Știri

„Împreună putem opri violența în familie!”. Acțiunea de sensibilizare organizată de Centrul de Drept al Femeilor

Postat de noiembrie 27, 2018 No Comments

Zeci de persoane au asamblat un puzzle cu o imagine ce sugerează unitate și solidaritate în lupta contra violenței în familie, precum și au transmis mesajul că fiecare persoană poate fi promotoarea mesajelor antiviolență. Acțiunea a fost organizată de Centrul de Drept al Femeilor, cu susținerea Ambasadei SUA în Moldova. 

Evenimentul a avut loc în contextul Campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”, ce se desfășoară în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie a fiecărui an.

În Republica Moldova, 63% dintre femei au suferit de cel puțin o formă de violență din partea soțului/partenerului pe parcursul vieții, de la vârsta de 15 ani. În același timp, 55 de persoane au decedat în anul 2017, ca urmare a actelor de violență, dintre care majoritatea sunt femei, după cum susține Natalia Vîlcu, directoarea executivă a Centrului de Drept al Femeilor:

„Doar împreună suntem o putere și doar uniți putem pune capăt acestui fenomen atât de grav și complex pentru întreaga lume. Este foarte trist că violența în bază de gen are loc în familii și în case, acolo unde, în mod normal, ar trebui să ne simțim în siguranță. Violența trebuie să fie eliminată din toate sferele vieții. Multe femei continuă să trăiască în tăcere și să-și înghită suferința. Soarta acestor femei depinde de fiecare dintre noi, de implicarea noastră”.

Campania Organizației Națiunilor Unite „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” este susținută și de Inspectoratul General al Poliției. Șeful IGP, Alexandru Pînzari, a menționat că prevenirea şi combaterea violenţei faţă de femei şi protecția victimelor violenței în familie se numără printre prioritățile Poliției.  

Începând cu 16 martie 2017, pentru prima dată în Republica Moldova, a fost introdus, prin lege, ordinul de restricție de urgență – măsură provizorie de protecție a victimei violenței în familie. De la începutul anului 2018, Poliția a eliberat 3.226 de ordine de restricție de urgență pentru agresorii familiali.

Astfel, polițiștii reacționează imediat la apelul persoanei supuse violenței și scot agresorul din familie, fără a mai fi necesară intervenția instanțelor de judecată sau cererea obligatorie a victimei. Împăcarea părților este imposibilă. Ulterior, este emisă ordonanța de protecție, pentru încălcarea căreia agresorul riscă încă un dosar penal.

Prezentă la eveniment, secretara de stat a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că Republica Moldova este singura țară din regiune care a elaborat „Strategia naţională de prevenire și combatere a violenţei faţă de femei și violenței în familie”:

„Am reușit să dezvoltăm servicii de asistență socială pentru victimele violenței în familie. Abordăm subiectul violenței nu doar prin prisma familiei, ci mult mai larg, și prin prisma concubinajului. Vorbim și despre subiecții indirecți – copiii și alți membri ai familiei. Vorbim nu doar de o răspundere socială, ci și de una contravențională sau penală, de pedepsire a celor care comit aceste fapte. Pentru prima dată, abordăm și un alt element al sistemului de protecție – programe de reabilitare pentru agresori, pentru că și agresorul nu este altcineva decât o victimă a violenței”.

Inspectoratul General al Poliției anunță că, de la începutul anului 2018, au fost înregistrate 2.252 de cazuri de violență în familie. Victime ale infracțiunilor au devenit 653 de femei și 184 de bărbați, dintre care 37 de fete și 18 băieți. Agresorii sunt 761 bărbați și 77 de femei.

Citiți în continuare istoria unei supraviețuitoare a violenței în familie, care a reușit să învingă obstacolele sistemului din țara noastră:

Istoria unei supraviețuitoare a violenței în familie: „După prima bătaie, nu tăceți. Să nu credeți în „va trece”. Eu am făcut-o și regret”

Sursa foto: Centrul de Drept al Femeilor 

Lasă un comentariu