Skip to content Skip to footer

Videouri informative despre toate cele 20 de metode de contracepție, pe o singură platformă

Fiecare persoană și cuplu are dreptul să decidă când și câți copii să aibă, evitând astfel consecințele nedorite, precum sarcinile neplanificate, avorturile și lăsarea copiilor fără îngrijire părintească. Sporirea natalității nu trebuie să fie asociată cu „Nu contează că e planificat sau nu, că avem posibilități sau nu. Important e că se nasc copii, statistica va crește”.

De fapt, o sarcină planificată înseamnă un cuplu sănătos, un cuplu pregătit fizic și psihologic pentru a crește și educa un copil. Înseamnă o tânără și un tânăr care nu au fost nevoiți să-și abandoneze studiile pentru a fi părinți prea devreme. Înseamnă un copil dorit în familie.

Pentru a ști care metodă de contracepție vi se potrivește cel mai bine, am realizat 20 de videouri cu medici obstetricieni-ginecologi și doctori în științe medicale, prin intermediul cărora puteți afla ce reprezintă fiecare metodă, cum trebuie să fie utilizată, cui îi este permisă și contraindicată.

Toate videourile le puteți găsi pe pagina de Facebook Suntparinte.md și pe contul de YouTube/Suntparinte.md. De asemenea, videourile au fost adaptate în limbajul semnelor, pentru persoanele cu deficiențe de auz, și pot fi vizualizate pe pagina de Facebook „Casa Republicană de Cultură a Surzilor din Moldova”.

Videourile au fost realizate cu susținerea Fondului ONU pentru Populație (UNFPA Moldova), în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, sub egida Ministerului Sănătății Republicii Moldova.

1. Pilula pentru contracepția de urgență

Mai sunt numite pilule „de a doua zi” sau contraceptive postcoitale. Ele previn sarcina doar dacă sunt luate în primele 5 zile după contactul sexual neprotejat, însă nu acţionează dacă femeia este deja însărcinată. Atenție! Este o metodă de contracepție doar pentru situațiile de urgență: agresiune sexuală, prezervativul s-a rupt, greșeli în utilizarea altor metode de contracepție etc.

2. Dispozitivul intrauterin cu cupru

Este un schelet (spirală/sterilet) din plastic, mic, flexibil, înfăşurat de manşoane de cupru sau de o sârmă de cupru. Asigură protecţie de lungă durată împotriva sarcinii, fiind eficient până la 12 ani.

3. Dispozitivul intrauterin cu levonorgestrel

Este un dispozitiv din plastic, având forma literei T, care eliberează zilnic o cantitate mică de levonorgestrel (un progestogen utilizat în implanturi şi contraceptive orale). Oferă protecţie de lungă durată împotriva sarcinii. Foarte eficient timp de 5 ani.

4. Prezervativul masculin

Prezervativul este singura metodă contraceptivă care protejează atât de sarcina nedorită, cât și de infecțiile cu transmitere sexuală, inclusiv HIV/SIDA. Eficiența acestuia depinde, în mare măsură, de cât de corect este utilizat.

5. Prezervativul feminin

Diferența principală dintre prezervativele feminine și cele masculine constă în faptul că prezervativul feminin este introdus în vaginul femeilor. Acesta protejează și de o sarcină neplanificată, și de infecțiile cu transmitere sexuală.

6. Contraceptivele orale combinate (COC)

Sunt pastile/pilule care conţin doi hormoni în doze mici (progestogen şi estrogen), asemănători hormonilor naturali progesteron şi estrogen din corpul femeii. Trebuie să fie luate în fiecare zi, indiferent dacă femeia are sau nu contact sexual în acea zi.

7. Pilulele numai cu progestativ

Sunt potrivite și pentru femeile care alăptează, mai ales că nu modifică nici calitatea, nici cantitatea laptelui matern. Aceste pilule conţin doze foarte mici de progestogen, similar hormonului natural progesteron din corpul femeii. Nu conţin estrogen, deci pot fi utilizate pe toată durata alăptării.

8. Inelul vaginal cu progesteron

Este o metodă de contracepție hormonală, care conține doar hormonul progesteron, fiind o metodă de contracepție cu eficiență înaltă. Poate fi utilizat și de femeile care alăptează, întrucât utilizarea lui nu acționează asupra cantității și nici a compoziţiei laptelui matern. Va fi folosit tot timpul, în fiecare zi şi noapte, timp de 90 de zile, după care imediat va fi utilizat un nou inel.

