Skip to content Skip to footer

Profesori de Educaţia Fizică: Testele la această disciplină sunt învechite

Probele de control la Educaţia Fizică sunt învechite, din motiv că nu au fost modificate de ani de zile. Ca rezultat, mulţi copii, cu o condiție fizică slabă, primesc note mici la această disciplină. Cel puțin, asta susțin unii profesori de Educaţie Fizică din ţară, în legătură cu iniţiativa Ministerului Sănătăţii privind excluderea notelor la disciplina de Educaţie Fizică.

Alexandru Filipenco, profesor de Educaţia Fizică la Liceul Teoretic „Dante Aligheri”, menționează că baremul de notare trebuie revăzut, deoarece acesta are o vechime de 15-20 de ani.

„Curriculumul la această disciplină trebuia de mult revăzut. În practică, normativele sunt cele vechi, însă profesorii lucrează în funcţie de pregătirea fizică a copiilor, şi nu din ceea ce reiese din curriculum”, spune Alexandru Filipenco pentru suntparinte.md.

Totuşi, profesorul nu este de acord cu excluderea notelor la Educația Fizică, motivând că acestea sunt un stimul pentru elev.

„Baremul de notare este un stimul care motivează copiii să depună efort. Acest subiect este greşit abordat. În ultimii doi ani, la început de an şcolar, până pe data de 12 septembrie, toate instituţiile de învăţământ sunt obligate să prezinte lista copiilor din grupele speciale medicale. În această perioadă, se atestă un flux mare de copii care primesc certificate medicale, ceea ce creează impresia că foarte mulți copii sunt bolnavi, însă lucrurile sunt total diferite. De exemplu, în liceul nostru sunt 1.200 de copii, din numărul total fiind scutiţi de efort fizic doar 24 de copii”, a precizat Alexandru Filipenco.

Şi profesorul de Educaţie Fizică de la Liceul Teoretic „Spiru Haret”, Ion Guţu, spune că, în prezent, testele la această disciplină sunt învechite şi majoritatea sunt peste puterile copiilor.

„Dintr-o clasă, sunt 2-3 copii care reuşesc să susţină testele pe nota 10, ceilalţi sunt sub limita unei note pozitive. Ar fi cazul ca aceste teste să fie revizuite”, a adăugat profesorul.

Din această cauză, Ion Guţu este de acord cu excluderea notelor la disciplina pe care o predă.

„Aş fi de acord, chiar mi-ar plăcea să fie excluse notele, deoarece mulţi dintre copiii noştri sunt presaţi de note. Elevii care sunt mai slabi fizic primesc note mici la teste şi acest lucru influenţează media generală. Totodată, sunt copii cărora nu le place sportul, prin urmare ei merg la doctor, achită pentru un certificat medical şi nu mai fac ore. În cazul în care vor fi excluse notele, aceste lecţii vor fi nişte ore în care elevii se vor elibera de emoţii negative şi se vor relaxa de la obiectele care necesită mai multă concentrare”, a menţionat profesorul.

În prezent, Ministerul Educației examinează cauzele solicitării certificatelor medicale pentru eliberarea de la lecțiile de educație fizică, precum și temeiul în care aceste certificate au fost eliberate. Totodată, instituția lucrează asupra revizuirii Planului-cadru pentru învățământul primar și secundar, precum și asupra elaborării curriculumurilor disciplinare.

Sursa foto: gazetadesud.md

Autor: Diana Bulai

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.