Skip to content Skip to footer

Cod Portocaliu de rujeolă în Republica Moldova. Copiii nevaccinați nu vor fi primiți la școală sau la grădiniță

Actualizare 05.09 (ora 18:00). De la începutul acestui an au fost confirmate 198 de cazuri de rujeolă. În primele patru zile ale lunii septembrie au fost înregistrate patru cazuri noi de rujeolă pe teritoriul țării, 68 de cazuri suspecte sunt în proces de investigare. Un caz a fost confirmat în comuna Stăuceni, mun. Chișinău, un copil născut în anul 2008, nevaccinat, care a importat rujeola din Rusia. Teritoriile afectate de rujeolă în ultima săptămână sunt: Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hîncești, Cantemir, Ocnița și Chișinău.

Actualizare 03.09 (ora 9:50). În primele 2 zile ale lunii septembrie nu au fost înregistrate cazuri noi de rujeolă pe teritoriul țării. De la începutul acestui an au fost confirmate 177 de cazuri de rujeolă. Doar în luna august curent au fost înregistrate 140 de cazuri confirmate, în timp ce alte 83 suspecte sunt în proces de investigare.

Actualizare 31.08 (ora 15:40). Raionul Ocnița a intrat în lista regiunilor afectate de rujeolă în această săptămână, după ce au fost înregistrate șapte cazuri noi suspecte. De la începutul anului 2018 au fost confirmate 177 de cazuri de rujeolă. Doar în luna august curent au fost înregistrate 140 de cazuri confirmate, în timp ce alte 83 suspecte sunt în proces de investigare. Teritoriile afectate de rujeolă în ultima săptămână sunt: Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hîncești, Cantemir și Ocnița.

Actualizare 29.08 (ora 15:00). Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță că, până astăzi, numărul persoanelor infectate cu rujeolă nu a crescut. De la începutul anului 2018 au fost confirmate 171 de cazuri. În luna august, situația e următoarea: 134 de cazuri confirmate și alte 73 în proces de investigare. Teritoriile afectate de rujeolă în ultima săptămână sunt: Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hîncești și Cantemir. 

Actualizare 24.08 (ora 17:02). Numărul persoanelor infectate cu rujeolă crește – 171 de cazuri confirmate de la începutul anului 2018. În luna august, situația e următoarea: 134 de cazuri confirmate și 65 suspecte. Ieri, în cadrul spitalului din Ceadîr-Lunga, erau 65 de persoane internate.

Actualizare 23.08 (ora 19:21). Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță 170 de cazuri de rujeolă confirmate de la începutul anului 2018. Doar în luna august au fost înregistrate 133 de cazuri confirmate și 56 suspecte. 

În Republica Moldova a fost instituit Cod Portocaliu de rujeolă. Ultimele date indică 142 de cazuri de rujeolă, dintre acestea 56 – confirmate și 86 – suspecte. Din numărul total al copiilor infectați, numai trei au fost vaccinați cu o singură doză de vaccin.

Cele mai afectate regiuni sunt cele din sudul țării: Ciadîr-Lunga, Taraclia, Vulcănești, fiind urmate de raioanele Ungheni, Strășeni și Nisporeni. Potrivit ultimelor informații, în două localități din raionul Cahul au fost înregistrate câte două cazuri de rujeolă.

Autoritățile consideră că principalele cauze ale răspândirii rujeolei pe teritoriul țării sunt nivelul scăzut de acoperire vaccinală (Bălți, Căușeni, Ialoveni, Tiraspol, Dubăsari, Slobozia, Ciadîr-Lunga, Taraclia – 80%), fiind înregistrată o scădere a persoanelor care au ales să se vaccineze pe parcursul ultimilor cinci ani.

Un alt factor este situația epidemiologică gravă din România și Ucraina. Afectate sunt și Serbia, Grecia, Italia, Muntenegru și CroațiaDespre aceasta a anunțat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, după ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

În context, autoritățile au stabilit un plan de acțiuni pentru a preveni și stopa focarul de rujeolă. Lucrătorii medicali au sarcina ca, până la 1 septembrie, să evalueze statutul vaccinal al copiilor și să discute cu părinții copiilor nevaccinați despre importanța imunizării, astfel încât toți copiii să fie vaccinaţi până la începutul anului de studii. De asemenea, vor fi identificați adulții care nu au fost imunizaţi contra rujeolei.

[dt_quote type=”blockquote” font_size=”big” animation=”none” background=”plain”]„Ne propunem să venim cu măsuri, în comun cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, de a monitoriza toți copiii pe parcursul a 21 de zile de la începutul anului de învățământ, inclusiv 14 zile pentru copiii care au fost vaccinați după perioada de vaccinare, ca să evităm o posibilă declanșare a rujeolei în colectivități. Nu în ultimul rând, vom întreprinde măsuri, împreună cu Ministerul Educației, de neînrolare a copiilor care nu sunt vaccinați”, a menționat Svetlana Cebotari.[/dt_quote]

Responsabilii din sănătate urmează să se întâlnească și cu reprezentanții confesiunilor religioase, pentru a discuta repetat despre importanța vaccinării. Vaccinurile ROR sunt disponibile în toate instituțiile medico-sanitare, inclusiv în cabinetele de imunizare.

Despre rujeolă, metode de transmitere și simptome aflați aici:

Rujeola – de șase ori mai contagioasă decât gripa! Tot ce trebuie să știi despre această boală

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.