Skip to content Skip to footer

(Reportaj FOTO) Copiii de la Grădinița din Horești nu vor mai îngheța în grupă și nu se vor spăla cu apă rece

Cei peste 230 de copii de la Grădinița din Horești, Ialoveni, nu vor mai îngheța în sălile de grupă, în perioada rece a anului, și nici nu se vor spăla cu apă rece. Schimbarea s-a produs datorită unui grant european care a permis instituției să treacă la un sistem modern de încălzire, folosind energia curată. 

Grădinița „Garofița” din Horești folosea un sistem de încălzire învechit pe bază de gaze naturale. Capacitatea acestuia (de numai 100 kW) nu permitea să fie asigurată temperatura optimă în toate încăperile din grădiniță (circa 2.000 de metri pătrați în total).

Elena Condurache este de un an directoarea interimară a Grădiniței. Înainte de a ajunge în această funcție, a lucrat timp de opt ani ca educatoare. Își amintește că, în perioada geroasă, în încăperi nu erau mai mult de 14-15 grade, administrația fiind nevoită să conecteze reșourile electrice.

Nici la capitolul apă caldă nu era mai bine. Instituția dispune de doar cinci boilere, patru – în sălile de grupă și unul – în spălătorie. Problema cea mai mare era la bucătărie:

„Bucătăria nu dispune de boiler, de aceea, de multe ori, angajatele spălau cu apă rece sau încălzeau apa la aragaz. În celelalte săli, apa caldă se termina repede și uneori copiii erau nevoiți să-și spele mâinile cu apă rece. În schimb, suma indicată în factura pentru energia electrică era foarte mare”, adaugă directoarea.

Acum, grădinița dispune de condiții optime pentru copii. Succesul se datorează susținerii financiare a Uniunii Europene, în cadrul Proiectului „Energie și Biomasă”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Grantul (60 294 de euro) a fost folosit pentru procurarea și instalarea unui utilaj performant care funcționează pe baza energiei solare și a biomasei.

Mai exact, din banii obținuți a fost construită o clădire pentru o centrală electrică performantă. Totodată, au fost procurate și instalate două cazane cu o capacitate totală de 250 de kW, precum și șase colectoare solare.

Prin contribuția comunității – 14 937 de euro – a fost elaborat proiectul centralei, a fost construit depozitul pentru combustibil și au fost efectuate reparații în interiorul grădiniței.

Mecanismul de funcționare e simplu, ne explică Vitalie Vieru, inginer în cadrul proiectului „Energie și Biomasă”:

„Folosim energia regenerabilă, care este și eficientă din punct de vedere economic, și ecologică. În sezonul rece, căldura din grădiniță va fi asigurată de biomasă (brichete din rumeguș și resturi vegetale), în timp ce apa caldă – de energia solară. Cele două cazane sunt de producție poloneză și se modifică în baza acumulatorului care are ca scop acumularea energiei produse și utilizarea eficientă a energiei”.

„Pe acoperiș au fost instalate șase panouri solare a câte 30 de tuburi. Ele asigură livrarea apei calde pentru necesitățile grădiniței. Atunci când radiația solară este scăzută, circuitul apei calde este conectat la circuitul centralei termice și, astfel, grădinița are apă caldă pe parcursul întregului an”, mai spune Vitalie Vieru.

Mihail Braga este producător de brichete în satul Horești. Spune că proiectul este foarte important nu doar pentru grădiniță, ci și pentru producătorii autohtoni: 

„Pentru a procesa resturile vegetale, apelăm la tocătorul Asociației „Spații Verzi” din Chișinău. Colaborăm cu mai mulți producători de biocombustibil, astfel contribuim și noi la menținerea unui mediu ambiant prietenos. În prezent, prețul pentru o tonă de brichete este 2.800 de lei. După ce va începe sezonul de încălzire, prețul va fi de 3.000 de lei”. 

Iuliana Crudu-Dogot este mamă a doi copii, dintre care o fetiță de trei ani. Ne-a povestit că, până acum, fetița trebuia să vină la grădiniță cu pijamale călduroase și cu plapume duble. Apa era mai mult rece decât caldă, se întâmpla ca Ilinca să răcească din cauza temperaturilor scăzute din grupă: 

„Ilinca a observat imediat schimbarea. Când a venit acasă, mi-a spus, entuziasmată, că la grădiniță au făcut o căsuță nouă (se referea la cazangerie). Este un proiect important pentru sat, întrucât grădinița va avea parte de un sistem modern de încălzire”. 

Copiii pe care i-am surprins spălându-și mâinile ne-au spus într-un glas că apa e caldă și că s-ar bălăci toată ziua în ea. Cât ține de căldura în încăperi, vor înțelege cum funcționează biocombustibilul atunci când va începe sezonul de încălzire.

Și Inga Țonu, educatoare de peste 13 ani, își aduce aminte de momentele când „caloriferele abia de se încălzeau, copiii erau nevoiți să se îmbrace gros și să doarmă în camere unde temperatura nu depășea 16 grade”. Spune că le-a explicat copiilor cum funcționează „noua” grădiniță.

Grădiniţa din Horești, Ialoveni, este una dintre cele 236 de instituţii publice racordate la sisteme de încălzire pe biomasă, cu susţinerea Uniunii Europene. Totodată, 70 de grădiniţe și spitale au acces la apă caldă produsă de colectoare solare.

Proiectul „Energie şi Biomasă”, etapa a doua, este un proiect realizat între anii 2015–2018, cu un buget total de 9,41 milioane de euro, bani acordaţi de Uniunea Europeană.

Fotografiile au fost realizate de Cristina Vizitiu 

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.