Prințesa Urbană, în dialog cu mamele din Moldova: „Nu lăudăm excesiv și îi spunem că e frumoasă, orice-ar face”
Util pentru părinți

Prințesa Urbană, în dialog cu mamele din Moldova: „Nu lăudăm excesiv și îi spunem că e frumoasă, orice-ar face”

Ioana Chicet-Macoveiciuc sau Prințesa Urbană este una dintre cele mai apreciate bloggerițe de parenting din România. Și asta deoarece vorbește deschis, cu mult umor și sensibilitate despre toate gândurile care frământă mamele moderne. La fel s-a întâmplat în cazul întâlnirii de ieri, organizate de „Clubul Nostru”, unde Ioana Chicet-Macoveiciuc a vorbit celor peste 150 de femei din Moldova.

printesa1Evenimentul a avut loc în incinta hotelului „Codru” din capitală și a strâns zeci de mame, bunici și copii. Diana Cernavca, fondatoarea „Clubul Nostru”, spune că întâlnirea cu Prințesa Urbană este una pe care și-a dorit-o de mult.

„Mă bucur că am revenit după 1 an cu acest frumos eveniment, destinat femeilor curioase, mamelor care își doresc o carieră și o familie fericită, celor care citesc. Astfel sunt toate întâlnirile noastre, iar aceasta nu e o excepție”, a spus fondatoarea.

Întâlnirea cu Ioana, autoarea a două cărți, a decurs sub forma unui dialog intim, de tip întrebare-răspuns. Scriitoarea  a vorbit părinților despre importanța încrederii de sine, aducând exemple și explicații:

„În familia noastră, nu permitem etichetele. Dacă fetița mea a făcut un lucru rău, nu înseamnă că e rea. Nu promovăm competiția, deoarece copiii nu sunt buni doar atunci când înving. Nu lăudăm excesiv, fiindcă astfel copilului îi dispare motivația. Nu-i spunem că e frumoasă, pentru că și-a pus fundiță. E frumoasă, orice-ar face. Și niciodată, nu comparăm copilul nostru cu alți micuți. Consider că, în acest mod, construim încrederea de sine a copiilor noștri”.

Bloggerița a discutat cu mamele și despre cât de important este să-ți înveți copilul să fie empatic.

„În România, este foarte dificil să crești un copil cu nevoi speciale. În străinătate, e diferit. Cred că e o chestiune de mulți ani de educație în spate. Scopul părintelui este să-și învețe cel puțin propriul copil să fie empatic, înțelegător”, a spus Ioana.

printesa3

Multe mame s-au interesat cum procedează scriitoarea atunci când grijile o copleșesc și se furișează… furia.

„Niciodată nu mi-am lovit copiii. E bine să ne punem aceste limite – trebuie să conștientizăm că scenariul unei palme nu e real. S-a întâmplat însă o dată să strig. Copiii nu au înțeles ce este cu mami, dar le-am explicat și mi-am cerut scuze. Sunt om și e bine să știe asta. Când mă enervez, strâng din pumni sau o jucărie de pluș, mă uit în oglindă sau pur și simplu părăsesc camera. Ideea e să treci de acel minut de furie”, crede Ioana.

Pe parcursul a două ore, femeile au discutat mai multe subiecte: limita de intimitate pe internet, rolul tatălui și al bunicii, greutățile zilnice ale unei mame moderne și altele.

Evenimentul s-a încheiat cu o tombolă caritabilă, în care părinții au putut dona bani pentru Gleb, un băiețel din Moldova care luptă cu leucemia. Mamele au putut cumpăra cărțile Ioanei Chicet-Macoveiciuc: „Te iubesc, orice-ai face” (carte pentru copii) și „O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă” (carte pentru adulți), iar autoarea le-a oferit autografe.

Ioana Chicet-Macoveiciuc este mamă a doi copii, Sofia și Ivan. În afară de intensa experiență de părinte, Ioana a muncit peste 15 ani în presă și în comunicare. A fost realizatoarea unei emisiuni la TVR1, redactor-șef al unei reviste săptămânale, a construit strategii de comunicare pentru mai multe proiecte web.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.