Skip to content Skip to footer

Colectări ilicite de bani în școlile din țară – pentru meditații, manuale sau fondul școlii

Fenomenul de colectare ilicită a banilor este mai vizibil în instituțiile de învățământ din Chișinău, și mai puțin în cele din mediul rural. În urma plângerilor parvenite la Ministerul Educației, în cele mai multe cazuri părinții sunt obligați să achite bani pentru procurarea manualelor, alimentația copiilor, grupele cu program prelungit etc.

Totuși, potrivit directorului Inspectoratului Școlar Național, Ana Vivdici, în perioada anilor 2015-2016 la adresa instituției au parvenit doar trei sesizări cu privire la cazurile de colectare ilicită de bani.

Cele mai multe sesizări vizează meditațiile, pregătirea temelor pentru acasă cu învățătorii claselor primare, lecțiile particulare la unele discipline școlare, precum matematica și limba străină. Taxele percepute de către profesori variază între 50 și 2.000 de lei. În context, autoritățile atenționează părinții și profesorii că este interzisă desfășurarea orelor particulare la școală, precum și remunerarea în plic.

De asemenea, părinții s-au plâns că sunt impuși să strângă bani pentru fondul școlii/fondul clasei de către asociațiile de părinți. În acest caz, cei care nu pot plăti taxa de membru al asociației sunt obligați, intimidați și chiar forțați să devină membri ai asociației. În context, părinții trebuie să știe că nu există acte normative care ar admite sau recomanda colectarea unor sume bănești în alte scopuri decât cele prevăzute de legislație, precum și că aderarea la aceste asociații este benevolă.

Cât ține de colectarea ilicită a banilor pentru manuale, autoritățile reamintesc că elevii claselor I-IV primesc gratuit manualele, fără a achita taxa de închiriere. Abecedarul este oferit cadou din partea Ministerului tuturor copiilor din clasa I. În plus, taxa de închiriere a manualelor pentru elevii din clasele a V-XII nu este stabilită de profesori, ci aprobată anual prin ordinul ministrului Educației. Plata de închiriere a unui manual variază între 2 lei și 20,60 lei, în funcție de gradul de uzură și de costul fiecărui manual.

Referitor la materialele suplimentare, profesorii nu au dreptul să impună părinții să le procure, ci pot doar să le recomande, iar părintele va decide dacă le va cumpăra sau nu.

Colectări ilicite de bani se fac și pentru alimentația copiilor. Elevilor din clasele primare le este asigurat dejunul gratuit. Dacă părinții vor ca elevul să ia și prânzul în instituție, trebuie să achite costul prânzului. Cadrele didactice nu au dreptul să colecteze bani în acest sens.

Un fenomen larg răspândit în special în Chișinău este colectarea ilicită a banilor pentru grupele cu program prelungit, dat fiind faptul că părinții sunt încadrați în câmpul muncii și nu au posibilitatea să ia copilul acasă imediat după încheierea orelor de studii. Nu este permisă organizarea grupelor sau claselor cu ore de meditație și nu există prevederi legale în context. Autoritățile administrației publice locale pot decide organizarea lor dar în cazul identificării resurselor bugetare.

În context, dacă v-ați confruntat cu situații de corupere, puteți depune sesizări fie la Inspectoratul Școlar Național, fie la Ministerul Educației. Conform Codului Penal, coruperea pasivă se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 4.000 la 6.000 de unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.