Skip to content Skip to footer

O zi cu Anna și Cornel Comendant: „Ambii suntem copii, de aceea Maria-Cătălina este un copil fericit”

„Ambii suntem copii și niciodată nu am denaturat această latură, de aceea Maria-Cătălina este un copil fericit”. Vorbim despre soții Anna și Cornel Comendant, părinții unei fetițe de 1 an și șase luni, care au acceptat provocarea noastră de a petrece o zi de sâmbătă alături de ei.

Dimineața, i-am găsit acasă la bunici. De fapt, practic în fiecare zi mama Anna și fiica Maria-Cătălina petrec timpul la bunici (părinții Annei), după care, seara, merg acasă, când tatăl Cornel vine de la serviciu.

Maria-Cătălina este alăptată înainte de somn și atunci când se trezește. „Dacă eu îi spun că nu voi fi atunci când ea se va trezi, ea se trezește liniștită și nu caută sânul. Eu o pregătesc înainte de a pleca undeva”, povestește mama.

O mănușă poate deveni uneori o jucărie de preț.

Maria-Cătălina nu a fost intimidată de prezența noastră. Mama a pregătit-o timp de trei zile și i-a explicat că vor veni două persoane care doresc să o cunoască și să o fotografieze :)

Aceste păpuși din ceramică fac parte din colecția Annei.

„O perioadă, am colecționat păpuși. Am văzut o asemenea păpușă într-un film și de atunci mi-am dorit să am și eu una. Prima mi-a fost dăruită de fratele meu, când aveam 16 ani. La 18 ani, o prietenă mi-a dăruit o păpușă băiat. Când mergeam în călătorii, cumpăram câte o păpușă – din România, Bulgaria, Turcia, Austria etc. Acum nu mai cumpăr păpuși, pentru că bugetul deja este redirecționat spre hainele Mariei”, râde mama.

În timp ce mama îi schimbă scutecul, atenția Mariei-Cătălina este îndreptată către bunicul Andrei care nu pierde nicio ocazie să o drăgostească.

La dejun, Maria-Cătălina a mâncat terci cu fructe.

Mama îi recită poezii fiicei și îi cântă atunci când o hrănește.

Anna Comendant este de profesie psiholog-consultant de familie. A lucrat ca psihopedagog și s-a convins de faptul că copiii învață mai bine prin muzică și poezie: „Copilul nu te judecă dacă ai auz muzical sau nu. Dacă îi cânți, el e fericit”.

„Nu acceptăm să se uite la desene animate în timp ce mănâncă, pentru că astfel ea nu e conștientă cât mănâncă și ce mănâncă. Maria-Cătălina a învățat să privească televizorul doar după ce mănâncă”, ne spune mama Anna.

Soții mai vor doi copii, și anume două fete. „Ca tată, Cornel este pozitiv, ascultător, înțelegător, creativ și iubitor. Ca soț, spre surprinderea mea, reușește să îmi acorde suficientă atenție, astfel încât să nu mă simt neglijată”, adaugă Anna.

„Dacă aș mai avea doi copii, nu aș regreta să fie fete. Pentru cei care spun că trebuie să ai urmași, întrebarea mea este: dar fata nu este tot un urmaș?. Care este diferența: doar că nu îți poartă numele? Mai rău e să nu ai copii. De fapt, acest mod de gândire e mai degrabă o ambiție – ca tatăl să aibă neapărat un flăcău. Probabil, să fiu tată de fată m-a făcut să fiu mai tată decât dacă aș fi fost tată de băiat. Ideea de a avea o fată mă face să mă simt mai mândru”, zice Cornel.

Părinții nu au legat niciodată ușile la dulapuri. Din contra, au pus în dulapurile care îi stârneau curiozitatea Mariei-Cătălina ceva al ei: un pachet cu biscuiți și covrigi, o farfurie și linguri de-ale ei, papucii ei etc. Astfel, fetița deschidea dulapul și știa că ea se joacă cu lucrurile ei, în timp ce mama – cu ale sale.

Maria-Cătălina are o sumedenie de jucării educative. Una dintre ele este setul de fructe și legume care pot fi tăiate.

