Skip to content Skip to footer

Dieta unui copil cu diabet zaharat: Cum calculezi glucidele din pâine, fructe și legume

Pe lângă tratamentul cu insulină și exercițiile fizice, alimentația este o componentă-cheie întru bunăstarea copiilor diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1. Veronica Volcov, fondatoare a Asociației Tinerilor cu Diabet „DIA”, a menționat pentru suntparinte.md care este importanța glucidelor (carbohidraților) în alimentația copilului cu diabet și cum poate fi calculat nivelul acestora.

Alimentația echilibrată înseamnă respectarea proporției zilnice în alimentație: 55% – glucide, 15% – proteine, 30% – lipide, vitamine, minerale și apă. Farfuria cu mâncare trebuie să conțină 90% glucide „lente”, adică bogate în amidon și fibre alimentare (pâine, cereale, fructe, legume, lactate) și doar 10% – glucide „rapide” (dulciuri, recomandate în hipoglicemie – nivel scăzut al glicemiei, sau ocazional, după mese).

Cântărirea produselor

Echivalentul a 10 grame de glucide cu fibre alimentare se numește „unitate de pâine”. Această cantitate poate fi calculată „la ochi”, adică cu lingura de masă, ceașca, bucata etc. De exemplu, o bucată de pâine albă cu grosimea de 1 cm, care cântărește 25 sau 30 de grame, conține 10-12 grame de glucide.

Deși există aplicații de calculare a glucidelor, un ajutor indispensabil este cântarul de bucătărie. Acesta trebuie așezat pe un plan drept pentru a nu fi admise erori. Pe parcurs, cântărirea mâncării devine o obișnuință. Cântarul te ajută să eviți variațiile mari ale glicemiei. Atunci când nu poate fi folosit cântarul, se aproximează și/sau se aleg alimente mai sărace în glucide, la fel, poate fi injectată mai puțină insulină, apoi se urmărește glicemia pentru o eventuală corecție.

Regula de calculare a glucidelor din produsele procurate se referă la proporția matematică. De exemplu:

55 de grame de glucide —– 100 de grame covrigei uscați de tărâțe

10 grame de glucide —– x grame de covrigei uscați de tărâțe

x = 100*10/55 = 18 grame sau 4 covrigei.

  • Cantitatea de glucide din fructe poate varia, cu 5 grame sau 0,5 „unități de pâine” la 100 de grame de produs, față de cea indicată în tabelele speciale. Această variație va depinde de soi și gradul de coacere.
  • Și legumele pot ieși din „limitele” stabilite. Consumate cu moderație, roșiile nu se calculează. Totuși, o roșie dulce poate crește glicemia precum un fruct care are 10 grame de glucide la 100 de grame de produs.
  • Pâinea se cântărește și în stare proaspătă, înainte de a o prăji și a-și pierde din apă, deoarece în aceste cazuri are densitate diferită.
  • Rădăcinoasele fierte conțin 10 grame de glucide la 100 de grame de produs, spre deosebire de starea crudă. Prin urmare, partea solidă a ciorbei este cântărită separat, cu 10 grame de glucide la 100 grame de conținut.
  • Pastele făinoase „al dente” pot admite erori de calcul, de aceea este mai bine să fie cântărite în stare crudă.
  • Mămăliga nu corespunde cu datele indicate în tabelele speciale. În acest caz, este recomandat să fie cântărit mălaiul crud.
  • Amidonul, făina de soia, îndulcitorii naturali sau artificiali sunt prezenți aproape în orice aliment fabricat. De aceea, se calculează și glucidele „ascunse” din: mezeluri care conțin amidon, dextroză, zahăr, soia; muștar, sosuri cu zahăr și făină; murături cu adaos de zahăr; carne proaspătă tocată cu adaos de zahăr; sarmale gătite acasă, dar cu suc de roșii cu amidon și zahăr; pâine cu adaos de malț și zahăr; iaurt cu adaos de amidon, smântână îngroșată cu amidon sau făină.

În funcție de obiceiuri și preferințe alimentare, produsele bogate în glucide pot fi înlocuite. Totodată, dacă sunt consumate doar glucide rapide, glicemia va crește mult până insulina rapidă își va atinge nivelul de sus. În cazul în care sunt consumate doar glucide lente, atunci crește riscul de hipoglicemie prin faptul că insulina va intra mai repede în acțiune până când glucidele vor fi absorbite în sânge.

Chiar dacă sunt folosite mereu tabelele și cântarul, pentru a calcula cantitatea glucidelor, glicemiile nu pot fi total controlate, deoarece timpul de digestie a alimentelor combinate este diferit.

Vezi și:

Alimentația unui copil cu diabet zaharat. Ce alimente ar trebui să se regăsească în meniul zilnic

„Diabetul nu este o boală. Copiii cu acest diagnostic pot avea o viață activă” 

Legătura dintre diabetul zaharat la copii, răceală și propriul sistem imunitar

Copiii cu diabet zaharat de tip 1, între cheltuieli și susținere din partea statului

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.