Skip to content Skip to footer

Nouă ritualuri de somn pentru adolescenții de 10-16 ani, de la psihologa Rodica Rudei

Somnul este un element esențial în perioada adolescenței, când organismul trece printr-un proces complex de dezvoltare fizică, socială, emoțională și cognitivă. Deși unele modificări ale somnului sunt normale în timpul adolescenței, lipsa cronică a somnului este pe cât de problematică, pe atât de frecventă în societatea modernă. 

Potrivit Fundației Naționale pentru Somn din Statele Unite ale Americii, aproape 58% dintre elevii de gimnaziu și 73% dintre liceeni nu dorm suficient pe parcursul nopților săptămânii școlare. Deși nu se poate întâmpla imediat și mereu de bunăvoie, fiecare părinte își poate ajuta adolescentul să adopte o rutină a somnului în favoarea sănătății sale.

Drept sursă de inspirație, psihologa Rodica Rudei vă oferă recomandări, dacă sunteți părinte de copil cu vârsta de 10-16 ani:

1. Respectați igiena somnului

Asigurați adolescentului mediul potrivit etapei de pregătire pentru somn, prin reducerea intensității luminii și a sunetelor, a vocii și a mișcărilor impulsive. Aerisiți încăperile locuinței și aveți grijă ca adolescentul să vă urmeze exemplul. Consecvența adulților în practicarea etapelor consecutive care anticipează somnul oferă copilului senzația că el controlează situația. De exemplu, dacă ați stabilit împreună ora deconectării tuturor dispozitivelor electronice, fiți primul care o face și încurajați-l să vă urmeze.

2. Acordați prioritate somnului

Conveniți asupra orei de culcare, astfel încât durata perioadei de somn să nu fie mai mică de 8 ore. Adolescenții ai căror părinți insistă cu privire la o oră potrivită de culcare sunt mai fericiți și, evident, mai odihniți, comparativ cu cei ai căror părinți nu intervin și îi lasă să-și coordoneze regimul de somn.

3. Lăsați deoparte discuțiile negative

Pedeapsa pentru nerespectarea orei de culcare nicidecum nu trebuie să fie în lista ritualurilor de somn. Discutați împreună cum anume poate fi îmbunătățit orarul zilei, adresând întrebări, precum: „Ce te face să vrei să stai treaz până târziu?”, „Care este cel mai complicat lucru atunci când trebuie să te pregătești de somn, care sunt obstacolele?”.

4. Evitați ecranele

Renunțați la telefoane, calculatoare și alte dispozitive în dormitor. Anticipați aceasta printr-un dialog de negociere în care ambele părți sunt de acord. Important este să aveți grijă ca nevoile copilului să fie satisfăcute. Nu va fi ușor la început, dar rezultatele vor întări decizia luată. Cu răbdare și empatie, veți îmbunătăți sănătatea psihoemoțională și calitatea relațiilor din familie. 

5. Adoptați un stil de viață sănătos al întregii familii

Pentru ca ritualul de culcare să funcționeze, e necesar să fiți perseverenți în respectarea obiceiurilor de alimentație corectă, a regimului de mișcare și gândire pozitivă pe tot parcursul zilei. Practicați plimbările de seară împreună. Ele sunt varianta ideală de conectare între membrii familiei după o zi lungă.

6. Discutați cum a trecut ziua

Comunicați blând despre reușitele și eșecurile fiecărei zile. În calitate de părinți, concentrați-vă mai mult pe ascultare, decât pe analiză și povețe.

7. Conectați-vă emoțional 

Limbajul dragostei rămâne prioritar pentru orice vârstă, ca un ritual care întărește și unește familia. Practicați pupicul de noapte bună, îmbrățișarea iubăreață, „Te iubescul” și alte cuvinte calde. Dacă nu ați apelat la acest ritual până la vârsta adolescenței, discutați cu tânărul sau tânăra și vorbiți-le sincer despre nevoia voastră de conectare emoțională, iar apoi, cu multă cumpătare, oferiți timp de reflectare pentru adaptare la noul limbaj dintre voi.

Astfel, adolescentul va ascunde „ariciul” din el și va învăța să accepte dragostea necondiționată, atât de importantă pentru creșterea și dezvoltarea lui ca personalitate integră și empatică. 

8. Practicați tehnica recunoștinței

Încurajați tânărul să aibă un jurnal în care să noteze toate victoriile și motivele pentru care este recunoscător. Experiențele din trecut vor deveni o călăuză ideală pentru viitor în luarea deciziilor adolescentului.

9. Citiți seara sau exersați tehnici de meditație

Cititul unei cărți tipărite, nu digitale, va ajuta copilul să-și păstreze sănătatea și va face relația copil-părinte mai puternică. La dorință, exersați mindfulness (concentrarea pe emoţiile, gândurile şi senzaţiile care apar în momentul prezent), meditația sau rugăciunea, care vor contribui la reducerea hormonului stresului și la dobândirea armoniei interioare. 

Prin conștientizarea nevoilor unice de somn ale adolescenților și importanța somnului în viața lor, părinții pot ajuta copiii să-și ajusteze regimul de somn prin ritualuri sănătoase, fără a fi prinși în capcana propriilor convingeri.

Sursa foto: yourteenmag.com

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.