Skip to content Skip to footer

Fiecare deșeu își are locul lui! Harta reciclare.md îți arată unde să duci fiecare material

Fiecare locuitor al planetei produce, în medie, câteva tone de deșeuri menajere pe an. Din acest considerent, reciclarea devine o parte importantă a atitudinii responsabile față de mediul înconjurător.

Ce este reciclarea? E un proces prin care deșeurile sunt prelucrate în produse, materiale și substanțe ce pot fi utilizate repetat. De exemplu, în Suedia, peste 99% din gunoi este reciclat și reutilizat. Moldova este încă departe de acești indicatori. Cu toate acestea, în țara noastră există multe posibilități pentru gestionarea corectă a deșeurilor.

În Republica Moldova, cel mai mult în Chișinău, există o serie de puncte de colectare a plasticului, hârtiei, sticlei, bateriilor, aparatelor electrocasnice etc. În acest context, a fost creat un proiect aparte – Harta punctelor de colectare (reciclare.md), care este gestionat, în prezent, de comunitatea „Moldova fără deșeuri”.

Platforma este disponibilă în trei limbi: română, rusă și engleză. Este suficient să accesezi site-ul reciclare.md și să alegi tipul de material. Pe hartă vor apărea toate punctele de colectare a respectivului material și, astfel, îl vei putea alege pe cel mai apropiat. Harta îți oferă toate detaliile – denumirea, adresa, numărul de contact. Multe puncte de colectare oferă și bani, în funcție de cantitatea de material pe care ai adus-o.

În plus, la secțiunea „Materiale”, vei găsi descrierea fiecărui deșeu, ce tipuri de materiale sunt acceptate și cum urmează să fie reciclat.

Sursa foto: haimoldova.md

În prezent, Harta conține punctele de colectare a următoarelor deșeuri:

  • Sticle PET (sticle transparente de apă și băuturi; sticle de apă de până la 12 litri).
  • Baterii auto (orice tip de baterii auto).
  • Baterii reîncărcabile (baterii cu plumb; cu nichel-cadmiu; cu hidrură de nichel-metal; cu litiu-ion).
  • Baterii (utilizate în aparate de uz casnic, jucării, ceasuri de perete, în telefoane, laptopuri, aparate foto etc.).
  • Carton (orice produse din carton, altele decât pachetele Tetra Pak).
  • Metale neferoase și feroase (fontă; oțel; fier; cupru; aluminiu; bronz; alamă; plumb).
  • Telefoane mobile (tot felul de telefoane mobile; smartphone-uri; tablete).
  • Uleiuri de motor (uleiuri motorizate, diesel, hidraulice și de transmisie; lubrifianți folosiți).
  • Haine și încălțăminte (haine, încălțăminte, lenjerie, lenjerie de pat, peticărie).
  • Organice (deșeuri alimentare; deșeuri de la animale).
  • Hârtie (hârtie de birou; broșuri, inclusiv publicitare; cărți fără coperte; deșeuri de hârtie; ziare și reviste; pungi de hârtie; caiete; mânecile și bucșele din hârtie; diverse produse de tipărire etc.).
  • Plastic (sticle de produse cosmetice, produse chimice de uz casnic și produse lactate etichetate 1 (PET) și 2 (HDPE); căni de iaurt, brânză și smântână; 5 recipiente de stocare a alimentelor 5 (PP) și 6 (PS)).
  • Capacele din plastic (etichetat 2 (HDPE) – cel mai obișnuit tip de capace de băutură; etichetat 4 (LDPE) – capace de apă îmbuteliate; etichetat 5 (PP) – utilizat în ambalajele lactate).
  • Aparate electrocasnice (echipamente de birou – imprimante, scanere, monitoare, copiatoare, faxuri, telefoane mobile, echipamente video și audio; electrocasnice – frigidere, televizoare, mașini de spălat, ceainice electrice, aparate de aer condiționat și alte aparate).
  • Sticlă (sticle pentru bere, vin, vodcă; borcane; sticle pentru medicamente; recipiente pentru produse chimice de uz casnic, produse cosmetice și parfumuri).
  • Anvelope, cauciucuri (de la mașini și camioane; anvelope mari de la mașini speciale; pneuri cu turnare solidă).
  • Deșeuri medicale (seringi, picurătoare, ambalaje din hârtie și plastic pentru medicamente, huse pentru încălțăminte, halate de unică folosință; fiole de sticlă, vase, eprubete; materiale biologice – părți ale corpului și fluide; materiale farmaceutice; dezinfectanți chimici, solvenți; deșeuri radioactive; instrumente metalice).

Deșeurile uscate, precum metalul, plasticul, hârtia și sticla mai pot fi depozitate în tomberoanele galbene din curțile de bloc (care aparțin Regiei Autosalubritate Chișinău) sau în plasele metalice galbene (care aparțin companiei de sortare și reciclare ABS Recycling). Important este să fie colectate în pungi separate: cartonul cu hârtia; plasticul împreună cu metalul; sticla – separat.

În cazul în care cunoști detalii despre un punct de colectare care nu este pe hartă, poți să-l introduci, completând formularul de la secțiunea „Adăugați punct de reciclare”.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.