Excluderea notelor la Educaţia Fizică - argumente pro și contra din partea unor părinţi şi elevi
Școlar

Excluderea notelor la Educaţia Fizică – argumente pro și contra din partea unor părinţi şi elevi

Ministerul Sănătăţii a venit cu iniţiativa de a exclude notele la Educaţia Fizică – propunere care a stârnit reacţii pozitive şi negative în societate. Atât părinţii, cât şi elevii s-au împărţit în două tabere şi fiecare dintre ei vine cu argumente pro sau contra acestei iniţiative.

Suntparinte.md a discutat cu mai mulţi părinţi şi elevi pentru a vedea ce părere au despre inițiativa Ministerului:

Natalia Rotari, mamă a doi băieţi, pledează pentru menținerea notelor:

„Copiii trebuie motivaţi. Chiar şi cei care învaţă din plăcere, şi nu din obligaţie vor să fie apreciaţi cu note. Sunt de acord că nu întotdeauna nota reprezintă meritul elevului, dar excluderea notelor, cred eu, va descuraja copiii”.

Nici Iurie Uşurelu, tatăl unui băiat care este elev în clasa a IX-a, nu este de acord cu excluderea notelor la această disciplină.

„Sunt împotriva acestei iniţiative şi am mai multe motive: am crescut într-o societate în care sloganul „O minte sănătoasă într-un corp sănătos” nu era doar o declarație; nu pot accepta ca tinerii să fie înconjurați de fum de țigară în schimbul unei arene sportive; până în prezent, am practicat și practic sportul de performanță. Chiar nu înțeleg cum vrem să construim o societate sănătoasă fără dezvoltare fizică”, a precizat Iurie Ușurelu.

În acelaşi timp, Ludmila Zaharia susţine că este împotriva notelor la Educaţia Fizică, pentru că nu toţi au abilităţile şi puterea necesară pentru a îndeplini normativele din curriculum:

„În clasa a IV-a nu am devenit eminentă din cauza Educaţiei Fizice. Acest lucru m-a marcat profund şi de atunci am urât această disciplină. Cunosc foarte mulţi părinţi care au obţinut certificate medicale pentru copiii lor doar din motivul că notele la Educaţia Fizică influențează negativ media generală a copilului. Această disciplină trebuie să existe pentru a promova un mod sănătos de viaţă, dar fără apreciere cu note”.

Şi elevii au păreri împărţite.

Nu cred că excluderea notelor la Educaţia Fizică este o idee bună, deoarece elevii nu vor mai fi motivaţi şi nu vor mai depune efort ca să aibă rezultate bune. Mai mult, copiii nu vor avea o pregătire bună din punct de vedere fizic, iar acest lucru ar putea duce la sedentarism – o problemă foarte întâlnită în țara noastră în rândul tinerilor”, susţine Alina Carauş, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Gaudeamus”.

Dragoș Șargu, elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Spiru Haret”, este de părere că sala de sport trebuie să fie pentru copii „un loc unde să se dezmorţeacă după o săptămână în care stau cu nasul în telefon”.

„Această disciplină ar trebui să dezvolte copiii, dar nu să scoată normative din elevi, punând peștele la cățărat în copaci. Fiecare elev are abilități diferite – unul e mai rezistent, altul e mai rapid. De aceea, nu toți trebuie puși într-o oală. Plus la toate, aceste note sunt calculate împreună cu notele care reprezintă cunoștințele acumulate. Am un mare noroc de certificatul medical, care mă scutește de la orele de Educaţie Fizică şi astfel nu primesc note la fiecare lecţie, care rareori erau mai mare decât 7”, a menţionat Dragoş.

Menţionăm că unii profesori de Educaţie Fizică din ţară susţin că probele de control la această disciplină sunt învechite, din motiv că nu au fost modificate de ani de zile. Ca rezultat, mulţi copii, cu o condiție fizică slabă, primesc note mici. 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.