Skip to content Skip to footer

Igiena la copil: Învață copilul să-și spele cât mai des mâinile și alege-i corect săpunul

În încercarea de a descoperi lumea, zilnic copilul intră în contact cu zeci și sute de lucruri și obiecte, respectiv cu foarte mulți microbi. Iată de ce este foarte importantă igiena la copil, iar primii ani de viață sunt decisivi în formarea acestor deprinderi pentru tot parcursul vieții.

Mariana Tutunaru, şef secţie Sănătatea copiilor şi tinerilor din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică, a menționat pentru suntparinte.md că igiena la copil trebuie să constituie o prioritate. Copiii mici sunt foarte vulnerabili la diverși agenți infecțioși și pot ușor contracta o boală. De aceea, o atenție deosebită trebuie acordată igienei mâinilor.

Cu cât mai devreme părinții încep să-l învețe pe copil să-și spele mâinile, cu atât mai repede copilul, la maturitate, își va forma niște deprinderi sănătoase pentru tot parcursul vieții. Este important ca părintele să supravegheze și să-i spună copilului să-și spele mâinile cât mai des sau cel puțin în următoarele cazuri:

  • înainte de mâncare;
  • după ce merge la WC;
  • după ce a contactat cu animalele;
  • după joacă;

Totuși, părinții nu trebuie să exagereze și să-i impună copilului anumite limite. Lasă copilul să experimenteze, să se joace la topogan sau în nisip. Poartă cu tine o sticlă cu apă pentru a-i spăla mâinile celui mic atunci când acesta dorește să mănânce ceva în timpul plimbării.

Deși unii specialiști susțin că spălarea frecventă a mâinilor poate provoca anumite afecțiuni, Mariana Tutunaru spune că nu este adevărat. Nu pot apărea anumite afecțiuni dacă mâinile sunt spălate frecvent cu săpun antibacterian, deoarece asta este o înlăturare mecanică a microbilor și a microflorei de pe suprafața pielii și nu poate provoca anumite boli.

Săpunurile lichide, cu PH neutru – recomandate

Din păcate, majoritatea săpunurilor de pe piață sunt colorate și cu arome puternice. Însă trebuie să cunoști că cel mai bun săpun este cel fără coloranți și fără arome, deoarece nu conține sulfați care dau senzația de uscăciune a pielii după spălatul mâinilor.

Este recomandat să se aplice un săpun cu PH neutru. Cele mai eficiente săpunuri sunt cele lichide, deoarece, datorită dozatorului, persoana nu contactează cu suprafața săpunului și nu lasă microbi pe suprafața săpunului. De exemplu, atunci când contactezi cu săpunul solid, pe suprafață rămâne o parte din microfloră și există un anumit pericol de infectare, mai ales într-o familie unde există mai mulți membri și fiecare a contactat cu diverse lucruri și suprafețe.

Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini este adresată în special copiilor, avându-se în vedere bolile de care suferă aceștia – cele diareice și respiratorii. În fiecare an, la nivel mondial, sunt consemnate peste 1,7 miliarde de cazuri de diaree la copii, iar circa 760 000 de copii mor înainte de a împlini vârsta de cinci ani, din cauza diareii și a pneumoniei. Simplul act de spălare a mâinilor cu săpun poate reduce riscul acestor boli cu până la 47%, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Vedeți și:

(Infografic) Spălatul pe mâini – cei șase pași obligatorii

 

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.