Skip to content Skip to footer

Susținerea părinților înainte de BAC, prin ochii elevilor

Examenele de Bacalaureat sunt o etapă importantă în viața fiecărui elev. Notele obținute în urma testărilor definesc șansele elevului de a intra la o anumită facultate. 

Pentru a se pregăti de examen, elevii trebuie să fie într-o bună formă fizică și emoțională. Doar simțindu-se bine, copiii se pot concentra și-și pot demonstra cunoștințele.

În orice moment dificil al vieții, părintele trebuie să fie alături de copil. Susținerea este însă o noțiune destul de abstractă. Tocmai de aceea am decis să întrebăm câțiva elevi din clasa a XII-a ce ar putea face părinții în perioada pregătirilor de examen pentru a-i susține.

cristina

Cristina Ceban, cl. a XII-a, Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Mihail Berezovschi”

Perioada susținerii examenelor de Bacalaureat este una foarte stresantă și, respectiv, cel mai bun lucru pe care ar putea să-l facă părinții este să fie mai indulgenți și înțelegători, adică să conștientizeze că pregătirea pentru examene este foarte obositoare. Emoțiile dinaintea lor ne fac să fim uneori irascibili sau nepăsători, de aceea aceste „mici scurtcircuite” ale noastre ar putea fi trecute cu vederea și nu trebuie să servească drept motiv de ceartă și stres în plus. Repetarea încontinuă a afirmațiilor „ai BAC-ul” ,„ia și învață”, „aștept de la tine numai note de 9 și 10” nu o să ajute cu nimic, ci invers, o sa fie iarăși o sursă de stres. În general, păstrarea atmosferei calme în familie și cuvintele de susținere sunt cel mai bun ajutor din partea lor.

maximMaxim Stratan, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Nicolae Sulac”

Într-adevăr, am de susținut BAC-ul și chiar este o perioadă stresantă atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Ce ține de implicarea părinților, eu consider că participarea lor la procesul de pregătire pentru examen nu este necesară. Cel puțin, acesta este cazul meu. Întrebările permanente ale părinților mă dezorientează, pentru că eu sunt conștient de ceea ce am de făcut, fără să mi se reamintească la fiecare pas. Cred că între părinți si copil ar trebui să se stabilească o relație de încredere. Părintele își vede de treburile lui, iar copilul – de ale sale. Deci, de la părinți am nevoie de minimă implicare ca să-mi fac treaba bine. Asta este pentru mine cea mai bună susținere. În această perioadă încărcată am nevoie de timp liber și liniște, ceea ce uneori îmi lipsește.

valeriaValeria Tonu, cl. a XII-a, Liceul Academiei de Științe a Moldovei

În opinia mea, aportul cel mai consistent al unui părinte trebuie să fie adus până la perioada propriu-zisă a examenului de Bacalaureat. Pe parcursul a 12 ani, mama mi-a fost mereu alături și m-a susținut din toate punctele de vedere. Chestia interesantă e că, nu mustrându-mă pentru notele mici luate câteodată sau limitându-mă în ieșiri înainte de teste/teze/examene, ea și-a făcut datoria de părinte responsabil, ci prin faptul că m-a făcut să înțeleg că eu și doar eu sunt stăpâna propriului meu viitor, prin urmare trezindu-mi un oarecare simț al responsabilității ce mă face mereu să mă pregătesc de ore, teste. Cu examenul de Bacalaureat e la fel. Eu am fost cea cu inițiativa de a susține examenul TOEFL; eu am fost cea care s-a pregătit singură; părinții au fost cei care m-au susținut moral și financiar, astfel, într-un mod simplu, îndeplinindu-și rolul de părinți perfecți. Datorită acestui fapt, acum trebuie să dau 3 examene în loc de 4.

Consider că părinții trebuie în perioada Bacalaureatului, în primul rând, să nu preseze. Elevii și așa sunt stresați, mustrările sau demoralizările fiind deloc efective acum, chiar invers. Nu zic, e bine dacă mama mă tot întreabă cum e treaba cu pregătirile de Bacalaureat sau dacă îmi spune că speră să iau o notă medie cât mai mare, dar face asta într-o manieră caldă și înțelegătoare.

Totodată, nu cred că e o idee bună ca părinții să își încarce copii cu munci în grădină sau pe câmp. Știu că e o situație destul de comună în zonele rurale: ca elevii claselor a XII-a să meargă în mai-iunie cu părinții la vie etc., însă nu cred că asta e ceva normal sau logic. Elevii au nevoie de timp! Sincer, Bacalaureatul nu e așa de greu cum pare. Câteva zile de studiu intensiv și o notă bună e asigurată, iar viitorul elevului nu este irosit.

În acest an, examenele de Bacalaureat vor avea loc conform orarului ce urmează:

3 iunie – Limba și literatura română pentru alolingvi;
7 iunie – Limba de instruire;
10 iunie – Limba străină;
14 iunie – Matematica (profil real), Istoria românilor și universală (profil umanist), Arte (arte), Sport (sport);
17 iunie – Examenul la solicitare (Geografie, Fizică, Chimie, Biologie, Matematică, Istoria românilor și universală, Informatică);
21 iunie – L. ucraineană/bulgară/găgăuză (real, umanist).

Sursă foto: morningledger.com

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.