Skip to content Skip to footer

Copilul a fost înțepat pentru prima dată de-o albină. Cum procedăm

Odată cu venirea primăverii și a înfloririi masive a copacilor, înțepăturile de insecte devin tot mai frecvente. Părinții trebuie să fie și mai precauți în cazul copiilor care nu au fost niciodată pișcați de albine sau viespe. Acea primă împunsătură va arăta dacă micuțul are alergie la veninul insectei.

Alergia la înțepături este o problemă relativ răspândită. Aproximativ 5% dintre oameni au reacții alergice serioase la un tip de înțepătură. Potrivit medicilor, părinții trebuie să știe că prima reacție alergică nu va fi niciodată foarte gravă, respectiv copilul pișcat pentru prima dată nu va avea o reacție ce să-i pună în pericol viața (chiar dacă este alergic la venin).

Renumitul medic pediatru din Ucraina, Evghenii Komaroskiy, susține că a doua înțepătură va fi, însă, cu mult mai periculoasă. Tocmai de aceea, prima pișcătură este importantă și trebuie analizată cu atenție. Dacă la primul contact cu veninul insectei, copilul are o puternică reacție alergică locală: mână umflată, mâncărimi, roșeață, atunci există riscul ca a doua oară, copilul să aibă o reacție generală. În cazul în care determinați că micuțul are alergie la înțepătură, consultația medicului este obligatorie. Doctorul va prescrie medicamentele ce trebuie administrate în asemenea cazuri și pe care părintele trebuie să le aibă întotdeauna cu sine.

„La a doua-a treia înțepătură, copilul alergic riscă să facă o reacție severă: roșeață pe tot corpul, respirație îngreunată, amețeli, slăbiciuni, mâncărime. Dacă nu i se administrează medicamentele recomandate de către doctor, această stare poate fi fatală”, conchide medicul ucrainean. Una dintre cele mai grave reacții alergice poartă denumirea de șoc anafilactic și necesită administrarea mai multor medicamente, precum și a adrenalinei. Simptomele șocului anafilactic sunt: dificultăți de respirație, pierderea cunoștinței, transpirație, umflarea gâtului, a feței etc. Dacă micuțul are următoarele simptome, sunați imediat la ambulanță!

Recomandări generale

Există câteva reguli comune pe care trebuie să le urmăm în cazul unei înțepături. „Pentru a elimina inflamația, putem așeza pe locul unde a avut loc pișcătura ceva rece, cum ar fi gheață”, recomandă medicul de familie, Vitalie Mursa. Potrivit specialistului, după ce am ținut o compresă rece pentru 10 minute, putem aplica o cremă antialergică. Este important să monitorizăm starea copilul în urma oricărui tip de înțepătură.

Pentru a scădea șansele de a fi înțepat, vom purta haine în culori palide (și nu aprinse) și vom evita parfumurile dulci. Copiii nu se vor juca printre flori, în copacii înfloriți sau în apropierea stupilor.

sursă foto: www.mosquito-pest-control-northwest-wi.com

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.