Skip to content Skip to footer

„De o săptămână, complet alt copil”. Autismul virtual – pericolul care ne amenință copiii

Folosirea în exces a tehnologiilor (computer, TV, tabletă, telefon mobil), de la o vârstă foarte mică, poate duce la apariția unor tulburări din spectrul autist.

Specialiștii în psihiatrie vorbesc despre o afecțiune tot mai întâlnită în rândul copiilor – autismul virtual, care presupune dezvoltarea necorespunzătoare a sistemului neurologic, din cauza lipsei de stimulare psihomotrică (copilul primește doar senzații vizuale și auditive). Această formă de autism poate fi tratată ușor dacă este depistată în faza incipientă.

Am întrebat mai multe mame la ce vârstă le-au permis copiilor să interacționeze cu TV-ul, computerul, tableta sau telefonul. În timp ce unele mame au scris că sunt împotrivă ca micuții să aibă acces la tehnologii până la vârsta de doi ani, altele au menționat că picii au avut acces la tehnologii și de la vârsta de 8-9 luni. Vă prezentăm în continuare câteva dintre răspunsuri:

„Televizorul – după doi ani. Telefonul sau computerul – categoric împotrivă. Am încercat, acționează negativ. Când era mult mai mic, îi puneam cântecele de la grădiniță și noi dansam, cântam. Acum el vrea să se așeze și le privește zombat”. 

„Are 2 ani și 4 luni. Se uită la tot. Trebuie să fie conectat și televizorul, și calculatorul. Cere și telefonul, dar nu îl dau”. 

„De pe la vreo 7 sau 8 luni. Este fascinat de tot ce înseamnă IT”. 

„Vârsta – 6 ani. De o săptămână exclus total – TV, calculator, gadgeturi. Schimb radical în comportament, tulburări de somn. De o săptămână, complet alt copil. Acum e axat pe desen, cărți și joacă”. 

suntparinte.md a discutat cu Olga Guzun, PR manager la „SOS Autism” și mamă a unui copil cu autism în formă înalt funcțională, despre „autismul provocat de ecranele electrice”, după cum a fost numit de psihologul român Marius Zamfir.

Autismul virtual și cel clasic includ aceleași simptome, prin urmare deosebirea este foarte mică, aproape insesizabilă și poate fi depistată doar în timp. Autismul clasic este o afecțiune genetică. Cel virtual este cauzat de lipsa de comunicare, de orele prelungite petrecute în fața computerului, televizorului etc. și se manifestă prin: copilul nu reacționează când e strigat sau atins, nu comunică, este concentrat asupra unui singur lucru, nu privește spre interlocutor.

În cazul în care, odată cu excluderea videourilor din rutina copilului și introducerea diferitor activități, comportamentele autiste s-au ameliorat și copilul a început să fie prezent, înregistrează progrese considerabile și bruște în comunicare și socializare, atunci nu este vorba de autism propriu-zis.

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca, până la doi ani, copiii să nu aibă deloc contact cu mediul virtual.

Olga Guzun este de părere că, după această vârstă, părinții îi pot lăsa pe copii în fața ecranelor, dar nu mai mult de 2-3 ore. Totuși, dacă acest fapt a avut loc mai înainte, terapia trebuie să înceapă cât mai curând posibil, ca în cazul autismului propriu-zis.

Cu cât mai devreme începe reabilitarea, cu atât mai rapid vor apărea rezultatele și copilul va fi la același nivel de dezvoltare ca al semenilor săi. De regulă, părinții încep să vadă cu ochiul liber, pe la vârsta de 3-4 ani, că copilul lor este diferit.

Chiar și după vârsta de doi ani, părintele trebuie mereu să controleze gadgetul, să fie la curent cu ce privește copilul, să vizioneze împreună cu el. Dacă părintele observă că copilul său manifestă unele comportamente în timp ce urmărește un video sau practică jocuri pe calculator (strigă, scoate sunete inadecvate, flutură mânuțele, se leagănă, se rotește, sare, este foarte emotiv), trebuie să excludă imediat gadgetul din rutina copilului.

Dacă presupuneți că copilul dumneavoastră suferă de autism virtual, adresați-vă unui psiholog sau neuropediatru. Recuperarea are loc, de regulă, timp de 6-18 luni, cu program de terapie individuală, spre deosebire de recuperarea în cazul autismului clasic, care poate dura chiar și toată viața. În cazul în care metodele pe care le încearcă specialistul nu dau rezultate, atunci puteți începe terapia bazată pe analiza comportamentală aplicată. Înainte însă, excludeți gadgeturile!

În context, Olga Guzun propune câteva recomandări părinților, pentru a evita „îmbolnăvirea” de autism virtual:

  • Excludeți gadgeturile în calitate de „dădacă” pentru copil, mai ales în primii doi ani de viață.
  • Implicați copilul în activitățile casnice.
  • Nu căutați copii comozi, care să stea locului, să nu se murdărească, să se joace adecvat. Copiii nu sunt așa. Un copil activ este un copil sănătos. Un copil care face șotii este un copil sănătos. Un copil curios este un copil sănătos.
  • Nu căutați soluții ușoare. Ele nu există. Să fii părinte este complicat, solicită mult timp, răbdare și mult efort.
  • Plasați întotdeauna pe primul loc interesul copilului. Gândiți-vă în ce mod acțiunea pe care urmează să o întreprindeți va afecta în viitor copilul dumneavoastră.
Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.