Skip to content Skip to footer

Legătura dintre diabetul zaharat la copii, răceală și propriul sistem imunitar

Aproximativ 400 de copii din Republica Moldova suferă de diabet zaharat – o boală care apare din cauza autodistrugerii celulelor din pancreas ce produc insulină. Anual, circa 70 de copii din țară sunt diagnosticați cu această boală. 

Veronica Volcov, fondatoare a Asociației Tinerilor cu Diabet „DIA”, a relatat pentru suntparinte.md că până în prezent nu a fost stabilită o cauză exactă care provoacă diabetul zaharat de tip 1, acesta fiind provocat de un defect al sistemului imunitar, de origine genetică. Ca urmare, persoanele cu acest tip de diabet au insuficiență de insulină.

Deseori, diabetul zaharat este diagnosticat la copii după o răceală sau gripă, atunci când sistemul imunitar este pus la încercare. Această boală nu poate fi prevenită ca în cazul diabetului de tip 2, generat de lipsă de mișcare, alimentație calorică și stres. În schimb, părinții trebuie să meargă imediat la medic, din moment ce au observant la copilul lor semne, precum: urinare frecventă, sete exagerată, poftă mare de mâncare și scădere în greutate. Totodată, este recomandat ca rudele de gardul 1 și 2 ale copilului diagnosticat cu diabet tip 1 să-și testeze nivelul de glicemie, cel puțin, o dată pe an.

De aceea, este important ca părinții să respecte următoarele recomandări:

  • căliți-i pe cei mici, obișnuindu-i astfel cu diferența de temperatură și prevenind cazurile de gripă și răceală;
  • includeți zilnic în alimentația copilului cât mai multe fructe și legume;
  • faceți împreună exerciții și plimbări în aer liber;
  • monitorizați greutatea corporală a copilului, ca să preveniți excesul de greutate care dezvoltă diabetul de tip2;
  • permiteți-i copilului să doarmă suficient, pentru a nu fi afectat inclusiv sistemul nervos;
  • eliminați factorii care pot provoca stres copilului;

Consecințe

Dacă părinții sunt destul de informați, au acces la medicamentele necesare și la testele care monitorizează nivelul de glicemie, atunci copiii diagnosticați cu diabet zaharat pot avea un stil de viață echilibrat. În plus, copiii cu diabet trebuie să respecte o alimentație dietetică, calculând hidrații de carbon din alimente. De asemenea, trebuie să efectueze regulat injecții regulate de insulină și să măsoare de 4-5 ori în zi a glicemiei, iar rezultatul să-l noteze într-un registru.

Pe termen scurt, principala consecință a diabetului de tip1 este hipoglicemia – scăderea nivelului zahărului în sânge, un efect secundar al administrării insulinei.

Pe termen lung, pot apărea complicații grave, provocate de lipsa de informare, lipsa medicamentelor și a testelor pentru măsurarea glicemiei sau nerespectarea unui mod de viață sănătos. Peste ani, pot apărea complicații, precum:

  • afecțiuni ale ochilor – pierderea vederii în cazul în care nu sunt luate măsuri adecvate atunci când este depistată retinopatia diabetică (afecțiune a membranei retiniene a ochiului) – o complicație foarte gravă, dar care poate fi tratată;
  • afecțiuni ale rinichilor  insuficiența renală cronică (diminuarea lentă și progresivă a capacității de filtrare a rinichilor);
  • afecțiuni ale membrelor inferioare – are loc afectarea vaselor și nervilor, care pot duce la urmări nefaste.

Potrivit Asociației Tinerilor cu Diabet „DIA”, în Republica Moldova, din cauza subfinanțării, 400 de copii și 4,5 mii de tineri cu diabet de tip 1 nu beneficiază de pachetul de bază în îngrijirea diabetului, medicație adecvată (analogi de insulină), educație terapeutică, tehnologii și consumabile (teste de glicemie, seringi, ace, lanțete, pompe de insulină și senzori de glicemie), conform standardelor internaționale de tratament și ale Dreptului Internațional privind Îngrijirea Diabetului.

Sursa foto: diabetesnewsjournal.com

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.