Skip to content Skip to footer

Studiu realizat în premieră: 59% dintre femeile din Moldova nu au făcut niciodată screeningul pentru cancerul de col uterin

Mai mult de jumătate dintre femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Republica Moldova (59%), care ar trebui să facă testul de screening cervical o dată la 3 ani pentru a preveni cancerul de col uterin, nu au făcut niciodată un asemenea test. Datele se regăsesc în primul Studiu național despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin, lansat astăzi la Chișinău.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit cu ușurință prin realizarea screeningului cervical o dată la trei ani, de către femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani. Cu toate acestea, Studiul atestă că doar 47% dintre femeile intervievate cunosc despre existența testului citologic, în timp ce doar 1/4 dintre ele știu că pot efectua testul citologic în țara noastră.

În Republica Moldova, acest test poate fi realizat gratuit la medicul de familie. Totuși, mai puțin de jumătate dintre femei (47%) știu despre acest lucru. Mai puține sunt femeile care știu că testul trebuie efectuat o dată la trei ani (34%). Multe dintre ele îl fac fie mai des (o dată pe an), fie mai rar (o dată la 4-5 ani), decât este recomandat de specialiști.

„În țara noastră, cancerul de col uterin se numără printre formele cele mai răspândite de cancer. Din fericire, dintre toate tipurile de tumori maligne, cancerul de col uterin se numără printre formele de cancer care pot fi prevenite cel mai ușor. Evidențele la nivel internațional arată că programele de screening cervical cu un interval de rechemare de 3-5 ani pot determina reducerea atât a incidenței, cât și a mortalității prin cancer de col uterin până la 80%. La fel, vaccinarea contra HPV în perioada adolescenței contribuie la reducerea ratei cancerului cervical”, a declarat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu.

Printre acțiunile întreprinse de autoritățile din țara noastră, cu susținerea partenerilor internaționali, se numără adoptarea Programului naţional de control al cancerului de col uterin pentru anii 2016-2025, care prevede și organizarea programelor de screening al populației pentru depistarea precoce a maladiilor oncologice. Totodată, a fost instruit personalul medical din cadrul asistenței medicale primare, serviciului de laborator și serviciului colposcopic.

Mai mult, Centrul de referință în colposcopie de la Institutul Mamei și Copilului va fi dotat, în scurt timp, cu echipament performant în baza suportului oferit de Guvernul Japoniei. Trei laboratoare din țară vor fi echipate, la începutul anului 2019, cu dispozitive necesare pentru realizarea screeningului.

De ce femeile nu efectuează testul de screening cervical?

Cele mai multe dintre intervievate au răspuns că nu cunosc unde trebuie să meargă, că nu dispun de timp, că medicul de familie nu le-a sugerat sau că le este frică de a-i fi depistate celule atipice/cancer.

Cât ține de prevenirea cancerului de col uterin prin imunizare, doar 40% dintre respondente cunosc despre vaccinul anti-HPV, în timp ce 23% dintre femeile intervievate, care au fiice de aproximativ 10 ani, le-au vaccinat contra HPV.

Studiul național despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin în Republica Moldova a fost realizat în toamna anului 2018, pe un eșantion de 1.226 de femei, incluzând și focus grupuri și interviuri aprofundate cu 51 de femei (25-61 de ani), 40 de medici și 15 experți în politici de sănătate publică.

Studiul are o marjă de eroare de +/- 2,8% și a fost realizat de compania Magenta Consulting, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

„Acest Studiu este important, pentru că ne ajută să cunoaștem atitudinile, practicile și comportamentele femeilor față de screeningul de cancer de col uterin. Totodată, ne permite să înțelegem de ce femeile vin sau nu la medic pentru a efectua screeningul, ca să îmbunătățim ulterior serviciile oferite. Studiul este important și din punctul de vedere al drepturilor omului, pentru că abordează diferite grupuri sociale (minorități etnice, grupuri vulnerabile) de pe teritoriul Republicii Moldova”, a menționat Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în Republica Moldova.

În R. Moldova, o femeie este diagnosticată zilnic cu cancer de col uterin, în timp ce la fiecare trei zile una moare din această cauză. În ultimii cinci ani, peste 1.500 de femei au fost diagnosticate cu această maladie. Peste 1.000 și-au pierdut viața.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.