Experiențele - cele mai bune cadouri pentru copii
PreșcolarȘcolar

Experiențele – cele mai bune cadouri pentru copii

Imediat ce apare pe lume, bebelușul este învăluit de cadouri: jucării, animăluțe de pluș, haine și cărți. El se bucură, descoperindu-le formele și culorile. Când crește, părinții au diverse opțiuni de cadouri, iar tot mai mulți adulți preferă să dăruiască celor mici experiențe în locul obiectelor materiale.

Conform statisticilor, un copil din țările dezvoltate poate avea până la 200 de jucării! Cu toate acestea, micuțul nu se va juca decât cu 12 dintre ele pe parcursul unei zile. Și asta deoarece copiii se plictisesc repede de obiecte, iar jucăriile rămân în camera copilului pentru a strânge praf și a ocupa spațiu.

Cercetătorii americani Thomas Gilovich și Matthew Killingsworth au analizat impactul diferitor tipuri de cadouri asupra nivelului de fericire. Concluzia la care au ajuns e uimitoare: atât adulții, cât și copiii devin mai puțin entuziasmați de cadourile materiale cu trecerea timpului. Ei se obișnuiesc cu ideea că dețin un anumit obiect sau o jucărie.

Lucrurile sunt cu totul invers în cazul experiențelor. Cu timpul, experiențele devin tot mai dragi  și mai apreciate. „Experiențele devin o parte din noi. Ar putea să-ți placă foarte mult un anumit obiect, ai putea chiar crede că te identifică… însă el nu va face parte din tine așa cum o fac amintirile, emoțiile. Noi suntem suma experiențelor pe care le-am trăit”, explică cercetătorul Gilovich.

A dărui copilului experiențe înseamnă a-i oferi emoții pozitive și amintiri pentru o viață. Vă invităm să vă inspirați din lista de idei de mai jos și să alegeți experiența ce se potrivește vârstei copilului:

  • Vizitați un muzeu. Copilul va fi entuziasmat să vadă costumele de soldați și boieri de la Muzeul de Istorie sau diferite specii de animale și insecte la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală. Întreabă copilul ce-l pasionează și alege un muzeu de profil. Faceți poze și citiți informațiile de lângă exponate;
  • Vizitați grădina zoologică și grădina botanică. Fă-i cunoștință copilului cu lumea plantelor și a animalelor. Cu siguranță, îi vei extinde orizonturile și îi vei trezi curiozitatea;
  • Organizează o excursie. Puteți merge la Orheiul Vechi, puteți face un popas în Codrii Moldovei pentru un picnic sau puteți vizita Zimbrăria din cadrul rezervației naturale „Pădurea Domnească”. Moldova are multe atracții turistice potrivite pentru școlari și preșcolari;
  • Implicați-vă în activități de voluntariat. Pentru a crește un copil drăgăstos și empatic, încurajează experiențele de voluntariat. În Moldova există multe aziluri de câini și asociații ce au grijă de pisici. Puteți merge să vizitați animalele și să le duceți de mâncare. Dacă îți permiți, poți adopta un prieten pentru copilul tău;
  • Vizitați o expoziție. Caută o expoziție interesantă, copilul se va distra și va învăța lucruri noi;
  • Mergeți la teatru sau la film. În fiecare anotimp, teatrele pentru copii vin cu spectacole destinate tinerilor spectatori. Nu ezitați să mergeți la concerte, spectacole și filme destinate copiilor!
  • Dăruiește copilului un abonament la sportul preferat. Întreabă copilul cu ce sport ar vrea să se ocupe și înscrie-l într-un club de baschet sau de dans, după preferințe. Sportul e benefic pentru dezvoltarea fizică și mentală a copilului.

Tu ai dăruit vreodată copilului experiențe? Împărtășește-ți amintirile folosind hashtagul #suntparinte!

Date statistice: wellnessmama.com

Sursă foto: pediatriccenterofroundrock.com

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.