Skip to content Skip to footer

Trei învățături pentru părinți, extrase din filozofia chineză

Cultura Europei de Vest și cea din Statele Unite ale Americii impun părinții să educe copiii într-o anumită manieră: copiii trebuie să aibă o pasiune, trebuie să știe cine sunt, trebuie să-și construiască o carieră.

Scriitorii Christine Gross-Loh și Michael Puett sunt autorii cărții „Drumul: Ce ne pot învăța filozofii chinezi despre o viață bună”, iar unul dintre capitole este destinat părinților.

Autorii afirmă că există și o altă modalitate de a transforma un copil într-un adult împlinit. Aceasta are o vârstă de 2.000 de ani și promovează lecțiile celor mai prețuiți filozofi chinezi, precum Mencius, Confucius și Laotzu. Scriitorii cărții menționate încurajează părinții să consulte aceste lecții de înțelepciune, pentru a crește un copil matur și multilateral dezvoltat. Autorii au extras pentru cotidianul The New York Times câteva concluzii utile:

Nu căuta pasiunea

„De când au apărut pe lume, am încercat să înțeleg personalitatea copiilor mei. Le spuneam că explorarea propriei firi este importantă, în special în adolescență”, scrie Christine Gross-Loh. Christine înțelegea că, înainte de admiterea la facultate, copiii trebuie să știe care le este pasiunea.

„Însă filozofia chineză m-a învățat să nu caut neîncetat pasiunea, deoarece poate fi periculos. Atunci când ne întrebăm cine suntem, răspunsul vizează doar momentul prezent. De la filozofi am învățat că oamenii sunt niște fluide care se schimbă încontinuu”, continuă autoarea. Femeia susține că părinții ar trebui să le explice copiilor că procesul de căutare e cel care contează, și nu găsirea unui răspuns.

Atrage atenția la ce (nu) ești bun

„Cu trecerea timpului, copiii mei înțelegeau ce le place și ce nu le place, la ce sunt buni și la ce eșuează. Cel mai mare copil al meu joacă fotbal și citește cărți de istorie. Și asta ar trebui să facă, nu?”, se întreabă Christine. Practicarea activităților ce-ți reușesc pun bazele unei viitoare cariere – ne spune cultura contemporană. În funcție de pasiunile pe care le are, copilul își va alege o meserie și își va aprofunda cunoștințele pe această nișă.

„Citind din învățăturile lui Mencius, m-am întrebat cât de corect este ca băiatul meu să ia astfel de decizii la vârsta de 17 ani, decizii ce-i vor viza întreaga viață? De aceea am ales să-l încurajez să se dezvolte”, spune femeia. Copiii dezvoltă perseverență atunci când fac lucruri la care nu sunt buni. Este singura cale de a reuși.

Putere prin slăbiciune

Educația europeană și, în special, cea americană se axează pe participarea activă în clasă. Într-un mediu competitiv, copiii cu abilități de lider, cei extroverți și vorbăreți au mai mari șanse să reușească.

„Această ordine a lucrurilor contravine principiului promovat de filozoful Laotzu: putere prin remarcarea slăbiciunii”, susțin autorii.  Oamenii se influențează reciproc și a ști să-i observi poate fi de mare ajutor. Părinții nu trebuie să-și facă griji dacă micuții lor au o personalitate mai calmă, mai închisă, ci să-și învețe copiii să beneficieze de asta.

Traducere și adaptare: nytimes.com

Sursă foto: commons.wikimedia.org

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.