Skip to content Skip to footer

(VIDEO) Oreionul – boala copilăriei, care poate provoca infertilitate în rândul bărbaților

La vârsta de 27 de ani, Ion a mers pentru prima dată la medicul urolog-androlog. Atunci a aflat că nu va putea avea niciodată copii. Motivul: în adolescență, s-a îmbolnăvit de oreion (свинка) și i-au fost afectate ambele testicule.

Cu siguranță, vă aduceți aminte de ultima epidemie de oreion, în Republica Moldova, în 2007-2008. Peste 30 mii de persoane s-au îmbolnăvit atunci (în special băieți), mulți dintre ei au fost afectați sever și sunt diagnosticați acum cu infertilitate sau fac tratament.

Oreionul este o boală extrem de contagioasă! Cea mai eficientă metodă de prevenire este vaccinul ROR (pentru rujeolă, oreion și rubeolă), doar dacă este administrat în 3 doze. Mai multe aflăm de la Iurie Arian, medic urolog-androlog.

Totodată, medicul se adresează tuturor părinților și bărbaților. Dacă băiatul sau bărbatul, indiferent de vârsta pe care o are acum, s-a îmbolnăvit de oreion, trebuie să se adreseze neapărat la medicul androlog, pentru a efectua o ecografie scrotală, evaluarea hormonală și o spermogramă.

Pentru acei părinți, ai căror copii au suportat recent o infecție cu oreion, este la fel de importantă adresarea neîntârziată la medicul androlog, pentru a vedea în ce măsură poate fi făcută prezervarea fertilității, înainte ca aceasta sa fie afectată ireversibil. Cu cât mai devreme vor fi depistate problemele de sănătate, cu atât mai eficient va fi tratamentul și vor putea fi evitate consecințele nedorite la maturitate.  

Videoul îl puteți viziona mai jos sau pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Acest video a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul Acțiunii comune a UE-OMS de suport în procesul de distribuire a vaccinurilor împotriva COVID-19 și a vaccinării în țările Parteneriatului Estic. Conținutul videoului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.