Skip to content Skip to footer

Redeschiderea grădinițelor: Părinții vor prezenta o dovadă că merg la serviciu. Personalul din grădinițe va purta mască

Grădinițele vor activa conform unui program redus, părinții nu vor avea acces în instituție, personalul din grădinițe va purta mască în spațiile închise. Sunt câteva dintre regulile impuse pentru toate grădinițele din țară, odată cu redeschiderea acestora în luna septembrie. Regulile se regăsesc în Instrucţiunea privind pregătirea pentru redeschidere şi reluarea activităţii instituţiilor de educaţie timpurie în contextul pandemiei COVID-19.

La etapa iniţială, vor fi admiși copiii de 4-6 (7) ani. Pe măsură ce situaţia epidemiologică din comunitate se va îmbunătăţi, vor putea fi admişi şi copiii de 2-4 ani.

Deschiderea grupelor va fi realizată gradual, cu un număr redus de copii – câte 7-8 copii de 2-4 ani şi câte 10-12 copii de 4-6 (7) ani, în funcţie de suprafaţa din grupă, dar nu mai mică de 4 m2 pentru un copil.

Frecventarea grădiniței poate fi eşalonată și pe ture:

  1. pe parcursul zilei (de dimineaţă – jumătate dintre copiii din grupă, după amiază – altă jumătate dintre copii);
  2. pe parcursul săptămânii (în zilele pare – un grup de 10-12 copii, în zilele impare – celălalt grup de 10-12 copii)
  3. 10-12 copii câte 2 săptămâni consecutiv şi alţi 10-12 copii în alte 2 săptămâni consecutiv.

Părinții vor trebui să prezinte o dovadă de la angajatorprezența lor fizică la serviciu este obligatorie (cu accent pe lucrătorii medicali, poliţişti, educatori/personalul din instituțiile de educație timpurie). Prioritate va fi acordată și copiilor din familiile dezavantajate (cu 2-3 şi mai mulţi copii, cu dizabilitate/CES etc.) – cel puţin pentru o primă perioadă, în funcţie de îmbunătăţirea situaţiei epidemiologice.

La înscrierea în grupele de copii, părinţii vor semna o declaraţie pe proprie răspundere privind prezentarea certificatului medical al copilului, cu toate vaccinurile administrate şi morbidităţile copilului din momentul frecventării de către acesta a grădiniţei.

Fondatorul privat şi administraţia instituţiei vor stabili un program redus de activitate a grădiniței (nu mai mare de 7-9 ore), cu aflarea copiilor în instituţie nu mai mult de 5-7 ore. Părinţilor li se va recomanda, după posibilitate, să ia copilul acasă mai devreme.

La aducerea în instituţie şi la luarea copilului acasă, părinţii vor fi echipaţi cu măşti şi vor aştepta la poarta instituţiei – păstrând distanţa socială.

Pe teritoriul şi în incinta instituţiei vor avea acces doar copiii şi personalul angajat şi doar după efectuarea filtrului de dimineaţă, la poarta instituţiei (sau la intrarea în blocurile grupelor – în cazul instituţiilor mari), prin verificarea temperaturii, în absenţa stării febrile, a semnelor/simptomelor bolii respiratorii acute virale şi prin dezinfectarea mâinilor. Porţile/uşile de la intrare vor fi închise pe parcursul întregii zile şi nopţi.

În cazul depistării temperaturii ridicate la copil, acesta va fi predat părintelui/reprezentantului legal, pentru a fi consultat la medic. Angajatul cu semne de viroză respiratorie acută nu va fi admis la serviciu, se va autoizola în carantină şi va informa medicul de familie.

În incinta instituţiei, în spaţiile închise, personalul va purta măşti şi, la necesitate, alte mijloace de protecţie personală (halate, ecrane de protecţie, mănuşi).

În grupă vor activa concomitent câte un educator per 4-5/6 copii (adică 2 educatori per grupa de 10-12 copii) şi 1 asistent de educator.

Va fi interzisă organizarea activităţilor festive (matinee, zile de naşteri), a activităţilor extraşcolare (excursii, marşuri turistice, concursuri cu participarea copiilor din alte grupe/instituţii educaţionale sau a părinţilor/reprezentanţilor legali ai copilului), a adunărilor de părinţi sau a activităţilor metodice (seminare, ateliere de lucru etc.) cu participarea specialiştilor din afara instituţiei.

Până la redeschiderea instituţiei (sau a grupelor de educaţie timpurie), APL/fondatorul privat, împreună cu directorul, vor asigura: efectuarea reparaţiilor curente şi/sau capitale necesare, curăţenia generală, deratizarea şi dezinfecţia întregului teritoriu, asigurarea cu cantităţile necesare de săpun lichid, detergenţi si dezinfectanţi etc.

Documentul integral poate fi citit AICI (Anexa nr. 7)

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.