Skip to content Skip to footer

De ce alcoolul devine atractiv pentru copii? Zinaida Soroceanu, despre convingerile greșite ale părinților 

Este o discuție reală dintre doi adolescenți, în transportul public, care a atras mai multe priviri, dar nu a fost o descoperire pentru nimeni. Deși este neplăcut să conștientizăm, copiii încearcă alcoolul mult prea devreme.

Datele arată că de 4 din 10 adolescenți, cu vârsta cuprinsă între 11 și 17 ani, au consumat alcool cel puțin o dată. Se întâmplă în perioada anilor de școală, din curiozitate sau sub influența grupului de prieteni.

Un efect major asupra alegerilor cu privire la băutură îl au și părinții. O serie de comportamente din familie, moștenite sau preluate, transmit copilului că „odată ce va crește mare, va trebui să consume alcool ca mama și tata”, menționează Zinaida Soroceanu, expertă în educație și comunicare relațională, specialistă națională antidrog. Pe durata a 9 ani, Zinaida Soroceanu a instruit elevi și părinți din circa 130 de instituții de învățământ din țară privind riscurile consumului de substanțe interzise.

Sursa foto: Zinaida Soroceanu/Facebook

Percepția copiilor privind cultura alcoolului se formează de la cele mai mici vârste, iată de ce ar fi bine să evităm unele deprinderi „firești” practicate de mulți părinți sau bunici:  

  • Consumul băuturilor tari în fața copiilor, acasă sau în public. 
  • Îndemnul copilului să ciocnească cu apă, suc sau un strop de băutură. 
  • Obiceiul de a sărbători cu „șampanie pentru copii”. 

„Imaginea adulților consumând alcool se imprimă în mintea fragilă a copiilor, de la vârste mici. Aceste obiceiuri sunt percepute ca exerciții prin care copiii învață de la adulții din familie că, atunci când este o sărbătoare, e necesar să fie consumat alcool și rostit acel vesel „Noroc!”. Astfel, la vârsta de 6-7 ani, ei înțeleg că, atunci când vor fi mari, vor consuma deja spumant pentru adulți, nu pentru cei mici. Fără să-și dea seama, prin aceste gesturi, părinții promovează consumul de alcool”, explică Zinaida Soroceanu. 

Consumul de alcool în familie, între mit și riscuri pentru sănătate 

Dacă, în clasele primare, copiilor le va fi complicat să cumpere bere sau votcă de la magazin, optând mai degrabă pentru băuturile energizante, în clasele liceale, cu ușurință, pot procura o sticlă de vin. Din 2017, vinul este considerat produs alimentar disponibil spre vânzare și după ora 22:00. S-a constatat că, în adolescență, tinerii sunt mai predispuși consumului de tip „binge drinking”, adică beau rar, dar în cantități mari (mai mult de 5 pahare la băieți și mai mult de 4 – la fete).

Fiind conștienți de riscurile consumului exagerat de băuturi tari, părinții de adolescenți încearcă să-și protejeze copiii, prin practici care, cel mai probabil, nu vor da rezultate:

Mitul 1: Dacă îi permit să bea acasă, nu va consuma în altă parte

„Când un copil bea cu părinții la masă două pahare de vin, el înțelege că i se permite oriunde. Experiența comunicării cu managerii instituțiilor de învățământ descrie situații triste. Copiii se adună în găști, după lecții, la școală sau la cineva dintre ei, pentru a bea. De cele mai multe ori, sticlele cu vin sau divin sunt aduse de acasă. Sunt foarte frecvente cazurile când este solicitată ambulanța, pentru a acorda ajutor copiilor aflați în comă alcoolică la școală. Atragerea minorilor pentru consumul ilegal de substanțe stupefiante este o infracțiune și se referă la orice persoană, indiferent de gradul de rudenie”, subliniază experta Zinaida Soroceanu.

Articolul 209 din Codul penal al Republicii Moldova prevede amendă în mărime de la 550 la 950 de unităţi convenţionale (27 500 – 47 500 de lei) sau închisoare de până la 5 ani pentru o persoană care a atins vârsta de 18 ani, care a atras minori pentru consumul ilegal de substanțe stupefiante, psihotrope și/sau de alte substanțe cu efecte similare (țigări, alcool, droguri).

În cazul aplicării violenței sau amenințării, persoana riscă amendă în mărime de la 750 la 1.150 de unităţi convenționale (37 500 – 57 500 de lei) sau închisoare de la 3 la 6 ani. 

Mitul 2: Puțin vin este benefic pentru sănătatea copilului 

„Consumul de vin este perceput ca fiind benefic pentru copii, datorită proprietăților sale curative, precum: îmbunătățirea digestiei, creșterea tensiunii arteriale, dilatarea vaselor, creșterea nivelului de hemoglobină sau pentru „poftă de mâncare”. Toate aceste probleme de sănătate pot fi remediate, dacă vor fi respectate recomandările medicului privind alimentele și suplimentele corespunzătoare”, explică Zinaida Soroceanu. 

Mitul se referă în special la vinul roșu, care conține polifenoli (compuși chimici naturali) și antioxidantul de tip „rasveratrol” (produs de unele plante), cunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii, dar aceasta este doar jumătate de adevăr. Cantitatea acestor compuși este foarte mică, în comparație cu cea a alcoolului în băutură. Pentru a beneficia de aceste substanțe, sunt necesare cantități de câteva zeci de litri.  

Alcoolul afectează sănătatea fizică și mintală 

Diferite părți ale creierului se dezvoltă în ritm diferit la fete și băieți. De exemplu, cortexul prefrontal, responsabil de gândire, începe să se dezvolte aproape de vârsta de 19 ani și se maturizează pe deplin doar în jurul vârstei de 21 de ani (la femei) și după 28 de ani (la bărbați). Consumul de alcool în timpul adolescenței poate provoca leziuni permanente creierului.

Printre riscuri se regăsesc:  

  • scăderea memoriei; 
  • scăderea capacității de analiză a informației, de învățare;
  • creșterea riscului depresiei, toleranței și dependenței de alcool sau de alte substanțe interzise;  
  • încetinirea reacțiilor organismului (situații de risc); 
  • creșterea pericolului de apariție a comportamentelor riscante. Alcoolul costă și, în adolescență, copiii sunt dependenți financiar de familie.  

Pentru a preveni consecințele nedorite, experții recomandă părinților să discute cu copiii despre riscurile pe termen scurt și lung ale consumului de alcool, de la vârste mici, în funcție de nivelul lor de înțelegere. Părintele trebuie să dea dovadă de fermitate, să fie sigur de ceea ce spune, clar și consecvent.

Comunicarea liberă îl va face pe copil să se simtă confortabil vorbind despre lucrurile care îl preocupă. În schimb, amenințările sau tonurile ridicate vor bloca discuția. De asemenea, de importanță majoră sunt politicile de informare și prevenire a consumului de alcool în rândul tinerilor, care trebuie implementate constant la nivel de stat.  

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.