Skip to content Skip to footer

Cum reacționezi când cel mic s-a îndrăgostit

Fie că este la grădiniță, fie că a devenit elev în primele clase, copilul ajunge să experimenteze primele emoții față de sexul opus.

Semnele că micuțul s-a îndrăgostit sunt clasice: se înroșește la față, vrea să-i atragă atenția persoanei care i-a plăcut, tinde să petreacă mult timp alături de ea. La această vârstă, copiii încep să împartă jucăriile sau gustările cu cel care i-a căzut tronc.

Potrivit psihologilor, aceasta este o fază normală de dezvoltare. La această vârstă, copiii încep să-și privească semenii dintr-o altă perspectivă. Tot la aproximativ șase ani, micuții înțeleg că există anumite convenții sociale ce țin de intimitate. Astfel, ei ar putea cere să-și schimbe hainele în sala destinată celor de același sex.

În aceste vremuri, când ritmul de dezvoltare a copiilor este accelerat, prima iubire nu ar trebui să vă sperie. E o stare firească, ce trebuie tratată cu naturalețe. Adresează-i întrebări, însă fără a insista. Dacă cel mic îți face anumite mărturisiri, ești dator să-i respecți intimitatea și să nu povestești prietenilor că micuțul tău și-a făcut o prietenă.

Consilierul pentru părinți Freedman Smith pune un mare accent pe aceste prime conversații despre ce înseamnă o relație.

„Dialogul trebuie să fie calm, prietenos, deoarece părinții vor să păstreze acest canal de comunicare deschis pentru viitor. Dacă adulții reușesc să arate copilului că poate vorbi cu ei pe astfel de subiecte, micuțul este mai predispus să o facă atunci când va deveni adolescent”, scrie psihologul pe todaysparent.com.

Experții încurajează părinții să adreseze întrebări, precum „Ce-ți place la această fetiță?” sau „Joacă bine fotbal acest băiețel? Știe multe glume?”. Pentru a spori încrederea copiilor, poți povesti despre primele tale prietenii.

În cazul acestor simpatii timpurii, copilul riscă să fie respins de cel pe care îl place. Deși nu e o relație adultă, sentimentele micuțului sunt cât se poate de adevărate. Copilul trebuie să înțeleagă că ceea ce i s-a întâmplat nu înseamnă că, atunci când va plăcea pe altcineva, va fi respins din nou. În acest context, ești dator să-l consolezi și să-l liniștești, însă cu multă discreție. Respectul față de emoțiile prichindelului constituie fundamentul unei relații profunde și armonioase.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.