Atenție la intoxicațiile cu monoxid de carbon
Siguranța familiei

Atenție la intoxicațiile cu monoxid de carbon

Odată cu începerea sezonului de încălzire, se înregistrează și primele cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon. Recent, doi minori și bunica acestora au fost transportați de urgență la spital, după ce s-au aflat într-o încăpere unde ardea focul în sobă și, respectiv, s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Cu părere de rău, cei mai mulți dintre pacienți ajung la spital din cauza propriei neglijențe. 

Diana Țurcan, ofițer de presă la Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, a relatat pentru Suntparinte.md ce reguli trebuie respectate pentru a fi evitate cazurile de intoxicație cu monoxid de carbon:

Fiecare instalație de încălzit din locuință (sobă, cazan etc.) trebuie exploatată corect. Dacă sunt depistate unele nereguli, acestea trebuie comunicate specialiștilor de profil, care vor interveni pentru înlăturarea neregulilor. Mai mult, este necesar să apelați la ajutorul specialistului înainte de a monta instalația.

De asemenea, toate instalațiile trebuie verificate anual, la începutul sezonului de încălzire, pentru a fi convinși că ele nu au defecțiuni tehnice și nu prezintă pericol pentru viața și sănătatea familiei. Instalațiile nu trebuie suprasolicitate și supraîncălzite, pentru a nu le supraexploata.

Canalele de ventilare și de evacuare a fumului nu trebuie acoperite sau blocate cu haine, materiale și alte lucruri (deseori, oamenii recurg la asta pentru a acumula mai multă căldură în locuință).

Anual, coșurile de fum ale sobelor trebuie curățate. Totodată, este recomandat ca aceste instalații de încălzire să nu fie lăsate să funcționeze pe timp de noapte, când dormim, când plecăm de acasă sau rămân în locuință minori și persoane în etate. Ar fi ideal dacă fiecare proprietar și-ar instala semnalizatoare automate de concentrație a monoxidului de carbon.

E important ca, zilnic, încăperile să fie aerisite minuțios. Dacă aveți simptome precum amețeli, dureri de cap și insuficiență respiratorie, neapărat apelați la ajutorul specialiștilor de profil, sunând la 901, 902 sau 903.

Diana Țurcan susține că nu există reguli particulare pentru copii. În astfel de cazuri, maturii trebuie să fie cei care să aibă grijă de micuți.

În primul rând, copiii trebuie instruiți de părinți ca, în cazul în care se simt rău, să îi sune pe ei sau la numerele 901 și 903. În mare parte, copilul nu își dă seama că anume simptomele pe care le prezintă sunt cele de intoxicație cu monoxid de carbon, de aceea e nevoie expres de ajutorul adulților. Copilul, de unul singur, nu se poate ajuta.

Securitatea, autoapărarea și starea de bine a copiilor trebuie să fie asigurată de părinți. Aveți grijă de sănătatea și securitatea copiilor dumneavoastră!

Sursa foto: blogspot.com

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.