Cu ajutorul cuțitului, care este inofensiv, copilul devine stăpân pe situație, învață să împartă în jumătate fructele și legumele și chiar poate pregăti o salată, împreună cu părinții. Prin astfel de jocuri, copiii mai învață denumirile, culorile fructelor și legumelor, precum și regulile de alimentație sănătoasă.

Jocul cu plastilina dezvoltă creativitatea mișcării mâinilor, gândirea și simțul estetic. Maria-Cătălina modelează din plastilină globuri multicolore pentru Pomul de Crăciun.

Cărțile de colorat și de desenat sunt o altă modalitate de a învăța culorile, animalele și plantele. De această dată, Maria-Cătălina a aflat ce plante și animale găsim vara în pădure și l-a ajutat pe ariciul din imagine să adune ciuperci pentru iarnă, prin desenarea unor ciuperci, cu excepția buretelui-pestriț, care este otrăvitor.

Cărțile senzoriale – cărți textile ce oferă copilului posibilitatea de a scoate sau a dezlipi piesele atașate, astfel dezvoltând motricitatea şi atenția celui mic. Anna a descoperit cărţile senzoriale după ce a aflat că este însărcinată, iar acum le şi confecționează. Îi ia cel puțin două săptămâni ca să confecționeze o astfel de carte și depune foarte mult suflet în ceea ce face, de aceea mama alege cu atenție persoanele care i-ar putea aprecia munca.

Maria-Cătălina a descoperit că în interiorul primei păpuși Matrioșka se ascunde o altă păpușă, care conține încă o păpușă și așa mai departe. Acest tip de jucării sunt confecționate din lemn și îl învață pe copil mărimile (noțiunile de mare, mediu și mic).

Anna Comendant are o pasiune moștenită de la mama sa – de a croșeta și a broda. Această pernuță brodată de ea este un cadou pentru fiica Maria-Cătălina.

La moment, mama croșetează câteva flori pentru o rochie de primăvară. Nu este la prima încercare – a mai croit o rochiță de vară cu elemente naționale. A început să croiască alte două rochițe, dar nu le poate coase din cauză că Maria-Cătălina nu tolerează zgomotul mașinii de cusut.

Maria-Cătălina recită poezii, cântă și cunoaște câteva litere: „t”, „o”, „a”, „m”. Alfabetul colorat este un cadou de la bunica sa, Angela. De asemenea, nepoțica a primit drept cadou de Crăciun mai multe cifre confecționate din materiale textile.

„Cel mai frumos cadou pentru un copil este un album de fotografii. Regăsești aici cele mai frumoase momente din viața unui copil”, spune mama.

Aceasta este cutia cu comori. De la șase luni, Maria-Cătălina a avut acces la diferite obiecte mici. Părinții nu au ascuns nimic, chiar și cu riscul ca fetița să le pună în gură.

„Ea a încercat o dată să mănânce o bucată de morcov fiert și s-a înecat. Atunci eu i-am explicat de ce s-a înecat și de ce trebuie să o scoată din gură. Avem încredere în copilul nostru și știm că nu va mai introduce obiecte mici în gură”, a adăugat mama.

Momentul pentru a ieși afară, doar că săniuța nu poate aluneca pe glod :)

Și ciorapii pot fi „educativi” :)

Copiii devin „invizibili” când pun mâinile la ochi. Această păturică pe care se rostogolește Maria-Cătălina a fost cusută de bunica Angela.

Cheia educației eficiente este comunicarea. Mama îi explică Mariei-Cătălina de ce trebuie să îmbrace scurta și ce se va întâmpla dacă va răci.

„De multe ori, eu sunt implicat în jocurile lor. Adesea, fiica îmi spune să alerg după ea sau se ascunde după mine”, povestește tatăl.

Cornel Comendant este designer grafic și fost profesor universitar. Spune că uneori munca îi ocupă prea mult timp și are impresia că neglijează întreaga familie, mai ales când e nevoit să stea seara în fața computerului, ca să finalizeze vreun proiect.

