Skip to content Skip to footer

Copilul tău este pasionat de desen? Cum mâzgăliturile îl ajută să se dezvolte

La o anumită vârstă, fiecare copil dezvoltă o pasiune pentru desen. Desenează pe pereți, mobilă sau în oricare alt loc din casă. Mâzgăleala este prima înregistrare a exprimării grafice, manifestată pe la vârsta de 18 luni.

Mâzgăliturile sunt structuri liniare care demonstrează schimbările de tensiune musculară și care caracterizează corpul copilului, nu presupun control vizual. Prin intermediul activităţilor artistice, copiii vor descoperi treptat că, în afară de limbajul oral, se pot exprima într-un alt mod şi pot crea propriile coduri de imagini, culori, forme.

Această activitate permite copilului să exerseze şi să îşi dezvolte abilităţile motorii de fineţe. Mai târziu, aceasta capătă şi o nuanţă perceptivă: formă, culoare, mărime. În această perioadă, se dezvoltă gândirea imaginativă.

În etapa de mâzgălire, culoarea este neimportantă. Copiilor le place să utilizeze culori pentru a atrage atenţia, dar toată activitatea se concentrează asupra dezvoltării motorii.

Evoluţia mâzgălelilor va fi diferită de la copil la copil, în funcţie de temperamentul şi caracterul fiecăruia.

Mâzgăleli dezordonate
La început, „desenele” reprezintă linii lungi sau circulare, fără sens sau ordine. Copilul încă nu are control vizual. De aceea, are nevoie de mult spaţiu pentru „desen” și îi este mai uşor să deseneze pe pereţi.

Mâzgăleli controlate
După ce învaţă să mâzgălească folosind coordonarea vizual-motorie, această activitate începe să-i placă tot mai mult.
Nu intenţionează să deseneze un anumit lucru, dar devine interesat să utilizeze culori.

Mâzgăleli cu nume
La vârsta de 3-4 ani, copilul face legătura între mâzgăleli şi mediul înconjurător. Dă nume mâzgălelilor, reprezentări greu de recunoscut. La întrebarea: „Ce este?”, copilul va răspunde: „Un iepure”, apoi va zice: ”O minge”, apoi poate spune un alt cuvânt.
De asemenea, copilul dedică mai mult timp pentru desen, iar lucrul de care se bucură cel mai mult sunt culorile.

Mâzgălelile evoluează rapid. În curând, cercurile şi liniile se vor combina pentru a forma o schemă a unei figuri umane. Adulţii nu ar trebui să interpreteze mâzgălelile, ar trebui să încurajeze copilul să le dea un nume sau o explicaţie.

Mâzgăleala ţine de dezvoltarea fizică, psihologică şi motorie, nu de motivaţie pur artistică. Este important să încurajați copilul și să-i insuflați încredere şi entuziasm. Participarea adulţilor este importantă în experienţa mâzgălelilor, dar nu în actul de desenare în sine: nu desenaţi în locul copilului sau cu mâna copilului.

Sursa: Ghidul „Cum să devii un părinte mai bun pentru copilul tău?”

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.