Skip to content Skip to footer

Cinci remedii ce îl vor ajuta pe adolescentul tău să scape de astenia de primăvară

În adolescență, copiii sunt mult mai apatici și sensibili. Schimbările fizice și cele emoționale îi obosesc și îi neliniștesc.

Astenia de primăvară nu face decât să accentueze acest comportament. Există totuși câteva remedii ce îi pot face să se simtă mai bine.

Astenia de primăvară este o tulburare afectivă de scurtă durată și este cauzată de lipsa de vitamine. Ea nu este o boală, ci o stare pe care o trăiesc, inclusiv adulții. Pe perioada iernii, organismul a fost supus multor schimbări de temperaturi, iar alimentația a fost lipsită de legumele și fructele necesare. În consecință, organismul este obosit și reacționează cu greu la lumina abundentă de primăvară. Astenia se caracterizează prin pasivitate, dureri de cap, somnolență, stări de anxietate, creșterea sau pierderea poftei de mâncare, melancolie etc.

Pentru a se simți mai bine, îndeamnă-ți adolescentul să recurgă la unul sau mai multe dintre remediile enumerate mai jos:

  • Consumul multor alimente bogate în vitamine și minerale. Salatele și fructele proaspete vor reveni în meniul zilnic al școlarului. Spune-i să evite dulciurile concentrate și cafeaua ce suprasolicită și obosesc organismul;
  • Sportul va reporni energia înmagazinată și va îmbunătăți starea adolescentului. Încurajează copilul să meargă pe jos sau cu bicicleta, să joace fotbal sau baschet. Mișcarea duce la eliberarea endorfinelor, supranumite „hormonul fericirii”.
  • Dacă adolescentul suferă de astenie, l-ar putea ajuta și o cură de vitamine. Este bine să îi amintești că un complex de vitamine nu înlocuiește o alimentație echilibrată, ci doar o completează.
  • Un somn odihnitor de 7-8 ore pe noapte îl va face pe copil să se simtă cu mult mai bine. Pentru a adormi mai ușor, adolescentul poate bea o cană de lapte sau una de ceai de plante (cum ar fi tei) înainte de somn. La fel de eficient poate fi masajul cu ulei aromatice sau o baie relaxantă.
  • Încurajează copilul să practice un hobby, o activitate ce îl face fericit. Poate învăța să cânte la un instrument muzical, poate planifica o excursie la munte sau poate avea grijă de un animal de casă – toate sunt potrivite dacă readuc pofta de viață.

Sursă foto: www.onmeda.de

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.