Pro sau contra? Matineele în grădinițe, în viziunea mai multor părinți și educatori
Preșcolar

Pro sau contra? Matineele în grădinițe, în viziunea mai multor părinți și educatori

Se apropie sărbătorile de iarnă, de aceea în grădinițe educatorii, copiii și părinții se pregătesc pentru matinee. În timp ce în unele instituții matineele nu includ sume mari de bani pentru costume sau mese de sărbătoare, repetiții stresante pentru copii, în altele este pregătit un program interesant, simplu și fără prea multe costuri. 

Suntparinte.md a întrebat mai mulți părinți, precum și unii educatori ce cred despre matinee. Ce au răspuns aceștia vedeți mai jos:

– „Din propria experiență pot să spun: 1. E greu de organizat un eveniment cu implicarea copiilor, mai ales în număr de 43 cum erau la noi în grupă, când mereu câțiva copii lipsesc și mereu la repetiții ceva nu merge bine, dar oricum cu sarcina dată educatoarele se descurcau; 2. Sala de festivități prea mică pentru a găzdui un număr mare de părinți, plus bunei, nani etc… ar trebui din start să fie anunțat că la matineu se poate prezenta doar un părinte; 3. Sunt colectați bani (30-40 de lei) ca să vină Moș Crăciun (aș da chiar mai mulți bani ca să vină un Moș Crăciun profesionist, nu vreun cunoscut al educatoarei care nu poate lega două cuvinte în fața copiilor); 4. E foarte important să aibă copilul o amintire frumoasă a anilor de grădiniță și pentru asta trebuie ca orice serbare organizată sa fie filmată/fotografiată de persoane care o pot face, nu să te uiți ulterior la un video unde copiii cântă, iar la ecran vezi pantofi sau cum un copil cască și altul se scarpină”.

– „La grădinița noastră este organizat un singur matineu pe an (cel de Crăciun). Educatorii închiriază costumele, pentru toți la fel, și noi achităm 50 de lei pentru chiria costumului. Cameramanul și cadourile copiilor țin de părinți și ei discută acest subiect. În rest, copilul e entuziasmat de pregătiri – câteva cântece, un dans, vreo două poezii. Repetăm împreună și acasă, la dorința lui. Îmi place că e un singur matineu, părinții sunt invitați să asiste. Sunt 9 copii în grupă”.

– „Copilul astfel se implică într-o activitate cu alt interes….se manifestă prin recitarea unei poezii, prin interpretarea unui cântec etc. La fel, noi, părinții, devenim pentru câteva ore copii și ne bucurăm de feeria sărbătorilor de iarnă. Aș opta pentru organizarea mai multor activități. Un copil în activitate este un copil dezvoltat”.

– „Copiii învață să recite în public fără teamă sau emoții. Am o fetiță de cinci ani care este încântată de sărbători. Ce mândri suntem noi, părinții, când ne vedem copiii cum dansează sau recită”.

– „Pentru educatori e o muncă enormă. În fiecare zi copiii ies la plimbare, fac activități necesare nu doar pentru repetiții. Educatoarea reușește tot. Doar costumația te costă – o poți închiria la preț de 100-150 de lei. În rest, nu am cheltuit pentru nimic”.

– „La grădinița unde merge copilul meu nu mai sunt organizate matinee unde copiii doar spun poezii, ci, mai degrabă, ei sunt distrați de oameni costumați sau chiar părinții sunt implicați. Cheltuielile sunt mici”.

– „La un moment dat, mă simțeam de parcă copilul meu frecventează o grădiniță cu profil teatral. Deși e băiat și cheltuieli mari nu aveam pentru costume și coafuri, oricum începeau deja să-mi displacă evenimentele acestea atât de frecvente. Copiii erau permanent la repetiții, educatorii – stresați că nu se încadrează în timp, că cei mici sunt distrați la repetiții. Apăreau frustrări care uneori se revărsau peste copii. Aș opta pentru 1-2 matinee pe an, fără mari costume și să fie doar o distracție pentru copii”.

– „Numai eu știu câte costume am cusut… poate doar acesta e avantajul – îmi puneam în mișcare creativitatea”.

– „Îmi place modalitatea organizării. Nu cred că două matinee pe an e o cheltuială atât de mare….oricum toate cheltuielile sunt decise de părinți la ședință”.

– „Matineele din Moldova sunt o tortură pentru toți: educatori, părinți și, mai ales copii. Nu îmi place să se piardă o lună de joc sau plimbări pentru repetiții. Consider că e pusă pe umerii copiilor o responsabilitate prea mare: să stai acolo, să reciți tare cu capul sus, să spui poezia Moșului, să nu uiți poezia. Aberant! Educatorii trebuie să găsească roluri pentru toți picii, căci părinții așteaptă mari realizări și show de la copiii lor. Costume închiriate sau cusute, bani pentru cadouri, foto și video… pentru ce sau pentru cine? Copiii au nevoie de petrecere, dar una fără scenariu, una firească, să țopăie cât vor în jurul bradului, să aleagă dacă să spună ceva sau nu Moșului și nu neapărat să fie prezenți părinții”.

– „Nu se rezumă viitorul generației noastre doar la matinee și la cât de lungă e poezia recitată de copii. Ei nu învață în situații de stres; din contra, devin mai frustrați sau inhibați. În Moldova, matineul e pentru mame, ele se gătesc și fac costume, foto și video ca să vadă toți ce odrasle deștepte au”.

– „Noi suntem mulțumiți, avem matineu doar la Crăciun și 8 Martie și nu e foarte încărcat. Copiii spun câte o poezie, dansează cu Moșul și atât”.

