Specialiștii răspund: De ce există aluminiu, mercur și neomicină în vaccinuri
Siguranța familiei

Specialiștii răspund: De ce există aluminiu, mercur și neomicină în vaccinuri

By 27/04/2018 mai 27th, 2020 No Comments

Unul dintre motivele des invocate de părinții care refuză să-și vaccineze copiii este prezența „metalelor grele” (aluminiu și mercur) în vaccinuri. Specialiștii în imunizare dau asigurări că aceste metale se regăsesc într-o cantitate foarte mică și că niciun component al vaccinului nu reprezintă pericol pentru sănătatea omului. Mai mult, nu există niciun studiu științific care să demonstreze că metalele grele provoacă autism.

Alexei Ceban, medic epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), spune că principalele componente ale vaccinului sunt antigenul (bacteria sau virusul omorât/inactivat) și adjuvanții (elementele inofensive care contribuie la accelerarea răspunsului imun) – aluminiul și tiomersalul. Astfel, vaccinul devine o metodă mult mai sigură de apărare decât contractarea virusului pe cale naturală.

„Nu este vorba despre aluminiu în stare pură, ci despre niște săruri de aluminiu, într-o cantitate foarte mică - de 0,00002 grame, pentru a stimula sistemul imunitar și pentru a reduce numărul dozelor de vaccin. Această cantitate nu poate să afecteze organismul, chiar și în cazul unui copil mic. Dacă nu am folosi aceste săruri, ar trebui să administrăm minimum 10 doze de vaccin”.

Cu referire la mercur, medicul epidemiolog precizează că acesta se regăsește în vaccin ca derivatul etil-mercur, cu o perioadă de înjumătățire și de eliminare din organism:

„În vaccin nu este metil-mercur, care se află în mediul ambiant, inclusiv în produsele alimentare. Etil-mercurul (numit și tiomersal) este un conservant folosit pentru a nu favoriza creșterea culturii bacteriene înăuntrul fiolei. De la începutul anului 2000, nici nu mai este folosit tiomersalul în vaccinuri, doar în vaccinurile gripale multi-doze. El este într-o cantitate foarte mică și nu poate provoca nicio dereglare neurologică. Au fost efectuate studii care au demonstrat că nu are nicio legătură cu provocarea unei dereglări”.

Pentru comparație, Alexei Ceban a menționat că, într-o felie de cașcaval, se regăsește doza de aluminiu din 10 vaccinuri antigripale la un loc. În același timp, o conservă cu pește (peștele conține metil-mercur) conține atâtea doze de mercur cât ar fi în 100 de vaccinuri cu etil-mercur. Prin urmare, proporția infimă de mercur din vaccinuri, sub formă de tiomersal (etil-mercur), nu dăunează organismului.

Ce rol are neomicina (antibiotic) în vaccin? 

Mai întâi, bacteria e crescută într-un țesut. Acestui mediu îi este administrat antibiotic, pentru a preveni infectarea lui cu alți agenți patogeni. Respectiv, dacă vrem un vaccin antirujeolic, trebuie să creștem virusul rujeolic în acest țesut, nu să prevenim alt agent patogen, de aceea este folosită neomicina. ATENȚIE! În cantitate de câteva micrograme, care nu afectează organismul.

Metale grele vs autism

Olga Cîrstea, medic pediatru, doctor în ştiinţe medicale și asistentă universitară, precizează că un copil cu tulburări de spectru autist (TSA) elimină la fel ca alți copii orice substanță din organism:

„Sunt încurcate două noțiuni. Copilul cu TSA nu are legătură cu vaccinarea, el trebuie să fie vaccinat la fel ca toți copiii. Autismul este o dereglare comportamentală, nici până azi nu a fost demonstrată științific asocierea TSA cu vaccinarea. De eliminarea componenților din organism sunt responsabili ficatul, sistemele enzimatice și rinichii”.

Nu este introdus niciun component care nu există în organismul uman sau în mediul ambiant

„Toată lumea are acces la informațiile despre componente – sunt publicate pe site-urile UNICEF și OMS. În vaccin nu a fost introdus niciun component care nu există în organismul uman sau în mediul ambiant – este o lege biologică. Organismul dispune de mecanisme puternice și adecvate de dezactivare a substanțelor care pătrund în organism în cantități mari. În cazul nostru, e vorba de micrograme”, a conchis Victoria Bucov, doctor habilitat în științe medicale, expertă în domeniul imunoprofilaxiei specifice.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.