Pe Anna o caracterizează ca ființa perfectă și femeia care reușește să îl facă fericit: „Nu m-aș fi căsătorit cu ea, dacă nu aș fi știut că ea va fi mama copiilor mei. Nu am nevoie de suplimente de dragoste și de afecțiune, Anna e persoana de încredere și femeia alături de care vreau să îmbătrânesc. Este meritul ei că Maria-Cătălina cunoaște atâtea lucruri, a avut răbdarea și puterea să insufle fiicei noastre atâta dragoste față de carte, de cântec, de casă, de jucării”.

Ea este Feia, de rasa Labrador. Este câinele unei prietene de familie și, de jumătate de an, a devenit prietena Mariei-Cătălina.

Maria-Cătălina ia de acasă covrigi și bucăți de carne. Covrigii – pentru ea, carnea – pentru Feia.

Feia învață repede și nu este agresivă. Împreună cu Maria-Cătălina, se dă pe tobogan și face urme pe zăpadă.

De-a v-ați ascunselea cu mama.

„Am introdus tactica de a-i arăta Mariei-Cătălina ce s-a întâmplat și de a-i povesti ce simte, atunci când ea cade, se lovește și plânge. Acum, dacă se lovește sau cade, are tendința de a-mi arăta unde și cum s-a întâmplat”, ne spune Anna Comendant.

Tatăl Cornel consideră că între soț și soție trebuie să existe o relație sănătoasă, bazată pe sinceritate, afecțiune și comunicare, mai ales că cei mici simt dragostea părinților și vor ști să o transmită în același mod atunci când vor crește.

O regulă în casă – după ce s-a jucat cu Feia, Maria-Cătălina își spală mâinile, fiind supravegheată de părinți.

Cântece românești pentru copii, alături de bunica Angela.

„Elefantul Cici”, „Iepuraș cuconaș”, „Un motan cât un pisoi”, „Alunelul”, „Tu, eu și-o umbrelă”, „Frate Ioane” – doar câteva dintre cântecele pe care le-a învățat întreaga familie.

Bunica Angela este profesoară de matematică la Liceul Teoretic „Vasile Vasilache” din Chișinău. A participat cu elevii la diferite competiții, de unde a venit cu numeroase medalii. Unul dintre concursuri este „The smartest bunny” din România, cunoscut în rândul școlarilor și preșcolarilor.

Bunicul Andrei, tatăl Annei Comendant, face parte dintr-o echipă de futsal, cu jucători amatori, și a adunat mai multe medalii în palmares. În clasa a opta a fost campion național la atletică ușoară. A început să joace minifotbal cu peste 40 de ani în urmă și a continuat cu futsalul.

De-a v-ați ascunselea cu mama și în casă.

Pregătiri pentru a merge acasă. Maria-Cătălina își pregătește ochelarii de soare, ca să nu o deranjeze lumina reflectată de zăpadă :)

Acasă o așteaptă alte jucării. Prin intermediul setului de bucătărie, Maria-Cătălina imită acțiunile pe care le fac părinții și bunicii atunci când îi pregătesc mâncarea.

Un cadou confecționat de mama.

Camera unde doarme Maria-Cătălina este una creativă. Copacul a fost desenat de părinți, când Maria-Cătălina „se afla în burtică”.

Anna ne-a povestit cum a învățat fiica lor să doarmă în pătucul ei: „Eram dispuși să dormim cu ea, în patul nostru. De la un timp, ea a prins firul că, dacă doarme în patul ei, poate să se învârtească și să ia orice poziție vrea. De atunci, în fiecare seară, Maria-Cătălina spune „patu-patu”. În timpul zilei poate să doarmă pe orice pat, însă, noaptea, doarme doar în patul ei”.

Dacă în familia Annei domină matematica, atunci în familia lui Cornel domină muzica.

Cornel Comendant a învățat să cânte la fluier încă din clasa a doua și a făcut parte din orchestra de muzică populară a școlii. Începând cu clasa a patra, a învățat să cânte la trompetă și la pian, la Școala de muzică „Eugen Doga”.

Cornel a cumpărat acest pian atunci când era student și obișnuiește să cânte seara. Anna, în schimb, este pasionată de bachata și salsa.

„Când eram însărcinată, apăsam pe clape și ascultam cum Cornel cântă. Probabil, de aceea Maria-Cătălina este atât de curioasă de tainele muzicii”, adaugă mama.

