Skip to content Skip to footer

„Va fi o nouă abordare”. Două discipline noi vor fi obligatorii în școli, de la 1 septembrie

Începând cu 1 septembrie, în școlile din Republica Moldova vor fi introduse două discipline obligatorii noi. Este vorba despre Dezvoltarea personală, care ia locul Diriginției, și Educație pentru societate – care anterior se numea Educația civică. Reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) susțin că aceste obiecte vor fi reconceptualizate și vor include o nouă abordare.

Prima disciplină, „Dezvoltarea personală”, va conține mai multe module despre igiena personală, despre securitatea vieții, despre comportamentul personal și despre orientarea profesională. Obiectul „Educația civică” va fi reconceptualizat conform modelului european, va căpăta o nouă denumire și, totodată, o nouă abordare. Acesta va include module despre educația patriotică, despre drepturile omului, despre voluntariat și cetățenie democratică.

Valentin Crudu, șeful Direcției învățământ general din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, afirmă că introducerea acestor discipline în școli va contribui la dezvoltarea elevilor din mai multe puncte de vedere.

[dt_quote type=”blockquote” font_size=”big” animation=”none” background=”plain”]„Deseori, se discută că tinerii nu cunosc simbolurile statului, nu știu să comunice, nu pot ține un discurs convingător sau nu cunosc lucruri elementare despre educația sexuală, un subiect atât de sensibil pentru societatea noastră. Toate aceste lucruri vor fi predate la respectivele discipline. Va fi o nouă abordare, va fi un nou concept. Aceste obiecte vor pregăti copiii să se descurce mai ușor în societate”, a declarat Valentin Crudu.[/dt_quote]

Potrivit șefului Direcției învățământ general, disciplina „Educație pentru societate” va fi predată de către profesorii de Educație civică, iar obiectul „Dezvoltarea personală” va fi predat de către diriginții de clasă. Specialiștii vor trece o pregătire specială, pe parcursul verii, precum și în timpul anului, în cadrul unor instruiri organizate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Elevii salută inițiativa

Unii elevi salută introducerea acestor discipline în școli și menționează că informațiile furnizate în cadrul orelor vor fi utile pentru dezvoltarea personală.

[dt_quote type=”pullquote” layout=”right” font_size=”big” animation=”none” size=”1″]„Consider că atât disciplina „Dezvoltare personală”, cât și obiectul „Educație pentru societate” vor fi foarte utile pentru elevi, deoarece le vor permite acestora să învețe cum să se comporte în public, cum să țină un discurs în fața unui public sau cum să fie toleranți cu persoanele cu nevoi speciale. Cred că aceste discipline îi vor încuraja pe tineri”, a menționat Camelia Tabacaru, elevă în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic „Ion Vatamanu”, din orașul Strășeni.[/dt_quote]

Nicoleta Plugaru, elevă în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic „Ion Vatamanu”, din orașul Strășeni, crede că aceste discipline sunt foarte importante pentru a se dezvolta pe plan personal și social.

[dt_quote type=”pullquote” layout=”right” font_size=”big” animation=”none” size=”1″]„Ar fi bine ca la școală să învățăm și despre „regulile vieții”, și anume cum să mă descurc în următoarea perioadă, după absolvirea liceului. În urma acestor discipline voi avea capacități și abilități de a mă descurca mai ușor în diferite situații ale vieții”, a precizat eleva.[/dt_quote]

Leonid Bzovîi, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Orizont”, din orașul Durlești, salută ideea:

[dt_quote type=”pullquote” layout=”right” font_size=”big” animation=”none” size=”1″]„Mi se pare o idee foarte bună de a introduce disciplinele „Educație personală” și „Educație pentru societate”, deoarece sunt foarte importante pentru elevi. Acestea vor motiva copiii să-și îmbunătățească mai multe calități pentru a putea să se încadreze mai ușor în grupările sociale”.[/dt_quote]

Amintim că, la sfârșitul anului 2017, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a anunțat că numărul disciplinelor obligatorii în ciclul liceal va fi redus până la şase, urmând ca numărul disciplinelor opţionale să crească. La unele discipline, elevii din ciclul gimnazial vor fi apreciați nu cu note, ci prin calificative. Totodată, elevii claselor primare nu vor mai avea teme pentru acasă.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.