Skip to content Skip to footer

„Ușa sălii de cinema în care se afla copilul era încuiată”. O mamă din Chișinău cere introducerea disciplinei obligatorii „Educație pentru supraviețuire”

Copiii sunt cei mai neprotejați în situațiile excepționale, fiind practic dependenți de reacțiile și de comportamentul adulților. În peste 60% din timpul zilei, copiii se află în instituțiile de învățământ, în cele sportive sau de creație, acasă sau în locuri de agrement, sub supravegherea unui număr redus de cadre didactice, persoane mature sau fiind singuri. 

Erica Zucec este mamă a doi copii, dintre care unul e școlar. Recent, a inițiat o petiție online prin care solicită autorităților responsabile elaborarea și introducerea în curriculum a disciplinei obligatorii „Educație pentru supraviețuire”.

În contextul tragediei care a avut loc la un centru comercial din orașul Kemerovo, ea susține că lecțiile de securitate și instruirile sunt necesare, pentru ca elevii și copiii să știe cum să acționeze corect în caz de incendiu, cutremur sau în alte situații de risc.

Preșcolarii, elevii și studenții ar învăța de la specialiști din domeniu (salvatori, pomperi etc.) cum să adopte o atitudine conștientă și responsabilă privind siguranța personală și siguranța celorlalți în cazul situațiilor periculoase în viața de zi cu zi și în caz de situații de urgență, calamități naturale, tehnologice și sociale. De asemenea, cursul ar include exerciții demonstrative de acordare a primului ajutor.

[dt_quote type=”blockquote” font_size=”big” animation=”none” background=”plain”]„În discuția cu unul dintre copii am aflat că, la un centru comercial din Chișinău, ușile sunt încuiate atunci când filmele sunt difuzate concomitent în mai multe săli de cinema. Copilul a vrut să iasă la WC, însă nu a putut, întrucât ușa sălii era încuiată. După ce a bătut insistent la ușă, controlorii care verifică biletele la intrarea în sală au descuiat și i-au spus că aceasta este procedura, pentru că ei sunt puțini și trebuie să fie siguri că în sală nu intră cineva fără bilet. A fost un șoc pentru mine. Țin minte că la școală exista disciplina „Bazele securității vieții”, învățam cum să folosim masca de protecție contra gazelor, făceam exerciții în afara orașului, eram pregătiți pentru situații excepționale. Acum chiar nu știu dacă copiii sunt pregătiți emoțional. De fapt, blocajul emoțional te paralizează în astfel de situații, nu știi cum să îți salvezi viața și nici cum să îl ajuți pe cel de alături”, a menționat autoarea petiției. [/dt_quote]

Inițiatoarea petiției face referire și la cazul de la Liceul Teoretic „N. Milescu-Spătaru” din Chișinău, când a izbucnit un incediu pe data de 3 aprilie curent. „Din imaginile video înregistrate de un elev se vede că evacuarea a avut loc haotic, copiii erau panicați și nu știau cum să se comporte în astfel de situație”, este menționat în petiție.

Erica Zucec ne-a spus că în viitorul apropiat intenționează să discute cu cetățenii pentru a afla părerile acestora cu privire la introducerea cursului și, după ce va aduna 1.000 de semnături, va depune petiția către instituțiile: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, cu Serviciile subordonate acestuia.

Dacă susții o asemenea inițiativă, semnează AICI pentru introducerea orelor obligatorii de „Educație pentu supraviețuire”. 

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.