„Doar soțului îi permit să-mi îngrijească unghiile”. Cunoaște-l pe Dumitru Ipatov, manichiuristul din Moldova
Profesii

„Doar soțului îi permit să-mi îngrijească unghiile”. Cunoaște-l pe Dumitru Ipatov, manichiuristul din Moldova

By 26/04/2018 martie 22nd, 2021 No Comments

Sursa foto: Suntparinte.md

De la linii de înaltă tensiune la explozie de culoare pe unghiile femeilor. Așa poate fi descris parcursul carierei lui Dumitru Ipatov, inginer-mecanic și electrician care, în prezent, aduce un plus de frumusețe femeilor din țara noastră.

Dumitru a absolvit specialitatea „Lăcătuș electrician la repararea utilajului electric” la un colegiu din Tiraspol. Ulterior, a studiat la Universitatea de Stat din Tula, Rusia, unde a obținut diplomă de inginer mecanic. Reîntors în țară, a încercat de toate – servicii de racordare la rețeaua electrică, asigurarea iluminatului stradal, executarea lucrărilor la liniile de înaltă tensiune (1000 V).

De ceva timp, a înlocuit cablurile și utilajul tehnologic cu oja și lămpile pentru manichiură. De două ori pe săptămână, face naveta Tiraspol-Chișinău, întrucât este angajat ca manichiurist și pedichiurist în două saloane de înfrumusețare (în Chișinău și în Tiraspol). Lista de servicii este diversificată, Dumitru putând astfel răspunde cerințelor tuturor clientelor, indiferent de exigențele acestora: manichiură, pedichiură, corecție, acoperire cu gel, acoperire cu ojă-gel etc. 

Cea care i-a sugerat ideea de a-și schimba profesia a fost Inessa, pe atunci doar o prietenă de-a lui Dumitru.

„Inessa a văzut că aveam cuticulele deteriorate, ceea ce îmi provoca durere. În timp ce îmi trata zona, m-a întrebat dacă aș dori să-mi schimb profesia cu alta mai puțin periculoasă, ca manichiurist, de exemplu. Nu am stat mult pe gânduri și am zis că merită să încerc, cu atât mai mult că obișnuiam să vizitez salonul unde lucra Inessa și vedeam cu ce se ocupă ea. Ulterior, am aflat că, în țara noastră, nu sunt bărbați în acest domeniu”, povestește Dumitru.

Într-adevăr, în Republica Moldova, profesia de manichiurist/ă este aleasă, în cea mai mare parte, de femei. O confirmă și Inessa, care predă cursuri de modelare și design al unghiilor. Ne-a spus că Dumitru a fost primul bărbat pe care l-a învățat cum să îngrijească și să modeleze unghiile.

După o săptămână de cursuri în regim intensiv, Dumitru a practicat pe unghiile mai multor femei, ca, în cele din urmă, să fie pregătit să lucreze în domeniu.

„Niciodată nu am avut dubii că se va descurca. Chiar de la prima lecție, Dumitru și-a demonstrat abilitățile, ceea ce nu le reușește adesea fetelor care vin la cursuri. Chiar și modelele erau sceptice la început”, adaugă profesoara lui Dumitru. 

Pe Dumitru și pe Inessa nu îi leagă doar dorința de a răspândi frumusețe. Cel care i-a fost elev i-a devenit soț.

Ca să fii un manichiurist profesionist, nu e suficient doar să cunoști tehnicile de îngrijire și modelare a unghiilor. Soția lui Dumitru se mândrește cu trei diplome și trei cupe câștigate la concursuri. În 2016, în orașul Odessa, a obținut de două ori locul I la categoria „Maistru”, nominalizările „ojă-gel” și „french decorativ” și locul III la nominalizarea „design cu ojă-gel”.

Dumitru ne-a spus că este mândru de succesele soției sale și că, după ce va obține și mai multă experiență, va participa la concursurile din străinătate.

În ziua în care am mers la salonul din Chișinău, l-am surprins pe Dumitru în timp ce acoperea cu ojă-gel unghiile unei cliente care a apelat pentru a doua oară la serviciile lui.

Administratoarea salonului recunoaște că, în cele două luni de când soții lucrează în Chișinău, tot mai multe femei aleg să își lase unghiile în mâinile lui Dumitru. Satisfacția crește și mai mult atunci când femeile revin. Cu greu găsești o oră liberă în agenda lui Dumitru pentru următoarele zile. Numărul celor care vor să își răsfețe unghiile e destul de mare.

Recent, un bărbat din Anglia, aflat în vizită în Chișinău, a apelat la serviciile de pedichiură în același salon. Mare i-a fost mirarea când a aflat că îl va deservi un bărbat. La sfârșitul procedurii, i-a spus lui Dumitru că, pentru astfel de servicii, bărbații ar primi bacșiș generos în Anglia.

Soția lui Dumitru este de părere că profesiile nu trebuie să fie împărțite pe criteriu de gen:

„Nu sunt profesii pentru bărbați și pentru femei. Mai multe persoane care nu ne cunosc ne-au întrebat dacă Dumitru are o altfel de orientare sexuală, din moment ce a ales o asemenea profesie. În țara noastră sunt bărbați stiliști, coafori sau ginecologi. De ce nu ar putea fi și manichiuriști? În America și în Rusia sunt atâția maiștri în modelarea unghiilor. În plus, la două școli din Rusia doi bărbați lucrează în calitate de traineri în manichiură. De când am descoperit capacitățile lui Dumitru, doar lui îi permit să-mi îngrijească unghiile”.

De când lucrează în domeniu, patru fete au refuzat ca Dumitru să le îngrijească unghiile, din motiv că „e bărbat și nu ar fi pregătit”.

„Pe contul de Instagram sunt afișate doar lucrările mele. De multe ori, când mă sună vreo femeie și aude voce de bărbat, crede că a greșit numărul. Unele acceptă imediat să se înscrie la o ședință de manichiură sau pedichiură, altele sunt mai reticente”, adaugă Dumitru.

Ce calități i-a dezvoltat noua profesie? 

„Acuratețea, atenția, grija față de clienți, gingășia. Când lucram ca electrician, eram înconjurat doar de metal și cabluri. Acum lucrez cu oameni, cu mâini vii”, adaugă Dumitru. 

În contextul în care stereotipurile de gen în alegerea unei profesii persistă în societatea noastră, Dumitru Ipatov îndeamnă toți bărbații să schimbe aceste stereotipuri și concepții învechite, să-și dezvolte competențele și încrederea în sine:

„Dacă îți place să faci manichiură, de ce trebuie să refuzi asta? Faceți ceea ce vă place, creșteți profesional, depășiți temerile și inspirați alți oameni”. 

Fotografiile au fost realizate de Ana Gurdiș 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.