Skip to content Skip to footer

„Te voi iubi, pozitiv(ă) sau negativ(ă).” Campania de promovare a modului sănătos de viață în 12 școli profesional tehnice din țară

Peste 13% dintre adolescenții cu vârsta de 15 ani, din Republica Moldova, și aproape 35% de 17 ani sunt activi sexual, în timp ce doar 62% dintre ei folosesc prezervativul. Din cauză că nu cunosc cum să prevină riscurile legate de relații sexuale neprotejate, peste 1.900 de adolescente au devenit mame în anul 2019, iar rata infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS), inclusiv HIV/SIDA, printre tineri (tinere) este foarte înaltă. Sunt datele Studiului de evaluare a Comportamentelor de sănătate ale copiilor de vârstă școlară (HBSC), efectuat în R. Moldova, în 2018.

Un alt studiu, realizat în 2020 de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Moldova în școlile profesionale, arată că elevii din aceste instituții au nevoie de educație pentru viață, în condițiile în care mulți dintre ei nu au deprinderi alimentare sănătoase, nu practică deloc sau foarte puțin activități fizice, au comportamente sexuale riscante, cunoștințe limitate în prevenirea sarcinilor neplanificate și prevenirea ITS și HIV, iar fenomenul de violență în bază de gen este pronunțat.

În acest context, în 12 instituții din învățământul profesional tehnic din țară, se desfășoară proiectul „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare în câmpul muncii”, implementat de UNFPA Moldova, cu susținerea financiară a Agenției Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Fundația Terre des hommes (Tdh) Moldova.

În cadrul proiectului, pentru prima dată în învățământul profesional tehnic, a fost înființată o rețea a educatorilor de la egal la egal (REEE), coordonată de Tdh Moldova. Câte 5 tineri și tinere din fiecare instituțiie beneficiară au fost selectați și instruiți pentru a deveni educatori de la egal la egal (EEE). Aceștia, la rândul lor, desfășoară activități și sesiuni de informare cu semenii lor despre modul sănătos de viață, alimentația corectă, educația sexuală, decizii conștiente și alte subiecte de interes pentru tineri. În fiecare instituție, tinerii EEE sunt ghidați de un profesor/profesoară aliat/ă.

Deși educația sexuală rămâne un subiect tabu în Republica Moldova, necesitatea informațională este acută, în contextul în care jumătate dintre elevi și eleve încă mai consideră potrivite metodele tradiționale ca actul sexual întrerupt și metoda calendarului. De fapt, aceste metode oferă un grad mic de protecție împotriva sarcinii și zero protecție împotriva ITS și HIV.

Echipa EEE a Colegiului Agroindustrial din Rîșcani a decis să inițieze o campanie de conștientizare și prevenire a SIDA și ITS. Tinerii și tinerele din instituție au fost foarte receptivi la informația obținută, iar atelierele creative i-au îndemnat să fie curioși și să nu ezite să pună cât mai multe întrebări.

Elevii au pictat pe maiouri semnul de solidaritate globală și servicii durabile „HIV”, au elaborat și distribuit materiale cu caracter informaţional în prevenirea HIV şi ITS pentru elevi, precum și au schițat din pânză semnul de solidaritate globală și servicii durabile „HIV”.

„Trebuie să aducem spre conștiința lor că e mai ușor să previi, decât să faci față urmărilor. Pentru o eficiență mai mare de prevenire a ITS și HIV, este importantă colaborarea şi parteneriatul instituţiilor medicale cu instituţiile de învăţământ pentru educarea, informarea şi comunicarea privind consilierea şi testarea voluntară cu teste rapide”, spune Aurelia Șoșu, profesoara mentoră a grupului EEE din Colegiul Agroindustrial din Rîșcani.

Cu ajutorul Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor, a fost organizată testarea la HIV a elevilor și elevelor voluntari, în mod rapid, gratuit și confidențial.

„Conștientizarea riscurilor și a consecințelor unui contact sexual neprotejat este o necesitate primară pentru tineri și tinere. Adolescenții și adolescentele sunt expuși zilnic riscurilor, însă, fiind informați despre consecințele unor alegeri nepotrivite, aceștia le pot reduce semnificativ”, completează educatoarea de la egal la egal, Irina Gherasim. 

Proiectul de promovare a educației pentru viață, alegerilor sănătoase și deciziilor conștiente are ca scop susținerea elevilor și elevelor din școlile profesional tehnice (inclusiv vulnerabili și cu dizabilități) să practice comportamente de sănătate reproductivă sigure și să adopte un stil de viață sănătos.

La finalul proiectului, tinerii și tinerele din învățământul profesional tehnic vor avea mai multe oportunități pentru angajarea în câmpul muncii și o perioadă redusă de tranziție pe piața muncii, prin dezvoltarea abilităților de viață și prin împuternicirea și convingerea acestora de a practica comportamente sigure și sănătoase.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.