Skip to content Skip to footer

Psihologa școlară Aurelia Zlotea, despre copii cu gânduri suicidale și părinți absenți emoțional

Trăim cu toții grijile cotidiene, cu sechelele lăsate de pandemia care mai bântuie, cu haosul din țara vecină, cu majorarea prețurilor și incertitudinea zilei de mâine. Anume în această perioadă, de rezistența părinților la stres depinde și starea emoțională a copilului.

Este foarte important să petreceți timp de calitate cu copilul/copiii dvs. „De calitate” înseamnă conexiune exclusivă cu copilul, când lăsați pentru mai târziu telefonul și grijile casnice, ascultați trăirile și experiențele copilului, vă implicați și găsiți împreună cu el soluții, atunci când copilul simte cât de important este pentru dvs.

Discut în cabinet cu elevi care se plâng de lipsa de afecțiune din partea părinților. Îmi spun că aceștia, fizic, sunt prezenți în casă, dar sunt furați de gândul la facturile ce urmează a fi achitate sau la sarcinile care urmează a fi executate mâine la job, respectiv nu acordă importanță problemelor din viața propriului copil („Ce probleme mai ai și tu?”).

Studiile sociologice arată că tinerii apelează la suicid ca soluție pentru problemele lor. Acestea țin de zona familială, școlară și individuală. Conflictele în familie sau în cercul de prieteni, nereușita școlară, sentimentul de singurătate, dificultatea de adaptare la școală, problemele de sănătate, hărțuirea online sau bullyingul sunt doar câteva motive care pot duce copilul cu gândul la moarte. Bulimia, anorexia, autismul, dizabilităţile intelectuale, depresia sunt printre tulburările psihosociale care cresc riscul suicidal la copiii și adolescenţii între 6 și 18 ani.

Unii părinţi nu văd semnalele de avertizare, dar acestea există aproape de fiecare dată, detectarea lor fiind crucială pentru copiii și adolescenţii care traversează această criză.

Fiți prudenți în cazurile în care copilul manifestă următoarele semne:

  • tristețe;
  • este mai retras;
  • este iritat sau anxios;
  • este epuizat sau indecis;
  • se confruntă cu apatie față de mersul la școală;
  • are insomnie sau, invers, dorință excesivă de somn;
  • are coșmaruri;
  • nu are poftă de mâncare sau mănâncă în exces;
  • își provoacă răni/durere;
  • are comportament agresiv sau aduce în discuție elemente despre sfârșitul existenței umane etc.

Factorii de protecție a copiilor de gândurile suicidale sunt:

  • abilități în rezolvarea problemelor, soluționarea conflictelor și gestionarea problemelor într-un mod nonviolent;
  • legături puternice cu familia, prietenii și sprijinul comunității;
  • sprijin prin relații continue de îngrijire medicală și sănătate mintală.

Dragi părinți, pentru a evita situațiile de acest gen, vă sugerez:

  1. Discutați cu copilul dvs. despre suicid, într-un mod calm și fără acuzații.
  2. Exprimați-vă zilnic grija și atitudinea iubitoare față de copil.
  3. Spuneți-i cât de important este el/ea pentru dvs.
  4. Concentrați-vă pe bunăstarea copilului, pe starea lui de bine acasă și la școală.
  5. Încurajați-l să aibă un hobby și apreciați-i activitățile pe care dorește să le practice.
  6. Petreceți timp de calitate cu copilul, seara și în weekend, după posibilitate.
  7. Asigurați-vă că el cunoaște despre serviciile gratuite de consiliere, inclusiv despre centrele de sănătate prietenoase tinerilor, despre centrele comunitare de sănătate mintală și Telefonul Copilului (116 111). De asemenea, în Republica Moldova activează Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului – un serviciu de susținere emoțională prin intermediul Chatului Anonim pe www.pentruviata.md. Acest site este destinat tuturor celor care se simt deprimați, se află în stare de depresie, sunt la un pas de suicid sau își fac griji pentru un prieten sau o rudă apropiată.

Aveți grijă și de sănătatea fizică, și de cea psihoemoțională a copilului și familiei dvs. Să apelezi la ajutorul unui psiholog sau medic psihiatru este o dovadă de putere, nu o slăbiciune!

Anual, pe data de 10 septembrie este sărbătorită Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului, care reprezintă o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare, a reduce stigma și a promova acțiunile de încurajare prin care putem diminua numărul de sinucideri și tentative de suicid din întreaga lume.

Potrivit statisticilor oficiale ale Republicii Moldova, cazurile de suicid constituie 20,3% din cauzele mortalităţii prin traume și otrăviri în țara noastră. În 2020 au fost înregistrate 486 de cazuri de suicid, dintre care 11 – printre copiii cu vârsta de până la 18 ani.

Autoare: Aurelia Zlotea,

psihologă la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, orașul Anenii Noi

Sursa foto: economictimes.indiatimes.com

Părerile și informațiile exprimate aici nu aparţin Suntparinte.md și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Suntparinte.md 

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.