Pentru a evita ca Maria-Cătălina să deconecteze computerul de câte ori e prin apropiere, tatăl a mutat butonul de pornire a computerului lângă monitor.

Cărțile cu autocolante stimulează inteligența copiilor și dezvoltă cunoștințele vizuale.

Anna Comendant își amintește, râzând, modul în care a spus Maria-Cătălina cuvântul „mama”: „La cinci luni, o legănam ca să o adorm, ea s-a enervat și a strigat „mama””. La scurt timp după aceasta, fetița a rostit și cuvântul „tata”.

Printre jocuri, soții Comendant ne-au destăinuit cum au făcut cunoștință: „Ne-am cunoscut pe Internet. Eram prieteni pe Facebook, însă nu ne cunoșteam în realitate”.

„Cornel a publicat o piesă de-a formației „Taxi” și eu i-am scris că mi-a plăcut. Apoi, el mi-a zis că îmi trimite un album întreg. Ulterior m-a întrebat dacă accept să ne vedem, eu am acceptat. Am făcut cunoștință la 25 martie, 2014. În octombrie ne-am căsătorit”, își amintește Anna.

Portretul este pictat în creion și l-au primit drept cadou de la pictorița Corina Cîrlig, stabilită în prezent în Germania.

Pe o pagină a colorat mama, pe alta – Maria-Cătălina.

Cina pentru fetiță a pregătit-o tatăl. Mai întâi, a fiert legumele: cartof, roșie, morcov, ardei roșu și sfeclă.

Apoi le-a mărunțit cu un blender, până a obținut o piure de legume. Între timp, cântă împreună cu Maria-Cătălina „Elefantul Cici”.

„Fiecare cântec pe care îl ascultă fiica trebuie învățat și de noi, ca ulterior să îl cântăm împreună. Să petreci timpul cu copilul nu înseamnă să îi pui desene animate sau cântece și să îți cauți de alte treburi”, adaugă Anna.

Soții au primit un album pentru primul an de viață, însă recunosc că nu reușesc să îl completeze zilnic. Maria-Cătălina a învățat deja cum se numesc părinții și bunicii.

Jocul „Găseștea perechea” – un joc intelectual care antrenează memoria și gândirea. Mama Anna Comendant a construit „un bloc cu mai multe etaje” și o învață pe Maria-Cătălina să numere. Fetița deja știe să numere până la 10.

Cornel ne arată cel de-al doilea cadou pe care i l-a făcut Maria-Cătălina, cu ajutorul Annei.

Tatăl ne-a povestit că a asistat la nașterea copilului și a rămas entuziasmat de experiență.

„În perioada sarcinii, amândoi ne-am îngrășat. De fapt, mulți bărbați se îngrașă în timp ce femeia e însărcinată. E un fel de simbioză. Psihologic, te simți la fel de gravid ca soția, te simți parte din proces. De multe ori, unii bărbați pot simți mișcările fătului, chiar dacă se află la serviciu, sau pot avea contracții”, adaugă Cornel.

Cina a fost pregătită de tata, în timp ce mama o ajută pe Maria-Cătălina să mănânce.

După cină, Maria-Cătălina își spală dinții de sine stătător.

Primul dinte i-a apărut la 10 luni și de atunci își spală dinții împreună cu părinții.

Distracție pe melodia „O furnică duce-n spate”, interpretată de Anna Comendant.

Seara este o bună ocazie de a urmări videoul realizat de tatăl Cornel din filmulețele surprinse de părinți în primul an de viață al fetiței.

Anna și Cornel Comendant spun că unii oameni îi consideră ciudați și se miră că fiica lor cunoaște atât de multe lucruri la vârsta pe care o are. Răspunsul este unul simplu: toate cunoștințele Mariei-Cătălina sunt rodul muncii, răbdării, dragostei, comunicării și atenției acordate de părinți.

Fotografiile au fost realizate de Vera Belocrîs

Vezi și:

Un nou trend în lumea picilor și a mămicilor – cărțile senzoriale

Activitate distractivă pentru cei mici. Despre cărțile senzoriale de la mama Anna Comendant

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.