Condițiile în care copiii cu malformații cardiace congenitale pot fi trimiși la tratament peste hotare
Știri

Condițiile în care copiii cu malformații cardiace congenitale pot fi trimiși la tratament peste hotare

Copiii cu malformații cardiace congenitale vor putea fi trimiși peste hotare pentru tratament chirurgical doar cu aprobarea specialiștilor de la Institutul Mamei și Copilului și de la Spitalul Clinic Republican. Un ordin în acest sens a fost semnat de către ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, după ce s-a constatat că mai mulți pacienți operați peste hotare în ultimii ani puteau fi tratați gratuit în Republica Moldova.

Potrivit ordinului, medicii din cadrul instituțiilor medicale primare și spitalicești vor trimite copiii diagnosticați cu malformații cardiace congenitale la Institutul Mamei și Copilului sau la Spitalul Clinic Republican. Acolo, pacienții vor fi examinați de un consiliu medical din care vor face parte medici cardiologi, cardiologi-intervenționiști, cardiochirurgi și pediatri. Ulterior, specialiștii vor stabili, pentru fiecare copil în parte, metoda potrivită de tratament. Dacă minorii nu vor putea fi operați în țară, atunci consiliul va elabora un raport medical, în care va argumenta necesitatea efectuării tratamentului în clinicile de peste hotare.

Până în prezent, această decizie o luau exclusiv medicii neonatologi, fără a se consulta cu specialiștii din domeniul cardiologiei sau cardiochirurgiei. În consecință, în fiecare an, cel puțin 15 copii cu malformații cardiace congenitale, care puteau fi tratați gratuit la Spitalul Clinic Republican sau Institutul Mamei și Copilului, făceau tratamente costisitoare în străinătate.

Totodată, ordinul Ministerului Sănătății stabilește și elaborarea Registrului de evidență a persoanelor cu malformații congenitale cardiace – o bază de date care va include toți copiii operați în țară și peste hotare. Aceștia vor fi monitorizați în decursul vieții, deoarece în perioada adolescenței și maturității pot apărea tulburări ale circulației sangvine.

Documentul mai prevede organizarea obligatorie a screeningului ecocardiografic fetal pentru toate gravidele. Astfel, dacă în urma investigației la făt este suspectată o malformație cardiacă congenitală, atunci femeia va fi examinată de urgență de o echipă de medici cardiologi, pediatri și cardiochirurgi. Dacă specialiștii vor confirma diagnosticul de malformație cardiacă congenitală, atunci gravida va fi internată urgent la Institutul Mamei și Copilului.

În Republica Moldova, în fiecare an se nasc aproximativ 400 de copii cu malformații cardiace congenitale.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.