9. Inelul vaginal contraceptiv combinat

Inelul vaginal contraceptiv combinat este o opțiune modernă de contracepție și reprezintă un inel flexibil, incolor, transparent, cu un diametru de aproximativ 5 cm. Acest inel eliberează în mod continuu, constant, doi hormoni – un estrogen și un progesteron. Va fi folosit tot timpul, în fiecare zi şi noapte, timp de 3 săptămâni. După 7 zile de pauză va fi introdus un nou inel.

10. Contraceptivele injectabile numai cu progestogen (trimestriale)

Această metodă de contracepție constă în administrarea unui contraceptiv injectabil care conține un singur tip de hormon – progestogen, similar hormonului natural progesteron din corpul femeii. Nu conţin estrogen, deci pot fi utilizate pe toată durata alăptării, începând de la 6 săptămâni după naştere, precum şi de femeile care nu pot utiliza metode contraceptive cu estrogen.

11. Contraceptivele injectabile lunare (combinate)

Contraceptivele injectabile lunare (combinate) conțin doi hormoni – un progestogen și un estrogen, similari hormonilor naturali progesteron și estrogen din corpul femeii. Injecția este administrată o dată la 4 săptămâni, intramuscular, în funcție de preferințele femeii.

12. Cupola cervicală

Este o cupolă moale, care trebuie să fie plasată adânc în vagin, înainte de contactul sexual. Acoperă colul uterin. Pentru eficienţă cât mai mare, este utilizată împreună cu spermicidele. Cupola cervicală NU este o cupă menstruală.

13. Spermicidele și diafragma

Spermicidele sunt substanţe care „omoară” spermatozoizii, introduse adânc în vagin, lângă colul uterin, înaintea contactului sexual. Le găsim sub formă de tablete spumante, supozitoare care se topesc sau spumante, flacoane cu spumă sub presiune, geluri, creme etc. Diafragma reprezintă o membrană moale, care acoperă colul uterin, fiind și mai eficientă dacă e utilizată împreună cu spermicidele.

14. Implantul contraceptiv

Este un bețișor mic şi flexibil, plasat sub piele, în partea superioară a braţului. Furnizează protecţie de lungă durată împotriva sarcinii, fiind eficient timp de 3-5 ani, în funcţie de tipul implantului.

15. Plasturele contraceptiv combinat

Reprezintă un pătrat din plastic, moale și flexibil, care eliberează continuu, prin piele, 2 hormoni – un estrogen și un progestativ, similari hormonilor feminini naturali. Poate fi aplicat fără ajutorul medicului, în condiții confortabile pentru femeie. Plasturele nou va fi aplicat în fiecare săptămână, timp de 3 săptămâni, după care urmează o săptămână fără plasture (în perioada menstruației).

16. Metoda amenoreei de lactație – alăptarea ca metodă temporară de contracepție

Amenoreea de lactație este o metodă de contracepție temporară, care se bazează pe efectul alăptării asupra fertilității, și anume pe lipsa menstruației în perioada de alăptare. Există însă 3 condiții care trebuie să fie respectate simultan, pentru ca femeia să poată conta pe efectul contraceptiv al amenoreei de lactație.

17. Metodele bazate pe calendar sau alte semne ale fertilității

„Recunoaşterea fertilităţii” înseamnă că o femeie poate să-şi dea seama când începe şi se termină perioada fertilă din ciclul ei menstrual, adică atunci când poate sau nu să rămână însărcinată. Printre acestea se numără: monitorizarea ciclului menstrual cu ajutorul calendarului; observarea schimbărilor secrețiilor vaginale; monitorizarea temperaturii corporale bazale etc.

18. Actul sexual întrerupt/coitul întrerupt/retragerea

Este una dintre cele mai puţin eficiente metode contraceptive. Înainte de ejaculare, bărbatul îşi retrage penisul din vaginul partenerei şi ejaculează în afara vaginului.

19. Vasectomia

Este o metodă de contracepție permanentă pentru bărbații care nu-și mai doresc copii. Metoda constă în blocarea canalelor care transportă spermatozoizii, respectiv sperma ejaculată nu va conține spermatozoizi. Bărbatul sau cuplul trebuie să utilizeze prezervative sau altă metodă contraceptivă timp de 3 luni după efectuarea vasectomiei.

20. Sterilizarea feminină

Este o metodă de contracepţie permanentă chirurgicală pentru femeile care nu-și mai doresc copii. Acţionează prin faptul că trompele uterine sunt blocate sau secţionate. Ovulele eliberate din ovare nu se pot deplasa prin trompe şi astfel nu întâlnesc spermatozoizii.

Acest material este realizat de platforma media Suntparinte.md, cu susținerea Fondului ONU pentru Populație (UNFPA Moldova), în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, sub egida Ministerului Sănătății Republicii Moldova

Sursa foto: images.everydayhealth.com

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.