– „Un copil își dezvoltă memoria nu numai la matinee, dar și în timpul activităților, fie acasă cu părinții într-un joc, fie la treburile din casă. Nu știu pe cât de sănătoase sunt matineele, fiindcă unii copii au emoții care nu sunt pozitive (plâng, fac mofturi). Și apoi mai sunt părinți care se indispun din cauză că odrasla nu a recitat așa cum a recitat Ionel. Din propria experiență pot să spun că pentru băiatul meu matineele erau sărbătoare, fetița e mai emotivă și chiar anul acesta, la Toamna de aur, ea a mers în fața colegilor și a început a plânge”.

– „Aceste serbări sunt utilizate de adulți în scopuri personale. Educatoarea/învățătoarea folosește acest moment ca să demonstreze sie și celorlalți ce dascăl bun este, în timp ce părinții – ca să se mândrească în fața celorlalți cu copiii pe care îi au. Un fel de demonstrație a propriilor calități de educare a copiilor. Pentru copiii mici este un chin să stea pe o scenă în fața atâtor oameni, să aibă răbdare o oră și ceva. Nu mai spun de repetițiile la care sunt supuși și care nu au niciun aport educațional pentru copii”.

– „Băiatul meu se stresează de fiecare dată. Anul trecut nici nu a vrut să spună poezia, așa că l-am luat lângă mine pe scăunel și am privit matineul împreună”.

– „Totul depinde de cine și cum organizează. Nouă ne-a reușit să facem asta în joacă și încă în limba engleză. Copiii nici nu și-au dat seama că acelea erau „repetiții”, deoarece le-am încadrat în programul obișnuit. Chiar dacă eu eram „asistentă de educatoare”, cred că ne-a reușit să facem bine, fără să forțăm pe cineva. În acest context, toți copiii au fost implicați și s-au simțit importanți în acest matineu”.

– „În acest an voi participa pentru prima dată la un matineu. Din start nu mi-a plăcut ideea: copiii vor arăta concert, părinții vor privi. Mi se pare deja demodată această metodă de matineu. Ar fi frumos să se organizeze o serbare în care să fie implicați atât copiii și Moș Crăciun, cât și părinții”.

– „La noi a fost propus de către educator să facem împreună: copiii împreună cu părinții să cânte și să danseze. Să vedeți ce revoltați au fost, categoric contra. Și e trist”.

– „Nu știu cum se face că matineele se desfășoară în toiul virozelor și gripei. După aceasta, o lună copiii stau prin spitale. Este Ziua Copilului la 1 iunie. Atunci faceți cea mai mare sărbătoare pentru copiii dvs.”.

– „Mie îmi plac sărbătorile de la grădinița unde îmi duc copilul. Acolo educatorii le creează atmosferă de basm, le spun povești și le dau cadouri simbolice (mere, dulciuri sănătoase preparate acolo). Din timp le dau copiilor invitații la care au lucrat și ei. Îmi place această formulă”.

– „Astăzi am fost la primul matineu în grupa creşă. Am suportat cheltuieli doar pentru chiria costumaşului de iepuraș. Cadouri le-a dat Moșul din partea grădiniței. Chiar dacă nu a recitat o poezie, că e mic, el a dansat cu ceilalți, a cântat împreună cu toți din grupă. Am avut emoții mari”.

– „Eu cred că frica de vorbit în public ni se trage anume de la aceste serbări. Copiii învață natural, nu pentru a-și demonstra performanțele în fața cuiva. Pentru ei asta este irelevant. Pentru ei este important procesul de învățare. Copiii se conformează cerințelor noastre, ne preiau preferințele și se vor bucura pentru că noi ne bucurăm”.

– „Copilul meu, nu o singură dată, a fost luat în derâdere de către conducătorul artistic, pentru că, de exemplu, a lipsit câteva zile și nu prea știa mișcările sau cuvintele. Bine că nu l-a afectat acest lucru. Pe alt copil, unul introvert, asta l-ar face să aibă tot timpul frică de public și ieșiri de acest fel. Eu consider că încrederea în sine se dezvoltă nu atunci când copiii spun o poezie sau dansează în fața unui public larg, ci prin încurajări zilnice și practicarea prezentărilor în fața altor colegi”.

– „Ca educator, consider că un matineu e binevenit, cu condiția că este făcut cu scopul de a oferi copilului încredere în sine, posibilitatea să își afirme talentul public etc. Dar, să nu uităm, matineele trebuie organizate dezinteresat, fără a implica cheltuieli insuportabile din partea părinților”.

– „Noi suntem stabiliți în Germania. Pentru noi e primul matineu și eram atât de entuziasmați, că soțul voia să își ia liber de la muncă. Dar, surpriză… când am ajuns acolo, am rămas uimită, una dintre educatoare a relatat o poveste cu Maria și Iosif, iar alta și-a acompaniat cântecele la chitară și s-a terminat matineul. Eu consider că la matineu fiecare copil trebuie să știe vreo poezie, pentru că, în primul rând, e frumos și, în al doilea rând, e sănătos, dezvoltă un pic memoria și vorbirea”.

– „Copilul meu de 3 ani merge la o grădiniță din Italia. Prin aprilie, vom face noi, părinții, o serbare pentru ei (cu o poveste, roluri și costume), iar ei vor fi spectatori. Din luna ianuarie vom începe să ne întâlnim, să decidem ce dorim să punem în scenă și cum să procedăm. Din experiența anilor trecuți am înțeles ca e un moment nemaipomenit pentru copii, ce urmăresc vrăjiți ceea ce se întâmplă pe scenă”.

Dacă doriți să ne povestiți despre matineele de la grădinița unde merge copilul dumneavoastră, ne puteți scrie pe pagina de Facebook sau expedia un mesaj pe adresa suntparintemd@gmail.com.

Foto-simbol: publika.md

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.