Skip to content Skip to footer

Recomandări de la Geta Rasciuc: Cum alegi corect un port-bebe, în funcție de vârsta și nevoile copilului

Un port-bebe ales corect este cel care distribuie uniform greutatea copilului pe umerii tăi, eliminând astfel oboseala, durerile de spate, precum și riscul apariției lordozei sau scoliozei.

O altă regulă importantă este ca, în sistemul de purtat ergonomic, fundul bebelușului să nu fie mai jos de nivelul buricului părintelui. Recomandările aparțin Getei Rasciuc, consilieră în babywearing (sisteme ergonomice de purtat bebelușii n. red.), prima producătoare de port-bebe-uri din Republica Moldova.

Vei avea mâinile libere și, în același timp, îți vei simți copilul lângă inimă

Beneficiile sistemului pentru bebeluș: Copilul plasat în port-bebe se află, de fapt, în poziție fetală, așa cum a stat în burtica mamei, doar că acum e cu capul în sus. Când stă cu capul lângă inima ta, cu picioarele desfăcute, el e calm și relaxat, simte bătăile inimii tale, ritmul pașilor, respirația cu care este obișnuit din burtică, ceea ce îl face să se adapteze mai ușor în viața din exterior.

Beneficiile sistemului pentru mamă: Având copilul aproape, îți este mai ușor să-l alăptezi și reușești să reacționezi mai ușor la nevoile lui. Totodată, nu vei avea dureri de spate, nu vei obosi, vei avea mâinile libere și, în același timp, îți vei simți copilul lângă inimă. Datorită apropierii de el, va fi redus riscul apariției depresiei postnatale.

Ce înseamnă un port-bebe „sănătos”? 

Sistemul de purtat trebuie ales în funcție de felul în care e poziționat copilul și după distribuția greutății lui. Copilul trebuie să fie poziționat astfel încât să fie „vizibil și pupabil”, adică să-l poți săruta pe creștet fără ca să-ți încordezi prea mult mușchii gâtului. Dacă el este prea departe de tine sau prea jos, atunci deplasezi centrul de greutate, astfel încât purtarea devine incomodă, ceea ce poate afecta spatele tău sau al copilului. Dacă nu vă simțiți confortabil în timpul purtării (părintele sau copilul), înseamnă că port-bebe-ul nu a fost fixat corect. Scoateți-l și mai încercați o dată, până vă reușește.

Poziția optimă pentru copiii de orice vârstă este: inimă la inimă, la distanța unui sărut, cu picioarele desfăcute și poziționate în M, cu spatele curbat, lipit de mama, fundul copilului să nu fie mai jos de buricul părintelui.

Cum alegem port-bebe-ul, în funcție de vârstă? 

Un sistem de purtat bun poate fi folosit și până la trei ani. Fiecare tip de purtător are particularitățile sale. Cele care se leagă – wrap, Mei Tai sau sling cu inele sunt mai versatile.

Nou-născuții (0-3 luni): E bine ca nou-născuții să fie purtați minimum 3 ore pe zi într-un sistem potrivit vârstei, îndemânării părinților și vremii de afară. Pentru această vârstă există diverse modele potrivite. Mulți părinți optează pentru wrapuri. Atenție! Wrapul presupune trei straturi de material pentru bebeluș, respectiv nu e potrivit pentru sezonul cald. Atunci când e foarte cald afară, alegeți un Mei Tai sau un sling cu inele.

Pentru a învăța cum să îl fixezi corect, apelează la instruirile de pe internet, la o mamă calificată în purtarea slingului sau la o consilieră de purtat. Pânza slingului menține coloana vertebrală a bebelușului practic pe toată lungimea, inclusiv capul.

„Cunosc mame care și-au purtat copilul în prosop sau în cearșafuri. Ideea sistemului de purtat constă în distribuirea uniformă a greutății copilului”, menționează Geta Rasciuc.

De la 3 luni și până când copilul începe să meargă: La trei luni, când greutatea copilului se dublează, alegeți sisteme de purtat simetrice, care să permită distribuirea greutății copilului pe ambii umeri: wrap, Mei Tai, rucsac ergonomic. În această categorie mai intră Onbuhimo (port-bebe de origine japoneză) și Kanga africană.

Cel mai bine e să-l purtați pe șold, pentru că acolo copilul stă ortopedic corect și, dacă adoarme, are acces la sân.

De la 6 luni: Greutatea copilului este de circa 10 kg, de aceea poți începe treptat să porți copilul în spate. Este și un prim-pas pentru înțărcare, întrucât micuțul va începe să adoarmă fără sân.

Pentru copiii care deja „au prins la picioare”: E mai comod un sistem „rapid” – sling cu inele, pouch, wrap scurt sau rucsac ergonomic, deoarece stilul purtatului se adaptează etapei de dezvoltare a copilului.

Metoda de îngrijire de tip cangur 

Inițiativa de îngrijire prin metoda cangur a luat naștere cu vreo 30 de ani în urmă, după ce mai mulți neonatologi din Suedia și Columbia au stabilit că bebelușii născuți prematur supraviețuiesc dacă intră în contact piele pe piele cu mama.

Istoria spune că, în America Latină, rata mortalității neonatale era foarte ridicată, mai ales în rândul copiilor născuți prematur. Într-una dintre secțiile de neonatologie, un medic a observat o mamă care plângea pentru că născuse prematur și era separată de copilul ei (practica de separare a mamei de copil imediat după naștere este întâlnită și astăzi în unele țări). Neonatologul a decis să-i permită mamei să-și ia în brațe copilul. „Oricum, copilul va muri, nu se va întâmpla nimic dacă mama îl va lua în brațe”, și-a spus medicul.

Ceea ce s-a întâmplat ulterior a uimit medicii – bebelușul a supraviețuit. Experimentul a fost repetat și în cazul altor copii născuți prematur care, la fel, au supraviețuit. Tot mai multe spitale au introdus conceptul Cangur, care a dus la scăderea considerabilă a ratei mortalității copiilor născuți prematur. În plus, studiile au demonstrat că contactul piele pe piele stimulează secreția de oxitocină, hormonul responsabil de fluxul de lapte din sân.

Dacă alegeți metoda Cangur, recomandarea este următoarea: țineți copilul cât mai aproape de inimă, în special în primele șase săptămâni.

Cine este Geta Rasciuc?

Geta Rasciuc face consiliere de purtat din 2006. Este creatoarea brandului „Choo-Choo”, în cadrul căruia produce port-bebe-uri ergonomice. În 2014, marca comercială „Choo-Choo” a intrat în „TOP-10 cele mai bune proiecte de afaceri individuale din lume”, în cadrul concursului internațional „Get in the Ring”.

Fotografii realizate de Cristina Vizitiu 

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.