Rujeola - de șase ori mai contagioasă decât gripa! Tot ce trebuie să știi despre această boală
Siguranța familiei

Rujeola – de șase ori mai contagioasă decât gripa! Tot ce trebuie să știi despre această boală

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu rujeolă se răspândește în ritm alert pe teritoriul Republicii Moldova. În luna august, 72 de cazuri suspecte și confirmate au fost înregistrate în rândul copiilor care s-au aflat la odihnă în perioada 21.07-28.07.2018, la tabăra din satul Morenii Noi, raionul Ungheni. Sursa probabilă de infecție este un copil cu vârsta de 13 ani, care a fost în ospeție în Ucraina. 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că o morbiditate sporită prin rujeolă se atestă în mai multe țări din Europa (Franța, Georgia, Grecia, Italia, Serbia, Germania, Croația), însă cea mai tensionată situație continuă să rămână în Ucraina și România.

Vicedirectorul de la Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP), pe domeniul prevenirea şi controlul bolilor transmisibile, Nicolae Furtună, ne-a spus că rujeola, cunoscută în popor ca „pojar”, este o boală infecțioasă cu o contagiozitate mult mai înaltă decât gripa, care poate determina decesul bolnavului.

Un copil bolnav poate să infecteze 18 copii. Rata complicațiilor majore este de 30%. Perioada de incubație durează între 7 și 18 zile.

„Dacă ne referim la instituțiile preșcolare, ne dăm seama cât este de periculos. Copilul nevaccinat reprezintă două riscuri: de a se îmbolnăvi și de a fi sursă de infecție pentru ceilalți”, a adăugat Nicolae Furtună.

[dt_quote type=”pullquote” layout=”right” font_size=”big” animation=”none” size=”1″]Vicedirectorul de la CNSP nu exclude ideea că și țara noastră ar putea fi afectată de epidemia de peste Prut, cu atât mai mult că acoperirea vaccinală la nivel național este mai scăzută decât prevede Programul Național de Imunizări – de peste 95%. În perioada de opt luni ale anului 2016 au fost vaccinaţi 88% dintre copii, în timp ce în unele instituții medico-sanitare cifra este şi mai mică – sub 60-70%.[/dt_quote]

Virusul rujeolic se transmite direct (prin aer cu picături de secreții din căile respiratorii în urma strănutului, tusei şi a contactului cu persoana infectată) și indirect (prin intermediul suprafețelor contaminate: mobilier, jucării etc.).

Rujeola se manifestă prin:

 • febră înaltă (poate ajunge și până la 40 grade Celsius);
 • ochi roșii (conjunctivită);
 • frică de lumină;
 • lăcrimare;
 • eliminări din nas;
 • tuse uscată;
 • erupții cutanate (pete roşii confluente pe piele asemănătoare cu para focului), care în 3 zile se extind pe tot corpul.

Totuși, rujeola nu trebuie să fie confundată cu rubeola și varicela. Rujeola și rubeola sunt numite infecții-surori, întrucât au simptome asemănătoare, dar prima este mult gravă.

Rujeola poate dezvolta complicații grave, din cauza suprainfecției la nivelul sistemului respirator:

 • pneumonie severă;
 • meningită;
 • laringită;
 • bronșită;
 • bronhopneumonie;
 • miocardită, pericardită;
 • conjunctivită purulentă;
 • stomatită;
 • otită și otomastoidită;
 • encefalită rujeolică.

Cea mai eficientă metodă de prevenire a rujeolei și a complicațiilor ei este vaccinarea

Cursul integral de vaccinare constă din administrarea a trei doze de vaccin, cu administrare intramusculară, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

[dt_quote type=”blockquote” font_size=”big” animation=”none” background=”plain”]„Vaccinul ROR (contra rujeolei, oreionului și rubeolei) este unul foarte eficient, el este asigurat de către stat și administrat gratuit în instituțiile medico-sanitare publice. Vaccinurile sunt precalificate de Organizația Mondială a Sănătății și procurate prin intermediul UNICEF. Prin urmare, orice părinte sau tutore trebuie să ofere copiilor șansa de a se vaccina. Vaccinul ROR este un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. În țara noastră, el este folosit din anul 2002”, a mai spus Nicolae Furtună.[/dt_quote]

„Vaccinul ROR este bine tolerat de copii. În ultimii ani, în țara noastră nu au fost înregistrate reacții ușoare și nici adverse. În plus, chiar dacă o persoană va contracta virusul, în cazul în care este vaccinată, atunci va face o infecție mai ușoară decât în cazul persoanei nevaccinate”, a menționat vicedirectorul de la CNSP.

În acest sens, Nicolae Furtună face apel către toți părinții să fie cu adevărat responsabili: să respecte calendarul de vaccinare și să nu se lase influențați/manipulați de persoane care nu au studii în domeniu, de femei care se ocupă cu medicina populară etc.

Atenție! Evitați călătoriile în zonele afectate, mai ales dacă aveți copii mai mici de un an sau care nu au fost vaccinați.

Vezi și:

Trei vaccinuri au fost anulate! Un nou Program Naţional de Imunizări, aprobat

Cum să protejăm copilul nevaccinat de ROR și de ce este obligatorie imunizarea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.