinucidă în prima jumătate a anului 2016
Adolescent

Statistică: 72 de minori din țara noastră au încercat să se sinucidă în prima jumătate a anului 2016

Astăzi, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului, care se desfășoară în acest an sub genericul „Conectare. Comunicare. Implicare”.

La nivel global, o treime din cele peste 20 de milioane de tentative de suicid pe an se atestă printre adolescenţi, cu 2 vârfuri în ratele de suicid: la tineri (15-35 de ani) şi printre persoanele în vârstă (peste 75 de ani).

Se estimează că, în fiecare an, din această cauză mor circa 800 000 de persoane (un caz la fiecare 40 de secunde), plus 25 de ori mai multe cazuri de încercări eșuate. Astfel, circa 18% din populaţia globală are probleme psiho-emoţionale cu trecerea timpului evoluând în boli mintale – depresie, de care suferă una din patru persoane, iar 70% dintre acestea au gânduri suicidare.

Șefa Secției relații cu publicul a Inspectoratului General al Poliției (IGP) al MAI, Tamara Procopii, a oferit pentru Suntparinte.md date statistice la acest capitol, pentru primele șase luni ale anului 2016.

Potrivit datelor, în perioada menționată au fost înregistrate 72 de cazuri de tentativă de suicid în rândul minorilor (53 de fete şi 19 băieţi), după cum urmează:

VârstaNumărul copiilor
sub 13 ani3 copii
între 13-16 ani46 de copii
între 17-18 ani23 de copii

Ca urmare a analizei efectuate au fost constatate următoarele metode aplicate:

Metoda aplicatăNumărul de cazuri
strangulare5 cazuri
folosirea pastilelor44 cazuri
folosirea substanţelor toxice2 cazuri
automutilare15 cazuri
aruncare de la înălţime6 cazuri

Totodată, au fost înregistrate 14 cazuri de suicid în rândul copiilor (2 fete şi 12 băieţi), în special cu vârsta cuprinsă: sub 13 ani – 4 copii; între 13-16 ani – 8 copii; între 17-18 ani – 2 copii.

Ca urmare a analizei efectuate au fost constatate următoarele metode aplicate de către copii:

Metoda aplicatăNumărul de cazuri
strangulare11 cazuri
folosirea substanţelor toxice1 caz
provocarea vătămărilor1 caz
aruncare de la înălţime1 caz

Pentru consultaţii şi asistenţă psihologică în Republica Moldova funcţionează liniile de asistenţă telefonică şi centrele de asistenţă psihologică, inclusiv în şcoli, care pot fi accesate la ajutor@pentruviata.md sau www.pentruviata.md, Linia Verde Antisuicid: 060806623, www.facebook.com/altruism.md.

Sursa foto: mednews.md

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.