Skip to content Skip to footer

Am două fetițe gemene de 3 ani și 5 luni, iar una dintre ele se bâlbâie. Cum să procedez?

„Cum să corectăm bâlbâiala unui copil? E unul dintre copiii gemeni și el e liderul dintre cei doi. Problema a apărut la 3 ani și 5 luni. Părinții caută încă un răspuns, au aplicat deja tratament pe plan neurologic. Analizând dintr-o parte, pare o problemă de competența unui psiholog. Copilul s-a adaptat greu la grădiniță. Mama striga la fetițe, totuși doar în cazul uneia dintre gemene a apărut bâlbâiala. Tatăl a fost plecat pe o perioadă peste hotare și, după întoarcerea lui, s-a reușit adaptarea la grădiniță. Copilul refuza cu crize să rămână la grădiniță, menționând că acolo borșul e fierbinte”. 

Răspunsul la întrebare este oferit de psihologul clinician și psihoterapeutul Aurelia Bogdan, din România:

În primul rând, vă felicit pentru primul pas: neurologul. Ați acționat foarte bine. În al doilea rând, tulburarea de vorbire se poate agrava atunci când familia acționează într-o manieră punitivă. Prin urmare, dacă au existat sau încă sunt actuale comportamente de genul pedepsire, ironizarea/imitarea copilului, așa-numita dezvățare a copilului, obligarea copilului să vorbească în fața persoanelor străine, acestea trebuie să dispară cu desăvârșire. Atunci când familia continuă pedepsirea copilului (sau alte comportamente mai sus enumerate), bâlbâiala se poate croniciza. Deseori, cu mult suport și înțelegere din partea familiei, bâlbâiala trece de la sine.

În ceea ce privește refuzul de a sta la grădiniță, copiii găsesc cele mai simpatice justificări. Chiar dacă v-a spus că borșul este fierbinte, motivul poate fi cu totul altul. Este important să aflăm dacă s-a schimbat ceva la grădiniță (coleg nou, patul așezat altfel, o altă bucătăreasă, mai multe activități la măsuță). Desigur, chiar și plecările tatălui pot genera nesiguranță dacă, de exemplu, micuța are o relație mai bună cu acesta. Țineți legătura cu personalul de la grădiniță zilnic, arătați interes pentru ceea ce s-a petrecut în timpul zilei.

Pentru a primi suport adecvat, este important să vă adresați și unui psiholog. De exemplu, ați putea găsi împreună o soluție pentru somnul copiilor. Este clar că au nevoi diferite. Psihologul poate afla ce anume a declanșat bâlbâiala, de ce natură este aceasta (afectivă/manipulatorie), ce o întreține, ce trebuie să facă familia.

În concluzie, veniți în întâmpinarea nevoilor micuței ori de câte ori este posibil, nu pedepsiți prin confiscarea jucăriilor (ele au devenit proprietatea ei atunci când i le-ați făcut cadou), comunicați cu educatoarele pentru a afla ce anume se petrece la grădiniță, oferiți-i mai mult contact cu tatăl (pe skype/telefon), apreciați-o pentru momentele când nu se bâlbâie/se descurcă bine la grădiniță („mi-a plăcut mult cum te-ai descurcat la grădiniță”).

Cel mai important este că micuța dumneavoastră vă spune, așa cum poate un copil (țipând sau bâlbâindu-se), că are nevoie de mami și tati să îi organizeze emoțiile.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.