Părinții fumători își îmbolnăvesc copiii. Riscurile fumatului pasiv pentru sănătate
Siguranța familiei

Părinții fumători își îmbolnăvesc copiii. Riscurile fumatului pasiv pentru sănătate

By 31/05/2016 mai 31st, 2020 No Comments

Sursa foto: arogyamasthu.com

În întreaga lume, 33% dintre bărbaţii nefumători, 35% dintre femeile nefumătoare şi 40% dintre copii sunt permanent expuşi fumatului pasiv în încăperi de tip închis. Fumatul pasiv constă în inhalarea involuntară a fumului de țigară de către persoanele din apropiere.

Astăzi, este marcată Ziua Mondială fără Tutun, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății. Statisticile la nivel mondial sunt alarmante. Anual, peste 165 000 de copii decedează din cauza infecţiilor tractului respirator inferior, infecţiilor urechii medii şi din cauza astmului, provocate de expunerea la fumatul pasiv.

Sursa foto: observatorul.mdCoordonatorul de programe de la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (CPAS), Ghenadie Ţurcanu, a explicat pentru portalul Suntparinte.md pericolele care îl urmăresc pe copil atunci când fumezi în prezența lui:

Fumul secundar de tutun conține peste 7.000 de substanţe chimice, dintre care cel puţin 69 sunt cancerigene.

Aproximativ 47% din totalul deceselor din lume, cauzate de fumatul pasiv, revin femeilor nefumătoare, 27% – copiilor nefumători.

Crește riscul de naştere prematură şi greutate mai mică la naştere a nou-născuţilor expuşi fumatului pasiv fie atunci când fătul se află în uter, fie după naştere.

Riscul de sindrom al morţii subite a sugarului creşte de două ori în cazul expunerii la fumatul pasiv.

Copiii expuşi la fumul secundar de tutun se îmbolnăvesc cu 50-100% mai mult de boli acute respiratorii.

De asemenea, sunt mai predispuși la infecţii ale urechilor, malformaţii congenitale şi probleme comportamentale.

În Republica Moldova, anual, peste 4.500 de moldoveni își pierd viața din cauza acestui viciu. Conform Studiului Global al Adolescenților despre Fumat, 16,3% dintre adolescenții de 13 – 15 ani din ţara noastră sunt fumători activi și circa 10% din ei consumă alte tipuri de produse din tutun decât țigaretele obișnuite.

Tutunul este periculos sub orice formă de consum. Specialiştii atenţionează că nicotina din e-țigări este un aditiv dependent și poate deteriora creierul și dezvoltarea copiilor. De asemenea, utilizarea țigaretelor electronice crește riscul de boli de inimă și afecțiuni pulmonare.

Produsele cu tutun aromatizat sunt concepute intenționat pentru a atrage tinerii. 81% dintre tinerii care au folosit vreodată produse din tutun au început să fumeze cu un produs aromatizat.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.