Copiii cu diabet zaharat de tip 1, între cheltuieli și susținere din partea statului
Util pentru părinți

Copiii cu diabet zaharat de tip 1, între cheltuieli și susținere din partea statului

Cheltuielile minime pentru îngrijirea unui copil diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1 ajung în Republica Moldova la cel puțin 600 de lei lunar. Aceasta, dacă zilnic nivelul glicemiei este măsurat de doar patru ori – numărul minim recomandat în ghidurile internaționale.

Matei a fost diagnosticat cu diabet zaharat când avea patru ani. Timp de doi ani, procedura de măsurare a nivelului glicemiei a devenit o activitate de rutină pentru băiat. Zilnic, nivelul glicemiei este măsurat de minimum patru ori pe zi, uneori și de 8-9 ori.

Mama lui Matei susține că cheltuie lunar cel puțin 100 de teste, costul cărora ajunge la aproximativ 700 de lei. Pe lângă teste, familia trebuie să-i asigure băiatului un anumit regim alimentar, care, la fel, necesită costuri.

„Dacă facem economii, atunci utilizăm circa 100 de teste pe lună. Acum Matei are gripă și îi măsurăm mai des nivelul de glicemie. Pe parcursul a doi ani, de când Matei a fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1, am primit de două ori teste. Prima dată am primit 50 de teste de la policlinică, iar a doua oară ne-au fost oferite 25 de teste și un aparat de măsurare a glicemiei de la Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga””, a relatat mama lui Matei pentru Suntparinte.md.

Pentru a face față cheltuielilor și a asigura o viață fără lipsuri familiei, tatăl lui Matei a plecat la muncă în străinătate.

Până acum, în Republica Moldova testele pentru glicemie nu erau compensate și părinții erau nevoiți să le procure. Începând cu 9 ianuarie 2017, circa 400 de copii diagnosticați cu diabet zaharat vor fi asigurați în premieră, timp de un an, cu glucometre, teste pentru monitorizarea glicemiei și lanțete pentru cinci analize zilnice, după cum anunță Ministerul Sănătății.

Prin intermediul acestor teste, pacienții cu diabet zaharat tip 1 își vor controla regulat nivelul glicemiei în sânge și vor putea administra corect doza de insulină. În acest scop, au fost procurate 730 000 de teste, 730 000 de lanțete și 400 de glucometre, în sumă totală de 1.191.360 de lei.

Fondatoarea Asociației Tinerilor cu Diabet „DIA”, Veronica Volcov, a comentat pentru Suntparinte.md că inițiativa Ministerului Sănătății este una binevenită.

„Faptul că autoritățile au decis să susțină astfel copiii reprezintă un gest salutabil. Dacă în România sunt oferite câte trei teste pentru copiii cu diabet zaharat, atunci oferirea a câte cinci teste zilnic la noi este un lucru foarte bun. Totuși, în România e oferit și câte un test tinerilor care au depășit vârsta de 18 ani, ceea ce nu se întâmplă în Moldova. Or, la noi sunt aproximativ 5.000 de tineri cu vârsta de peste 18 ani care sunt diagnosticați cu diabet zaharat”, a precizat Veronica Volcov.

Potrivit statisticilor, aproximativ 400 de copii au diabet zaharat de tip 1 – o afecțiune care apare din cauza autodistrugerii celulelor din pancreas ce produc insulină. Anual, în țară sunt înregistrate circa 70 de cazuri noi.

Citiți și:

„Diabetul nu este o boală. Copiii cu acest diagnostic pot avea o viață activă”

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.