Skip to content Skip to footer

Un nou vaccin! Circa 15 000 de fetițe vor fi vaccinate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin

Aproximativ 15 000 de fetițe, cu vârsta de 10 ani, vor fi vaccinate gratuit pe parcursul anilor 2017-2018 împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV). Asta după ce Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI) a acceptat cererea depusă de Ministerul Sănătății.

Astfel, Republica Moldova va primi, pentru doi ani, câte un lot gratuit de vaccinuri împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV), care va permite prevenirea cancerului de col uterin.

Cursul de vaccinare constă din administrarea a două doze de vaccin la un interval de șase luni. Vaccinarea protejează în mod sigur de infectarea cu Virusul Papiloma Uman (HPV), responsabil de provocarea cancerului de col uterin, care este o problemă majoră de sănătate atât în țara noastră, cât și la nivel mondial.

Vaccinul dat este utilizat în 67 de țări, inclusiv în 28 de state din regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Conform cererii înaintate la GAVI, deja în 2019-2025, statul va achiziționa acest vaccin la un preț redus, prin intermediul UNICEF.

Cauzele apariţiei cancerului de col uterin sunt multiple, cele mai răspândite fiind infecţiile cu transmitere sexuală şi anume Virusul Papiloma Uman (HPV).

Declanşarea bolii poate fi condiţionată şi de alţi factori, precum:

  • viaţa sexuală timpurie;
  • infecţiile transmise pe cale sexuală;
  • contraceptivele hormonale utilizate pe timp îndelungat;
  • consumul de tutun, alcool;
  • supraponderabilitatea.

Această maladie afectează în special femeile tinere, majoritatea cazurilor fiind înregistrate la femei cu vârsta cuprinsă între 35 și 60 ani. În stadiile incipiente cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, însă în stadiile avansate ale bolii apar sângerări şi secreţii vaginale anormale, însoţite de dureri.

Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt provocate de infecții cu tulpini ale virusului HPV. Acesta determină apariția negilor genitali și anomalii celulare la nivelul colului uterin. Virusul se poate transmite pe cale sexuală și afectează numai persoanele de sex feminin, bărbații fiind doar purtători.

În anul 2015, în Republica Moldova au fost înregistrate 3.914 femei cu cancer de col uterin, cu 290 de cazuri noi depistate. Anul trecut, din cauza acestei maladii au decedat 149 de femei.

Sursa foto: desteptarea.ro

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.